Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Gewicht is ook maar een getal

Op gezond gewicht komen, betekent voor veruit de meeste mensen: afvallen. Logisch dus dat daar de meeste aandacht naar uitgaat. Zowel uit wetenschappelijke als uit commerciële hoek. Zo kon het gebeuren dat er inmiddels een lijvige ‘body of evidence’ is ontstaan over een triviaal thema als de omvang van het ontbijt. De meest recente studie concludeert dat het qua energiestofwisseling allemaal weinig uitmaakt, maar dat wie wil afvallen waarschijnlijk toch het beste af is met een stevig ontbijt.
Slanke, of zelfs magere, mensen hebben meer last dan gemak van deze fixatie op afvallen. In de obesogene samenleving hebben zij nauwelijks een geldig excuus om te bedanken voor voedsel dat niet baat maar schaadt. De verdenking van anorexia is snel gewekt. Of anders wel orthorexia. Nog veel lastiger zijn feesten en partijtjes voor mensen die vermageren als gevolg van kanker. Een situatie waar ongeveer een vijfde van de kankerpatiënten mee te maken heeft. Goede raad en enig troostend lotgenotencontact is geen overbodige luxe.
Dat de kwaliteit van voeding bij kanker en zaak van leven of dood kan zijn, erkent een team wetenschappers van Harvard. Hun publicatie concludeert dat een ontstekingsbevorderend voedingspatroon negatief uitwerkt op de overlevingskansen bij eierstokkanker. En hoewel bij het oordeel over bepaalde voedselcategorieën vraagtekens te plaatsen zijn, mag er een uitroepteken bij de conclusie dat gezonde voeding in de spreekkamer hoort.
In het licht van leven en dood lijkt de garderobe van ondergeschikt belang. Toch bereikt de realiteit van aankomen, afvallen of een operatie ook de kledingkast. Afscheid nemen van kledingstukken is een vorm van rouwen, ervoer Sophie Hospers bij een kledingstyliste. ‘Ten eerste wist ik me niet meer zo goed raad met de meer frivole, feestelijke kant van de kleding die ik heb.’
Vitals september 2022
C
Timing maaltijd beïnvloedt stemming bij nachtdienst en hongergevoel
Mensen die nachtdiensten draaien, lopen volgens onderzoekers van Harvard Medical School een hoger risico op angst en depressiviteit. ‘s Nachts vasten kan dat risico verminderen, suggereert hun onderzoek. Een Schotse studie zocht naar het antwoord op de vraag of een stevig ontbijt helpt bij afvallen.
Lees verder

Vitortho augustus vit D augustus 2022
Hoe blijf je op gewicht bij kanker? Praat mee op 21 september
Kanker zorgt vaak voor gewichtsverlies. Vooral als dit ten koste gaat van spiermassa is dat zorgelijk. MMV’s onderzoeksplatform Gezond Leven met Kanker organiseert op 21 september een (gratis) online meeting over dit thema met een arts en ervaringsdeskundigen. Luister of discussieer mee.
Lees verder

Weegschaal-1536x1035
Health Benefits juni 2022
Plantenbak-Beha
Stijlvol verdriet
Sophie liet na rijp beraad haar borstprothesen verwijderen. Dat was verdrietig, maar ook vreugdevol en bevrijdend. Ruim een half jaar later vond ze tijd voor het inruimen van een nieuwe garderobe. Ze kreeg daar hulp bij van een deskundige. 'Even kort door de bocht was mijn vraag: wat heb je aan een decolleté zonder borsten?
Lees verder
AQV
Hoger overlijdensrisico eierstokkanker met ontstekingsbevorderend dieet
Bij de diagnose eierstokkanker zouden vrouwen tegelijk het dringende advies mogen krijgen een gezond voedingspatroon vast te houden of aan te wennen. Amerikaans observationeel onderzoek vond namelijk tot twee keer zo grote overlijdensrisico’s voor vrouwen die na de diagnose een ontstekingsbevorderend voedingspatroon hadden.
Lees verder
B
roderoos728
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Dailyvit.gif
Vitortho banner augustus 2022