Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Wee de genen

‘Wist je dat ons DNA voor 98 procent gelijk is aan dat van een varken?’
‘Euh nee. Maar zoveel reden te meer ze niet te eten!’
Een kind op de middelbare school staat garant voor een dagelijkse portie fun facts.
Onze genetisch gelijkenis met het schrandere maar onfortuinlijke varken, illustreert dat het erfelijke materiaal dat onze voorouders hebben doorgegeven niet het hele verhaal vertelt. Het is meer een soort letterbak waaruit steeds weer nieuwe verhalen ontstaan. En gelukkig hebben we zelf ook nog iets te vertellen over hoe dat verhaal gaat lopen.
Daar ging Ann van Veens lezing over tijdens de MMV-ledendag in Dongen. Onze omgeving, ons voedsel en ons gedrag kan er voor zorgen dat genen actief zijn of zich juist in een permanente winterslaap bevinden. Bij voedsel moet je trouwens niet alleen aan eten denken. Niet eten hoort er nadrukkelijk bij. Door langduriger niet te eten, komt het lichaam aan zichzelf toe. Dat kun je letterlijk nemen. Aftandse lichaamscellen of onbruikbare onderdelen daarin worden gerecycled tot nuttige leden van de cellulaire samenleving.
Autofagie, heet deze opbouwende variant van ‘jezelf opvreten’.
Bewegen valt onder het hoofdstuk gedrag. Het is geen nieuws dat dagelijkse beweging ons goed doet. Zitten heet het nieuwe roken. Hoeveel en hoe je precies moet bewegen blijft onderwerp van onderzoek. Weinig Nederlanders zullen de kans lopen, maar je kunt ook teveel bewegen. Uit deze grote studie valt op te maken dat je om kanker te voorkomen meer en intensiever moet bewegen dan om hart- en vaatziekten en dementie te voorkomen.
Vitals september 2022
11per9MagA4FCc
'Siliconen? Laat ze verwijderen'
Veel vrouwen met siliconen borstimplantaten krijgen klachten die uiteenlopen van vermoeidheid, haaruitval, concentratiestoornissen en gewrichtsklachten tot duizeligheid, branderige ogen, hartkloppingen en evenwichtsstoornissen. Toen plastisch chirurg dr. Rita Kappel in de literatuur dook, vond ze de oorzaak: de siliconen lopen leeg, de moleculen komen in het weefselvocht via de bloed- en lymfecirculatie in alle weefsels en organen terecht. Haar advies: heb je siliconen, verwijder ze dan. Een uitgebreid interview met haar in de nieuwste Uitzicht.
Word lid en ontvang dit nummer voor minder dan 3,- euro
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Column - de valse belofte van maakbaarheid
Toen Sophie Hospers haar borst moest verliezen, en daarna de andere ook nog, was ze maar al te blij dat er een specialist tegenover haar zat, die zei: ‘Ik kan de pijn verzachten mevrouw, ik ga er weer iets moois van maken.’ Ze greep hun kennis en kunde en ‘maak-vaardigheid’ met beide handen aan. Maar daar kwam ze op terug. Ze liet haar siliconen verwijderen en kijkt in deze column terug op de 'valse belofte van maakbaarheid'.
Lees verder

Ballon
Health Benefits juni 2022
Ann groot
Lezing Ann van Veen: 'U bent wat uw grootmoeder at'
NTTT-arts Ann van Veen gaf op de MMV-ledendag in Dongen op 5 november college over epigenetica: een laag bovenop de genen die te beïnvloeden is met leefstijl. En dat is goed nieuws. ‘Met gezond gedrag kan je je vervuilde genen weer schoon krijgen.’
Lees verder


AQV
Snelle stappen tellen zwaarder
Meer stappen zetten, bleek in een groot cohortonderzoek het risico op kanker, hart- en vaatziekten, dementie en overlijden flink te verminderen. En een hogere pasfrequentie, lijkt voordelen te bieden die daar bovenuit stijgen. ‘Onze kernboodschap is dat mensen om hun gezondheid te beschermen zich in het ideale geval niet alleen tot doel stellen dagelijks tienduizend stappen te zetten, maar ook om sneller te lopen.’
Lees verder
Wandelicoon
Wol Natuurlijk
En verder:
 • 60 recepten, uitleg over MMV-richtlijnen en 21 weekmenu's. Prachtig nieuw MMV-kookboek te koop voor 16,95.
 • Op Wereldkankerdag wil MMV zich presenteren op strategische plekken in Nederland, zoals winkelcentra en natuurvoedingswinkels. Wil je een bijdrage leveren? Meld je dan bij Nanda Oevermans, e-mail: nandaoevermans@mmv.nl.
 • LUMC: 's Ochtends bewegen verlaagt het risico op een hersen- en hartinfarct
 • Helpt placebo-operatie tegen buikpijn? Medisch Spectrum Twente heeft toestemming voor zeventig operaties, waarvan de helft nep
 • Overgewicht grootste risico voor zwangerschapscomplicaties. Proefschrift
 • Bijna een derde alle 12-plussers fietst elektrisch
 • Rechtenstudenten onderzochten of een verbod op kindermarketing voor ongezonde voeding mogelijk is
 • CBS: kinderen van lageropgeleiden hebben vaker (ernstig) overgewicht
 • Advies ErasmusMC: screen alle mannen van 55 - 65 jaar op prostaatkanker
 • Qigong is een bewegingsleer die de gezondheid verbetert. Gratis kennismaken? In de regio Den Haag (Benthuizen) startte MMV-lid Marcel Rietjens een (gratis) lessenserie voor mensen met kanker, MS, burnout, depressie, etc. Van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden via: 06 - 432 237 15
 • 21 november: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 21 november een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Schulp
Dailyvit.gif
roderoos728