Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
R in de maand

Met het aanhoudend zomerse weer zou je het niet zeggen, maar de ‘r’ zit weer in de maand. Wie er dezer dagen niet meer toe komt het afzwakkende zonlicht via de blote huid te oogsten, doet er goed aan vitamine D te suppleren. Dat scheelt weer in het komende griep- en coronaseizoen. En dagelijks vitamine D slikken verlaagt bovendien het risico kanker te ontwikkelen en/of er aan te overlijden. Zowel bij infecties als bij kanker overigens vooral in lijven die niet gebukt gaan onder overgewicht.

Deze week ook aandacht voor een ander onmisbaar element bij het in stand houden dan wel tot stand brengen van een optimale stofwisseling: jodium. Volgens de Gezondheidsraad krijgen we daar gemiddeld genomen voldoende van binnen. Iets waar Frits Muskiet, en anderen, enkele serieuze kanttekeningen bij plaatsen.

Vitamine D en jodium erin, suiker eruit. Geraffineerde suiker werd al door de jonge Moerman naar de gevaarlijke stoffen verbannen en onderzoek blijft hem gelijk geven. Aan de bekende routes waarlangs suiker – ooit gepromoot als gezond vanwege de lage calorische waarde – dik en ziek maakt, is weer een nieuwe toegevoegd. Al dan niet een zoetekauw zijn is een kwestie van aanleg en gewoonte. Net als stress, Dus ontspan, gewoonten zijn te veranderen.
Vitals september 2022
Suikerkoekje
Suiker veroorzaakt metaboolsyndroom via microbioom
Een ‘Westers’ voedingspatroon met veel suiker en vet leidt tot een toename van obesitas, metabool syndroom en de daaruit voortvloeiende ziekten. Dat komt niet alleen door de overvloed aan gemakkelijk opneembare calorieën, suggereert Amerikaans proefdieronderzoek. Suiker blijkt namelijk darmbacteriën te verjagen die, in samenwerking met lokale immuuncellen, tegen metabool syndroom beschermen.
Lees verder
Vitortho augustus vit D augustus 2022
Media-aandacht voor jodiumtekort Nederlandse zwangeren
‘Door jodiumtekort steeds grotere kans op hersenschade bij baby’s. Onderzoekers UMCG Groningen slaan alarm’, kopt Dagblad van het Noorden vandaag. In de nieuwste Uitzicht vraagt Frits Muskiet eveneens aandacht voor de verontrustende jodiumstatus van veel Nederlandse vrouwen.
Lees verder
Kaat 015 vierkant
Health Benefits juni 2022
Zon D vierkant
Anti-kanker effect vitamine D beperkt zich tot slanke mensen
Niet iedereen lijkt te profiteren van vitamine D-suppletie. De frequentie, dosering en het al dan niet bestaan van overgewicht doen ertoe. Dat bevestigd een nieuwe meta-analyse van klinische studies, uitgevoerd door wetenschappers van Harvard en de Zuid-Koreaanse Dongguk universiteit. Dagelijks slikken is het devies. En zo nodig, afslanken.
Lees verder
AQV
Stress - een slechte gewoonte
Steeds vaker lees je dat stress verantwoordelijk is voor veel kwalijke aandoeningen. Sommige mensen vonden mij een stressvol type. Zelf dacht ik dat dit wel meeviel. Ik ervaar het meer als een slechte gewoonte.
Lees verder
woman
roderoos728
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Dailyvit.gif
Vitortho banner augustus 2022