Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Kleine stapjes

Rita is zeker niet de snelste van de hardloopclub. Maar ze is van verder gekomen dan wie dan ook. De chemokuren hadden er zo diep ingehakt dat de gang van de woonkamer naar het toilet een uitputtingsslag was. Niets voelde onmogelijker dan een wandeling van dertig kilometer. En toch maakt ze die weer. Tien jaar na de behandelingen is ze sterker dan ooit. Ze kan tien kilometer hardlopen en rent vijf kilometer in 29 minuten. Weinig zestigplussers die haar dat nadoen.

Terugkomen na ziekte en tegenslag kan een frustrerend proces zijn. Een processie van Echternach waarbij twee stappen vooruit, gevolgd worden door een stap terug. Dat zijn de momenten bij uitstek waarop de twijfel toeslaat. Ben ik wel op de goede weg? ‘Stel jezelf eenvoudige vragen’, raadt Hans Klaasse aan, ‘en sta open voor eenvoudige gedachten.’ Om vervolgens kleine stapjes te zetten. Zo kwam Rita er ook bovenop. Door steeds weer kleine stapjes te zetten. Heel veel kleine stapjes.
Vitals september 2022
Curcuma_longa_
Wetenschappers zien nog steeds brood in curcumine
Curcumine is de stof die het specerij kurkuma de helder gele kleur geeft. Een kleurrijke smaakmaker die de verbeelding van koks en medicijnontwikkelaars prikkelt. Die proberen de anti-kankereigenschappen die curcumine in de petrischaal laat zien, in het lichaam tot bloei te brengen. Een Japans team zoekt de publiciteit met hun synthetische variant die in proefdieren ‘significante anti-tumoreffecten demonstreerde’.
Lees verder

Banner Natural Goods sept-okt-nov
Brandend maagzuur? Slapen op de linkerzij helpt
Afvallen, stressreductie, regelmatig bewegen, stoppen met roken en drinken. Deze leefstijladviezen bij brandend maagzuur kunnen worden uitgebreid met het advies op de linkerzij te slapen. Dat volgt uit onderzoek waarop arts/onderzoeker Jeroen Schuitenmaker deze week promoveerde.
Lees verder
Slaap
Health Benefits juni 2022
priority-4297708_1280
Kiezen en veranderen
Hoe bereik je rust? Hoe krijg je nieuwe energie? Dat zijn belangrijke vragen, zeker als je ziek bent. Iedereen heeft wel zijn of haar eigen manieren. De één komt tot rust in het bos, een ander verblijft het liefst aan zee. Het geweld van de golven of juist de kalmte en de eindeloos lijkende horizon. Bedenk dat het je pas echt lukt de razende criticus in je hoofd te negeren wanneer je werkelijk stappen zet, schrijft Hans Klaasse in zijn nieuwe column.
Lees verder

AQV
Neurofeedback tegen ‘chemobrein’
Behandeling met chemotherapie kan negatief uitwerken op de hersenfunctie. De mistige hersenconditie staat in de volksmond bekend staat als ‘chemobrein’. Naar schatting een op de vijf patiënten krijgt er mee te maken, soms langdurig. In een pilotstudie onder negen vrouwen bleek neurofeedback de klachten ‘significant te verbeteren’.
Lees verder
mistig-johannes-plenio-3575854
Wol Natuurlijk
Dailyvit.gif
En verder:
 • ErasmusMC: 'Leverproblemen door obesitas zorgen voor tot 30 procent langere wachtlijst levertransplantatie'
 • Voetreflexologie gunstig effect op vitale functies
 • Onderzoek: hoe meer insulineresistentie, hoe ernstiger de depressie
 • Kleding kopen? Doe het bewust
 • Ondervoeding verbeterdoel in de ziekenhuizen
 • Wat mag je zeggen (claimen) over biologische producten? Lees het in deze greenpaper
 • Moermandieet en NTTT op doktersvoorschrift fiscaal aftrekbaar
 • Lichaamsbeweging net zo goed (dus beter) als antidepressiva
 • Na jaar onderzoek blijkt nudgen vrij nutteloos. 'Het schiet niet op en daarom zal de overheid het ongezonde assortiment aan banden moeten leggen.'
 • Hoeveel eiwitten bevatten linzen ten opzichte van biogarde of haring? In het kader van 'ondergewicht en kanker' maakte Manon van Lit speciaal voor MMV een handig overzicht waarin de hoeveelheden eiwitten per voedingsmiddel naast elkaar staan. UItprinten en ophangen
 • Qigong is een bewegingsleer die de gezondheid verbetert. Gratis kennismaken? In de regio Den Haag (Benthuizen) startte MMV-lid Marcel Rietjens een (gratis) lessenserie voor mensen met kanker, MS, burnout, depressie, etc. Van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden via: 06 - 432 237 15
 • 7 november: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 21 november een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Schulp
roderoos728