Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Naar de ledendag voor een vooroorlogs prijsje

In het Noord-Brabantse Dongen is volgende week om deze tijd de MMV-ledendag aan de gang. Dankzij de boeiende sprekers en de heerlijke gezonde lunches, genieten de ledendagen inmiddels een zekere befaamdheid. Voor deze editie staan opbeurende lezingen op het programma van een patiënt, de moeder van een patiëntje en van NTTT-arts Ann van Veen. Er zijn nog plaatsen vrij tegen een ongehoord lage pre-inflatieprijs van slechts twintig euro!
‘Door gezond te eten, veel te bewegen, stress te vermijden en voldoende te slapen, kunnen we metabole ontregeling voorkomen’, aldus Van Veen. Een belangrijk element van gezonde voeding is dat de gunstige darmbacteriën er bij gedijen. Gezonde voeding is zoals dat heet prebiotisch. Amandelen voldoen aan dat profiel. Maar elke dag een lading amandelen eten heeft nauwelijks tot geen effect op de darmflora, als dit gebeurt tegen de achtergrond van een ongezond voedingspatroon.
Overigens hebben lichaamsbeweging, slaap en stress ook hun uitwerking op het darmmicrobioom. En als we de zaak dan toch holistisch beschouwen dan kan het gefermenteerde eten en drinken niet ontbreken. Het lactaat uit zuurkool, melk- en waterkefir is gemakkelijk opneembaar en de levende melkzuurbacteriën zijn een directe verrijking van het darmmicrobioom. Oftewel, probiotica uit eigen keuken.
Gerard & Suus banner advertentie
Ann
Hoe beïnvloed je je genen en je stofwisseling? Wees erbij op 5 november
Voeding, vasten, suppletie en homeopathie. En wat is de invloed van onze omgeving op de genen? Kunnen wij onze genen weer schoonmaken? Daarover spreekt NTTT-arts Ann van Veen op de ledendag in Dongen op 5 november. Naast Ann zijn er twee andere lezingen en zes gespreksgroepen. Meld je snel aan voor de laatste plaatsen.
Lees verder

Banner Natural Goods sept-okt-nov
Amandelen goed, maar niet gek
Amandelen zijn lekker en daarbij rijk aan vezels en waardevolle voedingsstoffen. Ze bevatten veel proteïnen, polyfenolen, mineralen en gezonde vetten. Waaronder omega-3. Daarmee verdienen ze een basisplaats in de selectie van gezonde voedingsmiddelen. Maar tegen een ongezond voedingspatroon staan ze in hun eentje machteloos.
Lees verder

Amandel
Health Benefits juni 2022
Belasting
Moermandieet en NTTT op voorschrift arts fiscaal aftrekbaar
Zijn de Moermantherapie en de supplementen aftrekbaar van de belasting? Een beller naar de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen meldde dat de Belastingdienst een aantal veranderingen doorvoerde. Wat is er veranderd? De redactie van MMV zocht contact met Estelle Cool, woordvoerder bij de Belastingdienst.
Lees verder

AQV
Je eigen probiotica maken, is makkelijker dan je denkt
Fermentatie van eten en drinken gebeurde sinds de oudheid vooral om de houdbaarheid te verlengen. Tegenwoordig wordt steeds beter begrepen hoe fermentatie ook de voedingswaarde verbetert en er is groeiend bewijs voor gezondheidsvoordelen. Het mooiste van dit alles: je kunt het zelf. Gewoon de natuur haar werk laten doen.
Lees verder


zuurkool
Wol Natuurlijk
Dailyvit.gif
Schulp
En verder:
 • Foodwatch: overheid beschermt onvoldoende tegen negatieve invloed reclame
 • Groenten van langs de snelweg kan ongezond zijn, maar minder ongezond dan luchtvervuiling. Radio1
 • ErasmusMC: uitnodiging bevolkingsonderzoek darmkanker vaker of minder vaak afhankelijk van hoger of lager risico
 • MaastrichtUMC: kinderen die zand aan handjes vervelend vinden, hebben ook moeite met stukjes in voeding
 • Dat kan dus ook: leververvetting door alcohol uit eigen darmbacteriën
 • 'Sporten kan er voor zorgen dat chemotherapie beter verdragen wordt.' (Secundaire) preventie bij het UMCG
 • Consumentenbond roept op inflatiemisbruik te melden
 • Pijnstiller oxycodon + antidepressivum paroxetine = levensgevaarlijk. LUMC
 • Hoeveel eiwitten bevatten linzen ten opzichte van biogarde of haring? In het kader van 'ondergewicht en kanker' maakte Manon van Lit speciaal voor MMV een handig overzicht waarin de hoeveelheden eiwitten per voedingsmiddel naast elkaar staan. UItprinten en ophangen
 • Podcast: zijn de bijen nog te redden en zo ja: hoe?
 • Qigong is een bewegingsleer die de gezondheid verbetert. Gratis kennismaken? In de regio Den Haag (Benthuizen) startte MMV-lid Marcel Rietjens een (gratis) lessenserie voor mensen met kanker, MS, burnout, depressie, etc. Van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden via: 06 - 432 237 15
 • 24 oktober: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 26 oktober en 21 november een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728