Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Ontspan, het is crisis

Chronische stress is ongezond. Of het ook direct het risico op kanker vergroot, staat niet vast maar is wel aannemelijk. Indirect vergroot stress het risico in elk geval. Doordat chronische stress het immuunsysteem verzwakt en leefstijlfactoren zoals voeding, slaap, alcohol- en medicijngebruik negatief beïnvloedt. Het bewijs voor de stress als oorzaak van uitzaaiingen is nog wat sterker. Alle reden dus om ontstressen serieus te nemen en als een mindfulness-app daar bij kan helpen: prima.

Minder prima is dat de zorgverzekeraar die de app liet ontwikkelen deze promoot als ‘wetenschappelijk bewezen’ effectief. Gebruikers zouden onder andere ‘meer energie hebben’. Het onderzoek uit 2017 dat dit moet aantonen is niet bijzonder sterk, maar kennelijk is dat voor gezondheidsclaims als deze minder relevant.
Wat ook te denken geeft is dat een zorgverzekeraar met vier miljoen klanten, een omzet van tien miljard euro en een winst die in het coronajaar 2021 nog altijd 66 miljoen euro bedroeg, nooit de moeite heeft genomen vervolgonderzoek te organiseren. Terwijl ze met zoveel klanten en een app die een miljoen keer gedownload is op een schat aan gebruikersdata zit.

Het Groningse onderzoek dat toont dat mensen die tijdens chemotherapie sporten daadwerkelijk meer energie hebben, steekt gelukkig beter in elkaar. En het kan veilig, dat is ook fijn om weten. Naast vermoeidheid bleek vooral tijdgebrek een obstakel bij het uitvoeren van de sportieve routines. Dat geldt voor het Moerman/NTTT-dieet net zo. Daarbij is alle hulp welkom. Bijvoorbeeld in de vorm van MMV’s nieuwe kookboek.

Vitals september 2022
basis kookboek
Glossy kook- en handboek met 60 recepten en 42 dagmenu's
Een handige instap voor beginners en een prettig naslagwerk voor ervaren koks. Dat is het nieuwe kookboek van MMV! Naast informatie over het waarom en hoe van een anti-kankerdieet bevat het zestig recepten en 42 dagmenu’s. ‘Een geweldige aanwinst voor de vereniging’, aldus natuurvoedingskundige Veronique van Zeeland. Leden kopen het met 5 euro korting voor slechts €16,95.
Lees verder
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Zorgverzekeraar promoot zichzelf met gratis app
Via de eigen homepage, een filmpje en een bericht op GGZnieuws.nl promoot VGZ haar vernieuwde ‘Mindfulness Coach’. 'Het is mogelijk duurzame positieve effecten te bereiken met betrekking tot mindfulness, algemene psychiatrische symptomen en verschillende aspecten van levenskwaliteit tegen lage kosten met smartphone-apps’ zoals deze. Of het ook bij mannen werkt, is niet onderzocht.
Lees verder

Mindfulness
Health Benefits juni 2022
krachttraining-kampus-production-6922165
Sporten tijdens chemo en bestraling verlicht bijwerkingen
Gangbare kankerbehandelingen gaan op korte termijn meestal gepaard met bijwerkingen die het functioneren en de kwaliteit van leven ernstig belemmeren. Ook op lange termijn zijn er risico’s; met name op het gebied van hart en bloedvaten. Twee nieuwe interventiestudies concluderen dat conditie- en krachttraining tijdens de behandelingen veilig is, vermoeidheid voorkomt en het herstel na de behandelingen bevordert.
Lees meer
AQV
Vitrectomie: wel of niet doen?
Na de niet gelukte staaroperatie was er hoop dat haar rechteroog de functie van het linkeroog zou overnemen. Omdat er geen verbetering optrad, is er nu de mogelijkheid tot een hersteloperatie. Maar columnist Nelly Visser is er niet gerust op.
Lees verder
Nelly
Wol Natuurlijk
En verder:
  • Op Wereldkankerdag wil MMV zich presenteren op strategische plekken in Nederland, zoals winkelcentra en natuurvoedingswinkels. Wil je een bijdrage leveren? Meld je dan bij Nanda Oevermans, e-mail: nandaoevermans@mmv.nl
  • Beweging, mindfulness, meditatie, yoga, psych-educatie, cognitieve gedragstherapie of ‘anders’: overzicht van 35 online interventies voor chronische vermoeidheidsklachten bij borstkanker
  • Nutrients: selenium mogelijk zinvol bij de ziekte van Hashimoto
  • Groningse studente geneeskunde: ‘Dat er zoveel aandacht zou zijn voor healthy ageing had ik niet gedacht.’
  • Meta-analyse onder 1147 deelnemers: progressieve spierontspanning verlicht pijn van mensen met kanker
  • Wat is het meest misleidende product van 2022? Stem mee!
  • Trimbos Instituut: 65 procent van de volwassenen wil verbod op alcoholreclame
  • Insulineresistent? Dan meer kans op nierstenen
  • 5 december: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 13 december een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Schulp
Dailyvit.gif
roderoos728