Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Delen
‘Het was niets voor mij om aan één op de tien patiënten een verslavend middel mee te geven’, kijkt Ivan Wolffers in Uitzicht terug op zijn leven als arts en patiënt. ‘Ik wilde écht iets betekenen voor gezondheid en welzijn van mensen.’ Soms voelt het als een groot gemis dat de Uitzicht niet in de losse verkoop ligt. Je zou de inspirerende verhalen en interviews die tien keer per jaar bij de MMV-leden op de mat vallen met veel meer mensen willen delen.
In het zonnig vormgegeven dikke zomernummer dat komende week uitkomt, ligt het accent op spontane remissie. Iets dat zelden voorkomt, schrijft Hans Stoop, en nog minder vaak onderwerp van studie is. ‘Het zelfhelende vermogen dat iedereen bezit, staat onder invloeden die we intuïtief waarnemen, maar wetenschappelijk niet aantoonbaar zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet zijn.’
De moeder van Charlotte volgde haar intuïtie en creëerde een beschermende cocon. ‘Ik zou iedereen zo graag gunnen wat ons is overkomen’, schrijft ze. Stefán Gyarmathy genas van een inoperabele hersentumor en helpt nu anderen. ‘Wie is opgegeven heeft altijd nog kansen. Soms op genezing en altijd op een betere kwaliteit van leven.’ Marie Louise Oosterloo, kersvers NTTT-arts in Rotterdam, deelt die nuchtere kijk: ‘Genezen is niet per se het doel. Op een mooie manier het leven vervolgen, is ook heel veel waard.’
Maar hoe leidt je een zinvol leven wanneer het noodlot niet als ziekte komt, maar in vorm van een geesteszieke met een geweer? Een voormalig NTTT-arts gebeurde het ergste wat een moeder kan overkomen. Ze oefent mededogen tegen haat en accepteert verdriet als nabijheid.
Dus deel die Uitzicht, of doe ‘m cadeau, en verspreid zo de boodschap dat er meer mogelijk is dan je in een sombere bui soms zou denken. En abonneer je op het MMV’s Youtube-kanaal. Daar is zojuist een mooi gemaakt videoportret van Marianne Bissegger geplaatst. Om te delen.
Vitals juli 2022
07per6MagA4FCc cover
Dikke zomer-Uitzicht met speciale aandacht voor spontane remissie
De baby van Pia en Robbert wordt geboren met myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker. 'En omdat bloed door het hele lichaam zit, heeft Charlotte geen kans op overleven', aldus de arts. Van een behandeling zien de ouders af, ze nemen hun pasgeborene mee naar huis. Charlotte geneest. Ze is 21 jaar en studeert aan de Kunstacademie. Ook in dit nummer van Uitzicht: een interview met Stefán (45), als tiener had hij een 'onbehandelbare' hersentumor. Ook bij hem trad remissie op.
Word lid van MMV en ontvang deze Uitzicht voor 3 euro
Vitortho Mei 2022
MMV start video-interviews; deel de verhalen via sociale media
Dikke darmkanker stadium IV. Dat is de diagnose die Marianne Bissegger krijgt eind april 2017. Ze ondergaat een operatie, palliatieve chemotherapie en ze optimaliseert haar leefstijl. De arts in het AMC geef Marianne ‘1 procent kans dat de kanker niet terugkeert’ in 2018. In dit video-interview vertelt ze haar verhaal. ‘Ik hoop eind van dit jaar vijf jaar schoon te zijn.’
Kijk hierMarianne vierkant
Health Benefits juni 2022
AA
Hittestress voorkomen
Zo min mogelijk inspanning, veel drinken en uit de zon blijven. Dat zijn de meest genoemde en meest voor de hand liggende tips om hitte zo ontspannen mogelijk uit te zitten. Maar wat als inspanning zich niet laat vermijden? En hoe om te gaan met medicatie? ‘We kunnen ons snel aanpassen aan tropische temperaturen.’
Lees verder
AQV
Spreekuur stopt, buddy's bijven
Een buddy iets voor u? Om de bekendheid van buddy’s te vergroten, was het de afgelopen zes maanden mogelijk iedere twee weken ’s avonds te bellen met het MMV-buddyspreekuur. Het spreekuur stopt, de buddydiensten blijven bestaan.
Lees verder
A
roderoos728
En verder:
  • Bewegen helpt bij kanker, toch zit beweegzorg slechts bij tien procent van de patiënten in het in het basispakket. Oratie
  • Wie exporteert de meeste tarwe en 6 andere vragen over de tarwehandel in tijden van oorlog. WUR
  • Nederland ontbost nog steeds. Essen en dennen hebben het zwaar. Blijk uit inventarisatie
  • Brits onderzoek: hoe vaker we fruit eten, hoe beter ons mentaal welbevinden
  • Volgens het RIVM krijgen volwassenen dagelijks voldoende jodium binnen
  • Waarom de landbouw zo geïntensiveerd is in 3 vragen en grafieken
  • Zin in een zomerfrisse maaltijd? Op onze website staan tientallen recepten
  • 27 juli: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
  • 1 augustus: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Raw Milk banner