2019 jaar van kiemgroenten en paddenstoelen

Wat het nieuwe jaar ons brengt? Kiemgroenten, vegan salade in plaats van frikandellen, drankjes zonder alcohol en niet te vergeten paddenstoelen. Kortom, we eten en drinken in het nieuwe jaar weer iets gezonder.

Dat we massaal aan de kiemgroenten gaan, komt van Vilt, de Vlaamse landbouw- en tuindersorganisatie. Reuze interessant voor de telers: je kunt ze al enkele weken na het zaaien oogsten. En: het mes snijdt aan twee kanten.

Kiemgroenten bevatten veel meer goede voedingsstoffen

Voor uw gezondheid zijn ze beregoed.  Kiemgroenten bevatten tot 30 keer meer goede voedingsstoffen dan een volledig gekweekte groente. “Microgroenten bevatten alle essenties van de plant”, legt ‘microboer’ Tom de Windt uit. “Ze bevatten tot dertig keer meer voedingsstoffen dan een normale groente en omdat je ze rauw en vers eet, gaat er amper iets verloren van de vitamines.”

De Windt pakt uit met een kleurrijk en divers aanbod aan jonge mosterdblaadjes, radijsstengeltjes of tarwegras. Tot nu lagen die microgroenten enkel als mooie en pittige versiering op borden van chef-koks. Maar in Amerika en Canada worden ze al gegeten als volwaardige groente. “Op een boterham met kaas bijvoorbeeld, of bij zalm.”

Ander voordeel: Bij de kweek komen er geen pesticiden aan te pas. “2019 wordt het jaar van de microgroente,”  aldus De Windt.

We gaan massaal aan de paddenstoelen

Een andere trend is volgens NRC dat we massaal aan de paddenstoelen gaan. Enoki en maitake, nu nog totaal onbekend bij veel landgenoten, gaan het helemaal worden.  De frikandel wordt ingeruild voor een vegan hapje, we staan elke ochtend op met een zelfgecentrifugeerde celery juice (groentesap), we drinken mushroom coffee uit het Senseo-apparaat en we gaan allemaal kimchi (gerecht van gefermenteerde kool en groenten) maken.

Steeds meer watertjes

Acht jaar geleden werd kimchi al een trend genoemd. Of het blijvertjes zijn? Dat waagt de krant te betwijfelen. We is zeker dat we over de jaren geleidelijk wat gezonder zijn gaan eten: iets meer groente en fruit. En we drinken minder alcohol. De dalende vleesconsumptie lijkt weliswaar niet door te zetten, maar het aanbod aan vleesvervangers is veel groter en smakelijker dan een jaar of vijf geleden.

In het schap waar tot voor kort gesuikerde cruesli’s en honey loops domineerden, staan nu suikervrije muesli’s, gepofte granen en mixen van zaden en pitten. In het frisdrankschap staan nog steeds cola en sinas maar ook steeds meer watertjes met smaakjes. Er zijn supermarkten die geen energiedrank en sigaretten meer verkopen. Kromme komkommers, paprika’s en aubergines hebben een vaste plek in het schap gekregen of gaan in de soep. En zo schuift Nederland voetje voor voetje in de goede richting.

Beeld: nl.wikipedia.org

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug