Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Eén plus één

Wie nog de jeugdige overmoed bezit – of de taaiheid – die nodig is om vakantie op de camping door te brengen, krijgt een uniek inkijkje in de werkelijkheid achter de statistieken. Grote campers, grote caravans en dito buiken. De veelal getatoeëerde jonge mannen hebben imposante biceps en schouderpartijen, maar zelden het in fitnesskringen begeerde ‘wasbord’ op de plek waar zich idealiter de buikspieren aftekenen. Het gezucht en gesteun in het toiletgebouw doet denken aan een druk bezocht krachthonk; als het er meer naar zweet zou ruiken.

Wereldwijd stijgt het aandeel van vermijdbare risicofactoren als oorzaak van kanker. En daarbinnen stijgt het aandeel van de metabole risico’s het hardst. Dat is een. Tegelijk meldt het Integraal Kankercentrum Nederland deze week dat de 5-jaarsoverleving van kanker het afgelopen decennium verder verbeterde. Deze verbetering zit ‘m vooral in de toename van relatief goed te behandelen kankersoorten. De in omvang belangrijkste daarvan (huid-, borst-, en prostaatkanker) zijn sterk gelinkt aan leefstijl. Dat is twee.

Je zou denken: één plus één = preventie en leefstijlgeneeskunde. Maar zo werkt dat binnen het huidige systeem helaas nog steeds niet. Deze voordelige, absoluut veilige en voor iedereen gunstige opties blijven nagenoeg ongebruikt liggen. De beschikbare mensen en middelen worden ingezet aan het front van vroege diagnose en gepatenteerde behandelingen. Dat leidt in de vorm van ‘lead time bias’ tot instant statistisch succes. Want vroege ontdekking betekent per definitie meer jaren leven met kanker. Behandeling of niet.
Gerard & Suus banner advertentie
AA
Leefstijl als oorzaak van kanker: aandeel stofwisseling neemt toe
Wereldwijd is 44 procent van de kankersterfte tussen 2010 tot 2020 toe te schrijven aan gedrag, milieu, werk en metabole risicofactoren.Vergeleken met de tien jaar daarvoor is dat een stijging van twintig procent. Dat concludeert een door de Bill en Melinda Gates-stichting gesponsorde studie in de Lancet. ‘Deze bevindingen belichten het potentieel van preventie voor een substantieel deel van de lasten door kanker.’
Lees verder
Vitortho juli 2022
IKNL: overleving vooral verbeterd door kanker met gunstige prognose
Van 2011 tot 2020 overleefden meer mensen de eerste vijf jaar volgend op hun kankerdiagnose. Ten opzichte van de tien jaar daarvoor steeg het aandeel overlevers van 58 naar 66 procent. Ook de 10-jaarsoverleving nam toe: van 51 naar 59 procent. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) tekent daarbij aan dat het gaat om ‘relatieve overleving’ en dat de winst met name geboekt wordt bij de kankers met een ‘relatief gunstige prognose’.
Lees verder
Parachute-Pixaba
Health Benefits juni 2022
AAAA vierkant
Nieuw licht op chronische vermoeidheid dankzij long-COVID
Moeheid en kortademigheid kenmerken long-COVID. De moeheid heeft opvallend veel overeenkomsten met het chronische vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), noteert Frits Muskiet in zijn column.
Lees verder
AQV
Courgettesoep, kikkererwtenspread, pittige kool met ananas, pesto van veldsla
Hoe kook je volgens het Moermandieet? Het begint met boodschappen doen, maar dan begint het echte werk: in de keuken. Hoe verwerk je kikkererwten en veldsla tot een smakelijke spread of pesto? Hoe maak je soep van courgette? Of hoe bak je je eigen crackers of zuurdesembrood? Onze website wordt regelmatig ge-update met nieuwe, lekkere recepten voor beginners en ervaren koks.
Naar de recepten
Pesto-veldsla-1152x1536
roderoos728
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Dailyvit.gif