Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Aanpassen

Er warmpjes bij zitten is minder wenselijk dan de paniekreacties op het gastekort doen vermoeden. Een lagere kamertemperatuur levert meer op dan een lagere energierekening alleen. De kou valt enorm mee en is goed voor hart, bloedvaten en het immuunsysteem. Recent onderzoek vond zelfs een anti-kankerwerking. Tussen alle rampspoed is dat dan toch een lichtpuntje. We hoeven geen badkuip met ijs te vullen om ons bruine vet aan het werk te zetten.

Let wel, het gaat hier niet om een simpele aan- en uitknop. Aanpassingsprocessen kosten tijd en gaan van ‘au’. Of van ‘bah’, als het om een verandering van spijs gaat. Hoe vaak is dat niet reactie van volwassen (!) mensen op de promotie van groene bladgroenten, peulvruchten en groenten uit het geslacht Brassica als behulpzaam tegen kanker. Nog heel even en de oncoloog zegt het ook. Aangetoond is alvast dat een gezond dieet de kans vergroot dat immuuntherapie aanslaat. Via een darm-microbioom dat op deze voeding is aangepast.

Met gevoel voor ironie heeft Ivan Wolffers zich wel eens ‘wereldkampioen prostaatkanker’ genoemd. Je kunt hem ook kampioen aanpassen noemen. ‘Hij werd vegetariër, at veel groenten maakte elke dag een lange wandeling, nam altijd de trap en ging op tijd naar bed.’, schrijft Dik Verkuil op nos.nl. Wolffers leefde twintig jaar met zijn ziekte. Met de nadruk op leven.
Gerard & Suus banner advertentie
Cover
Ketogeen dieet is geen Haarlemmerolie - nieuwe Uitzicht onderweg
Een ketogeen dieet - met een extreem hoog aandeel vet - wordt bejubeld in de strijd tegen allerlei kwalen; van type 2 diabetes tot kanker en epilepsie. Maar dit is op termijn bepaald geen wondermiddel, is te lezen in de nieuwe Uitzicht. Het voedingspatroon dat MMV voorstaat, kent die nadelen niet. 'Het houdt je gezond, zelfs als je ziek bent', vindt Jeanne.
Word lid en ontvang direct deze Uitzicht of koop het blad los in de webshop

Banner Natural Goods sept-okt-nov
In Memoriam Ivan Wolffers (1948 - 2022)
Twintig jaar na de diagnose prostaatkanker is Ivan Wolffers op 7 oktober op 74-jarige leeftijd overleden. Opgeleid als arts inspireerde hij vooral als schrijver via boeken en columns over medicijnen en een weekboek over prostaatkanker. Zijn werk heeft het leven van veel mensen met kanker draaglijker gemaakt.
Lees verder


Ivan vierkantt
Health Benefits juni 2022
erwten
Immuuntherapie kansrijker bij gezond dieet
Patiënten met gevorderd melanoom die behandeld werden met immuun-checkpuntremmers (ICI’s) deden het ‘significant’ beter als ze gezond aten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, afgelopen weekend gepresenteerd tijdens een congres voor gastro-enterologen in Wenen. Het gunstige voedingspatroon kenmerkte zich door vetten uit olijven, noten en vis en door vezels en polyfenolen uit groenten, fruit en volle granen.
Lees verder
AQV
Lagere kamertemperatuur: gezond besparen
Het is even wennen, maar dan voelt een kamertemperatuur van zeventien graden Celsius behaaglijk als altijd. ‘Voor bijna iedereen’, belooft themofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt. Arts en ‘bruin vet-deskundige’ Mariëtte Boon adviseert een koele kamer voor een betere afweer. En experimenteel onderzoek toont zelfs een anti-kankereffect van, door koude geactiveerd, bruin vet.
Lees verder

CV vierkant
Wol Natuurlijk
En verder:
  • JOGG: Leuk die gratis schoollunches, 'maar laat ze dan ook gezond zijn'
  • CBS: hoe armer, hoe ongezonder
  • Rapport Foodwatch voor pesticidevrije landbouw in 2035
  • Wat is belangrijk bij de ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde? Doe mee aan deze veldraadpleging van ZONmw
  • Zin om te demonstreren? Stap dan mee op 23 oktober in de klimaatmars in Brussel
  • Podcast: specialist infectieziektes UZ Gent over de vraag: hoe ontstaan verkoudheid en griepsymptomen?
  • Qigong is een bewegingsleer die de gezondheid verbetert. Gratis kennismaken? In de regio Den Haag (Benthuizen) startte MMV-lid Marcel Rietjens een (gratis) lessenserie voor mensen met kanker, MS, burnout, depressie, etc. Van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden via: 06 - 432 237 15.
  • 24 oktober: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 26 oktober een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Schulp
Dailyvit.gif
roderoos728