Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Hoe kom je van een vette lever af?

De waarde van ‘voeding als medicijn’ is nauwelijks te overschatten maar het concept heeft één grote valkuil. Het misverstand dat een specifieke groente, knol, wortel, fruit of kruid over bovennatuurlijke krachten kan beschikken. Een misverstand dat kwekers om voor de hand liggende redenen enthousiast in stand houden. Zo voedt en koestert de avocadosector het imago dat regelmatige consumptie van hun product buikvet doet verdwijnen. Wat niet het geval is.

Dat is slecht nieuws voor de producenten maar niet per se voor consumenten. Niet alleen is de tropische vrucht prijzig en van buitenaf nogal onvoorspelbaar voor wat betreft de kwaliteit, het gebruik van landbouwgif is in de landen van herkomst een punt van zorg. En blootstelling tijdens de zwangerschap aan – onder andere – landbouwgif vergroot het risico op niet-alcoholische leververvetting bij het kind.

De verleiding is groot om in het reddende medicijn te geloven. Of in een ultiem slechte chemische stof. De realiteit is dat er een grote variëteit bestaat in doen en laten. Of dat pech is of juist geluk, dat bepalen we gelukkig voor een groot deel zelf.
Vitals juli 2022
avocado-foodie-factor-557659-1536x1024
Avocado's maken niet dunner
De consumptie van een avocado per dag had in een grote Amerikaanse studie geen effect op buikvet en buikomvang. Ook andere risicofactoren voor hart en bloedvaten verbeterden nauwelijks tot niet. De uitkomsten relativeren het ultra-gezonde imago van deze vette vrucht.
Lees verder


Vitortho Mei 2022
Prenatale blootstelling aan hormoonverstoorders vergroot kans op leverziekten bij kinderen
Steeds meer kinderen ontwikkelen leverziekten die potentieel kankerverwekkend zijn. Blootstelling in de baarmoeder aan hormoonverstorende chemicaliën verhoogt dat risico op een dosisafhankelijke manier. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend moeders en kinderen uit zes Europese landen. Lees verder


A vierkant
Health Benefits juni 2022
Kinderdroom vierkant
Geluk is een verwezenlijking van kinderdromen.
Het was Sigmund Freud die deze uitspraak deed. Wat is daarvoor nodig? Dat we onszelf leren begrijpen en onze dromen interpreteren. Maar het allerbelangrijkste is dat we leren af te stemmen op wat we eigenlijk willen. Een nieuwe column van Hans Klaasse.
Lees verder

AQV
Enquête - belangstelling voor de ledendagen van MMV
Ieder jaar organiseert de MMV een of twee ledendagen, waarin deskundigen een lezing verzorgen, de MMV nieuws deelt, er ruimte is voor ontmoeting en plaats is voor een uitgebreide lunch. De belangstelling voor de laatste ledendag was veel minder dan voorgaande jaren. Het bestuur van MMV is benieuwd hoe dat komt. Laat u weten hoe u erover denkt? Invullen duurt hooguit 1 minuut. Alvast hartelijk dank.
Lees verder


MMV Ledendag
roderoos728
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Raw Milk banner