Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Pijn is niet fijn, maar kan onverwacht nuttig zijn

‘Misschien was het bij mij toch geen colitis ulcerosa’, twijfelde de genezen patiënt. ‘Want dat is volgens de dokter een chronische aandoening en die heten zo omdat ze niet over gaan. Maar ik heb nergens meer last van.’ Het is een bekende redenatietrant en een die de voedingsgeneeskunde bepaald niet in de kaart speelt. Alsof problemen die zich via het voedingspatroon laten oplossen dus geen echte problemen zijn.
Van pillen verwachten we meer. Stilletjes toch genezing en als dat niet mag zijn, dan in ieder geval verlichting. En aangezien de meeste chronische aandoeningen met pijn gepaard gaan, is de markt voor pijnmedicatie enorm. Twee nieuwe onderzoeken laten zien hoe ‘pijnzenuwen’ een heilzame samenwerking aangaan met buikbacteriën en cellen in het darmslijmvlies. Dit voordeel van pijn suggereert een nadeel van pijnmedicatie. Een van de twee onderzoeksteams vraagt daar ook aandacht voor.
Gerard & Suus banner advertentie
Zooom1 vierkant
'Alles smaakt naar karton' - tweede bijeenkomst ondergewicht en kanker
Ondergewicht bij kanker is een probleem dat zich moeilijk laat oplossen. En tijdens een behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie zijn alle goede adviezen praktisch nauwelijks haalbaar. Dat bleek tijdens de tweede MMV-bijeenkomst ‘Ondergewicht en kanker’ op 12 oktober waarbij informatie en adviezen gedeeld werden. Diëtist Manon van Lit zette de verschillende eiwitten in een overzicht.
Lees verder

Banner Natural Goods sept-okt-nov
Campagne 'Samen beslissen' trof geen doel
De overheid streeft naar ‘gedeelde besluitvorming’ in de zorg. Dat houdt in dat patiënt en zorgverlener samen beslissen welke zorg het beste past. Een campagne om dat doel dichterbij te brengen had nauwelijks tot geen effect. ‘Waar bij de zorggebruikers een voorzichtig positieve beweging te zien is, is deze bij de zorgverleners nagenoeg afwezig.’
Lees verder

Samen-beslissen-680x460
Health Benefits juni 2022
A
Nieuwe beschermende functie van pijn ontdekt
Pijn waarschuwt voor hitte en ander gevaar. Bij verwondingen voorkomt pijn belasting van beschadigde weefsels. Dierstudies tonen dat pijnneuronen de darm op verschillende manieren beschermen tegen ontsteking. Dat roept nieuwe vragen op over het gebruik van pijnstillers. ‘Hindert deze medicatie het darmslijmvlies van mensen en hun microbioom?’
Lees verder

AQV
Lezing van Pia de Jong over een zeldzaam geval van spontane remissie
‘Myeloïde leukemie is een vorm van bloedkanker, legde de arts ons uit. En omdat bloed door het hele lichaam zit, heeft Charlotte geen kans op overleven.’ Toch leeft Charlotte. Ze is 21 jaar en studeert aan de Kunstacademie. ‘Dat waar we nauwelijks op durfden te hopen gebeurde.’ Pia de Jong vertelt haar verhaal in een lezing op 5 november in Dongen.
Lid van MMV? Bestel dan hier je kaarten. Geen lid? Bestel dan hier.

Pia en Charlotte
Wol Natuurlijk
En verder:
  • Onderzoek: complementaire zorg bij kanker veelal onbesproken in de spreekkamer
  • Langer doorbehandelen bij kanker in het buitenland. Dilara Sahin uit Zwolle werd door een vliegtuig met Turkse specialisten opgehaald
  • Hoogleraar farmacometrie: 'Doseer medicijnen op maat, dan zijn ze effectiever en leveren minder bijwerkingen'
  • Hoe leer je kinderen groente eten? Ideeën uit symposium
  • Wachten op de btw-verlaging tot je een ons weegt. ‘Juridische houdbaarheid’ werd nog nooit zo serieus genomen. Zijn groenten en fruit eigenlijk wel gezond?
  • Hoeveel eiwitten bevatten linzen ten opzichte van biogarde of haring? In het kader van 'ondergewicht en kanker' maakte Manon van Lit speciaal voor MMV een handig overzicht waarin de hoeveelheden eiwitten per voedingsmiddel naast elkaar staan. UItprinten en ophangen
  • Energiebesparing. Overheid haalt oude, weinig ambitieuze campagne van de plank
  • Qigong is een bewegingsleer die de gezondheid verbetert. Gratis kennismaken? In de regio Den Haag (Benthuizen) startte MMV-lid Marcel Rietjens een (gratis) lessenserie voor mensen met kanker, MS, burnout, depressie, etc. Van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden via: 06 - 432 237 15.
  • 24 oktober: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 26 oktober en 21 november een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Schulp
Dailyvit.gif
roderoos728