Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Voeding en beweging

We moeten gezonder eten en meer bewegen. Een opdracht die de vijftigers van nu als kind al meekregen. Meestal van Unilever die het volk via de Ster televisiereclame voorhield dat Becel daarbij onontbeerlijk was. Ultra-bewerkt voedsel als gezond promoten, het is één van de valkuilen waar je inloopt als de voedingsindustrie de formuleringen van haar producten aanpast. Deze sector verdient dezelfde aanpak als de tabaksindustrie, bepleit Carlos Monteiro naar aanleiding van twee nieuwe onderzoeken die ultra-bewerkt voedsel in verband brengen met darmkanker en voortijdige sterfte.
Dat we meer moeten bewegen is een boodschap die we behalve van Basic Fit graag ook van de oncoloog zouden willen horen. De onderzoeken die anti-kankereffecten tonen voor – intensieve – lichaamsbeweging stapelen zich op. Al lijken ze, net als de onderzoeken naar voeding(supplementen), voornamelijk gemotiveerd door de wens de effectiviteit van immuuntherapieën te verbeteren, indirect bewijzen ze de waarde van de Moerman/NTTT-therapie. Namelijk dat gezonde voeding en beweging het immuunsysteem versterkt en in staat stelt tumoren effectiever te bestrijden.
Wilt u proeven hoe dat voelt? Maak dan een – stevige – wandeling naar de theetuin van Nanda Oevermans in Lexmond.
Vitals september 2022
08per7MagA4FCc cover
Uitzicht 7 met ervaringsverhaal van Wennie: 'Het was Mayday Mayday voor mij'
Voor Wennie voelde de diagnose blaaskanker als de laatste kans om voor zichzelf op te komen. En dat deed ze: ze vroeg maar liefst elf keer een second opinion aan en liet niets aan het toeval over. Lees haar verhaal in de nieuwe Uitzicht, waarin prof. dr. Gertjan Schaafsma inzoomt op het microbioom, en hoe je dat te vriend houdt. Ook ruim aandacht voor 'op gewicht blijven bij kanker' waarin Piet vertelt hoe moeilijk en vermoeiend het is en NTTT-arts Kees Rhee aangeeft dat de nadruk moet van 'zorgen dat je op gewicht blijft' naar ‘zorg voor herstel en opbouw van je spiermassa en conditie’.
Word lid van MMV en ontvang deze Uitzicht voor minder dan 3 euro. Of koop het blad in onze webshop.

Vitortho augustus vit D augustus 2022
'We hebben voedzaam voedsel nodig dat de gezondheid bevordert'
Ultra-bewerkt eten en drinken verhoogt het risico op darmkanker, overlijden door hart- en vaatziekten en door andere oorzaken. Dat concluderen twee nieuwe studies. ‘Iedereen heeft voedsel nodig, maar niemand heeft ultra-bewerkte producten nodig’, aldus het commentaar in de British Medical Journal, dat een restrictief beleid bepleit naar het voorbeeld van tabak.
Lees verder
Watermeloensalade geitenkaas vierkant
Health Benefits juni 2022
Nanda fotooovier
Expositie 'Proef en zie' over Moerman en gezond leven in Lexmond
De maand september is in Lexmond een expositie over Moerman en gezond leven in de tuin bij MMV-vrijwilligerscoördinator Nanda Oevermans (56). De tentoonstelling is een extraatje bij de gezonde theetuin die Nanda samen met twee Oekraïense vluchtelingen runt.
Lees verder
AQV
Lactaat activeert kanker bestrijdende immuuncellen
Injectie met lactaat deed in proefdieronderzoek tumoren duidelijk krimpen. De werking lijkt te verlopen via de activering van immuuncellen. Deze uitkomst bevestigt het nut van lichaamsbeweging tegen kanker. Want lactaat ontstaat in de energiestofwisseling. En hoe meer fysieke inspanning hoe meer lactaat.
Lees verder
pexels-cottonbro-5319375-1536x1024
roderoos728
En verder:
 • Lareb: Europees vastgestelde dagdosering en waarschuwing voor rode gistrijst
 • Nieuwe richtlijn van medisch specialisten voor kinderen met obesitas. Advies en begeleiding bij voeding en gezonde eetgewoontes, bewegen en gedragsverandering gericht op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl noodzakelijk
 • Onderzoek IKNL: Kankerpatiënten willen gepersonaliseerde risicostatistieken en graag zo concreet mogelijk
 • Gaat Tiny Forest de versteende stad helpen? Resultaten onderzoek WUR en vrijwilligers 'citizen science'
 • Geneeskrachtige planten vertellen hun verhaal
 • Okseltoilet bij 1 op de 3 vrouwen waarschijnlijk niet nodig
 • Geluk bij een ongeluk: koude kamer activeert vetverbranding. Blog bruin-vetdeskundige Mariëtte Boon
 • Rivm over PFAS in moestuingewas nabij fabriek Dupont/Chemours en adviseert beperking of verbod verkoop Salvia divinorum
 • Onderzoek: ademhalings- en ontspanningsoefeningen zorgt voor meer gezondheid en slaapkwaliteit tijdens corona
 • Print uit en hang op bij je favoriete zitplek: 'factsheet zitgedrag' van het kenniscentrum Sport & Bewegen
 • 12 september: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Dailyvit.gif
Vitortho banner augustus 2022