Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Spiritualiteit

‘De weg waarlangs individuen ultieme betekenis, zingeving, verbinding, waarde of transcendentie zoeken.’ Dat is de definitie die de auteurs van een groot literatuuronderzoek naar spiritualiteit in de gezondheidszorg kiezen voor een begrip dat gemakkelijk verkeerd begrepen wordt. Om daar aan toe te voegen: ‘Dit kan georganiseerde godsdienst inhouden maar strekt zich ook uit tot manieren om ultieme betekenis te vinden door verbinding – bijvoorbeeld – met familie, gemeenschap of natuur.’
Over verbinding gesproken, af en toe bereikt de redactie een reactie van een lezer met een christelijk religieuze achtergrond, die zich afvraagt wat onderwerpen als yoga en meditatie in Uitzicht te zoeken hebben. En omgekeerd komt het voor dat een lezer zich kritisch uitlaat over een religieuze uiting. Hoe waardevol is het dan zich te realiseren dat er zoveel is dat deze uitersten verbindt. Een MMV ledendag is bij uitstek een gelegenheid om die gemeenschappelijkheid te koesteren.
Toos Bons stond acht jaar geleden met een interview in de glossy Cornelis. Divitaal belde haar op om te horen hoe het met haar gaat. Haar verhaal bevat alle elementen uit de bovenstaande definitie. Al is ze waarschijnlijk te Nederlands nuchter om zich spiritueel te noemen. ‘Er zijn mensen die het larie vinden wat ik doe, dat mag. Maar ik weet zeker dat het goed voor me is.’ Ze ziet dat mensen die het dieet volgen ‘gezonder ziek zijn’ en adviseert anderen: ‘Trek je eigen lijn. Ten diepste! Denk erover na, verdiep je erin. Het gaat niet over eigenwijs zijn, het is jouw leven.’
Vitals juli 2022
Foto Toos vierkant
Wel of geen chemo? Toos zag er 23 jaar geleden vanaf
Met een tumor van 4 centimeter doorsnee zag Toos Bons (76) in 1999 af van de chemotherapie na de operatie. In plaats daarvan richtte ze zich op het versterken van haar gezondheid. Ook de hormoontherapie staakte ze na twee jaar. ‘De dokters waren het oneens met elkaar, ik dacht; dan weet ik genoeg en stop ermee.’
Lees verder


Vitortho Mei 2022
Enquête MMV: reisafstand, brandstofkosten en corona bepalen uw komst naar ledendagen
De reisafstand, brandstofkosten en corona bepalen bij veel leden van MMV of ze al dan niet naar een ledendag komen. Dat bleek uit de enquête die via e-mail en de nieuwsbrief werd verstuurd. Deze werd door 813 mensen ingevuld.
Lees verder


Ledendag MMV 2022
Health Benefits juni 2022
B
Welke groente en fruit zijn nú in het seizoen? Voedingsmiddelenlijst uitgebreid met zoekfilter
Het is blauwe bessentijd. Wie in de buurt van een pluktuin woont, kan er nu zomaar kilo's van plukken. Een MMV-aanrader! De bes bevat vitamine A, B, C, mangaan, kalium, ellaginezuur en polyfenolen. De anthocyaan geeft de bes zijn blauwe kleur en is gunstig voor hart en vaten. Welke groenten en fruit kunt u nog meer oogsten? Check het via onze vernieuwde voedingsmiddelenlijst.
AQV
‘Spiritualiteit in gezondheidszorg betekent zorgen voor de hele persoon, niet alleen hun ziekte’
Religie en alle andere vormen van spiritualiteit verdienen een centrale plaats in de gezondheidszorg. Dat betoogt een groep onderzoekers na bestudering van het beschikbare wetenschappelijk bewijs.
‘Spiritualiteit over het hoofd zien, laat patiënten achter met het gevoel dat ze niet verbonden zijn met het systeem en met de artsen die voor hen proberen te zorgen.’
Lees verder
Spiritualiteit.Eendjes
roderoos728
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Raw Milk banner