Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
De spreekwoordelijke loden pijp

Meer dan honderd deelnemers volgden het vorige week op deze plaats aangekondigde online bijeenkomst over ondergewicht bij kanker. Uiteraard is anderhalf uur te kort om dit thema van alle kanten te belichten, maar de ‘take home message’ is duidelijk: net als bij calorieën gaat het bij lichaamsgewicht om de kwaliteit ervan.
Het maakt een wereld van verschil als je energie uit verse, zo min mogelijk bewerkte. plantaardige bronnen komt. Als het even kan uit biologisch-dynamische bronnen. Net zo goed als lichaamsgewicht op zichzelf weinig zegt. Het gaat om de ‘vetvrije massa’, oftewel de spieren. Spieren hebben de neiging bij belasting in omvang toe te nemen. ‘Herwonnen spierkracht zegt meer dan een paar kilo erbij.’
Nu de tropische warmte in recordtempo plaats heeft gemaakt voor polaire luchtstromingen en de hoop op lagere energieprijzen bepaalt niet oplaait, zij hier gewezen op een ander groot voordeel van beweging: het genereert warmte. Een warmte die de paar graden lager ingestelde thermostaat al snel compenseert. Een warmte ook die op geen enkele manier schadelijk is. Dat in tegenstelling tot die uit haastig geconsumeerde warme happen en dranken. Want de spreekwoordelijke loden pijp die sommigen in staat stelt de theepauze binnen vijf minuten af te ronden, kan loodzware consequenties hebben.
Vitals september 2022
AAA
Multivitaminen verbeteren hersenwerking in senioren
In een groot opgezette interventiestudie bleken deelnemers die dagelijks multivitaminen en mineralen slikten, beter te scoren op geheugen- en concentratietesten. Het effect was het duidelijkst bij mensen met hart- en vaatziekten. Flavonolen uit cacao hadden geen toegevoegde waarde.
Lees verder

Vitortho augustus vit D augustus 2022
'Herwonnen spierkracht belangrijker dan gewichtstoename'
Ruim honderd mensen woonden op 21 september de online bijeenkomst over ondergewicht en kanker bij. Een arts en een diëtiste gaven tekst en uitleg. ‘Koolhydraten zijn als Pokon voor de kanker’, aldus de arts. En: ‘Voeding en beweging samen leveren het beste metselwerk,’ aldus de diëtiste. Een verslag.
Lees verder


CC
Health Benefits juni 2022
AG
Rust.... probeer het eens!
Ziekte zorgt vaak voor een onrustig gevoel. Vragen, gedachten en slapeloze nachten. Hoe loopt het af? Doe ik er wel genoeg aan om mijzelf meer kans op genezing te geven? Op welke symptomen moet ik letten? Wie kunnen mij steunen om dit moeilijke proces door te komen?
Lees verder
AQV
Slokdarmkanker: eet de soep niet heet
Alcohol en tabak zijn de eerst genoemde risicofactoren voor het ontstaan van slokdarmkanker. ‘Maar voor de omvangrijke groep die zich daarvan onthoudt zijn andere maatregelen nodig’, stellen wetenschappers naar aanleiding van hun onderzoek in enkele Oost-Afrikaanse landen. Zij vonden een sterk verband met de consumptie van hete dranken en heet voedsel.
Lees verder
hete-thee-van-pixbay-460257
roderoos728
En verder:
  • Onderzoek met 4D-echo foto's: baby in buik blij door wortel, maar in de mineur door boerenkool. Wennen aan smaken tijdens zwangerschap zinvol
  • Succesvolle proef in Groot-Brittanië met viro-immunotherapie: 1 tumor verdween op korte termijn, andere tumoren krimpen
  • Onderzocht: wat gebeurt er in je brein bij een winterdepressie?
  • 'Mensen met diabetes slikken 8 à 9 pillen, terwijl het schade is die ontstaat door leefstijl'. Het stuit endocrinoloog Hanno Pijl tegen de borst: overheid moet sturen op gezondheid
  • Nieuw advies van Gezondheidsraad voor hart- en vaatziekten: eet meer vis
  • Nog de hele maand in Lexmond: expositie over gezond leven en Moerman bij MMV's Nanda Oevermans. Filmpje!
  • 26 september: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 26 oktober een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Dailyvit.gif
Vitortho banner augustus 2022