Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Kans of risico?
De statistiek biedt allerlei formules om waarschijnlijkheden in cijfers uit te drukken. Het bijbehorende vocabulaire, zoals ‘absoluut risico’, ‘relatief risico’, ‘harzard ratio’ en ‘odds’, mogen we graag samenvatten in alledaagser begrippen als kans en risico. Waarbij de kans een positieve gevoelslading heeft en het risico een negatieve. Wie zich op borstkanker laat screenen heeft de kans dat een potentieel dodelijke kanker tijdig ontdekt wordt, maar loopt het risico op een potentieel zinloze operatie. Die kans wordt steeds kleiner terwijl het risico toeneemt.

Op individueel niveau doet de verhouding tussen kansen en risico’s er vaak weinig toe. Statistieken helpen nauwelijks tegen vliegangst en een microscopisch kleine winstkans weerhoudt miljoenen mensen er niet van staatsloten te kopen. Maar op beleidsniveau is verstandig risicomanagement een plicht. Dat Nederlandse vrouwen, ondanks protesten van het KWF, minder vaak een uitnodiging krijgen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, is wat dat betreft een bemoedigend teken.

Er is een aanzienlijke kans dat onder de E. coli bacteriën in uw darm zich soortgenoten bevinden die kankerverwekkend zijn. Het onderzoeksinstituut dat dit twee jaar geleden ontdekte, presenteerde meteen een voor sommigen verbijsterende oplossing: de bacterie opsporen en met antibiotica vernietigen. Naar nu blijkt is gezonde voeding ook voor dit risico de beste kans.
Vitals juli 2022
Not all microbes bad
Kankerverwekkende E.coli gedijt op ongezond dieet
E. coli bacteriën kunnen darmkanker veroorzaken. Onderzoekers van onder meer Harvard vonden meer sporen van deze alledaagse buikbacterie in tumoren van mensen met een ‘Westers voedingspatroon’. Gezonde voeding lijkt daarmee een praktischer preventiemiddel dan de massale antibioticakuren die het Hubrecht Institute twee jaar geleden propageerde.
Lees verder


Vitortho Mei 2022
Veel belangstelling voor wildpluk-wandeling in Zoetermeer
Welke planten uit het wild zijn eetbaar? 39 mensen verzamelden zich op 22 juni bij De Hof van Seghwaert in Zoetermeer voor een MMV-wandeling om hier wijzer over te worden. Paulien Kegge deed inspiratie op voor ‘onkruid’-miso. Een verslag in woord en beeld.
Lees verder

foto vierkant
Health Benefits juni 2022
dobbels
Nut van borstkankerscreening neemt verder af door langere overleving
De overlevingskans voor borstkankerpatiënten verbeterde de laatste decennia sterk, maar de kans op overbehandeling als gevolg van borstkankerscreening blijft onveranderd. ‘Toekomstige verbeteringen in de zorg voor borstkankerpatiënten zal de verhouding tussen de voor- en nadelen van borstkankerscreening verder doen verslechteren.’
Lees verder
AQV
Maak kennis met Jeanne Cox - nieuwe secretaris bij MMV
'Ik ben erg positief over de organisatie, doelstellingen en plannen voor de toekomst.' Zodra ze met pensioen ging, meldde Jeanne Cox (65) zich aan als vrijwilliger bij de MMV. Een functie in het bestuur was niet haar eerste idee, maar het enthousiasme van de anderen werkte aanstekelijk. Op de ALV werd Jeanne benoemd tot secretaris.
Lees hier meer over het bestuur en over Jeanne

Nederland, Bunnik
Bestuur MMV jeanne Cox.
Foto: Martine Sprangers
roderoos728
En verder:
  • Schaarste aan personeel en middelen dwingt tot het ‘centraal stellen van gezondheid in plaats van ziekte’. Zorginstiuut Nederland presenteert Kader Passende Zorg
  • LUMC: vermoeidheid bij kanker zit niet tussen de oren
  • Meer aandacht voor milieu-impact bij voedselproductie
  • Hoe behoud je je gezondheid? Doe mee aan de gratis cursus van huisarts Birgit Spoorenberg, kijk hier voor data en plaatsen in het zuiden van het land
  • Meer pesticiden op fruit, ondanks EU-afspraken
  • Mystery shoppers ontdekken: Onkruidverdelgers in tuincentra het meest populair tegen onkruid
  • Tabaksreclame verdwijnt uit straatbeeld
  • 4 juli: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • 13 juli: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
  • MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!
Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Raw Milk banner