Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Proteïnen

Eiwitten schijnen per calorie beter te verzadigen dan koolhydraten en vetten. Dat staat hier even niet ter discussie. Twee Australische professoren hebben er in de loop der jaren veel werk in gestoken om aan te tonen dat we bij een gebrek aan eiwitten in de voeding meer gaan eten om dat tekort te compenseren. Klinkt in elk geval logisch. Uiteindelijk kunnen we niet zonder eiwitten; net als water. En als ons lichaam uitdroogt krijgen we ook dorst.
Maar de conclusie dat ultra-bewerkte voeding zo dik maakt omdat het te weinig eiwitten bevat, lijkt nogal wat over het hoofd te zien. En je moet er niet aan denken dat de industrie deze gedachtegang omarmt en als marketing toepast: ‘Nu met extra proteïnen! Vega!’
En dat terwijl proteïnebeperking tumorcellen extra gevoelig maakt voor behandeling.
Liever zag je de groenteboeren reclame maken met groene bladgroenten voor sterke botten. Ook kwam van dezelfde universiteit die dat uit onderzoek meent te mogen opmaken, een paar jaar geleden een studie die groene bladgroenten aan sterke spieren linkte. Dus misschien zijn die sterke botten wel te danken aan die sterke spieren. Of misschien maken groene bladgroenten ons extra beweeglijk, waardoor onze spieren en botten sterker worden. Hoe dan ook, groene bladgroenten zijn okay en junkfood is dat niet.
Health Benefits juni 2022
boerenkool-pixabay-51372-1536x1024
Groene bladgroenten lijken botbreuken te voorkomen
Hoe hoger de leeftijd hoe groter de kans op botbreuken en hoe negatiever de impact daarvan op de gezondheid. Goede kans dat deze ellende zich door dagelijkse consumptie van groene bladgroenten laat voorkomen. Dat suggereert een studie onder oudere Australische vrouwen.
Lees verder

Schulp
Eiwitbeperking maakt tumorcellen gevoeliger voor behandeling
Eiwitbeperking is een realistische strategie om tumoren gevoeliger te maken voor behandeling, concluderen onderzoekers in de British Journal of Cancer. Ze doen dat op basis van cel- en proefdieronderzoek. Een laag-eiwitdieet zal op zichzelf geen behandeling zijn.
Lees verder
AA
Dailyvit.gif
Ei
Overeten door 'proteïnehonger'
Zolang de noodzakelijke eiwitten nog niet binnen zijn, blijft het lichaam om voedsel vragen. En omdat ultra-bewerkt voedsel weinig eiwitten bevat, eet je er teveel van. Dat is kort samengevat de ‘proteïne hefboomwerking hypothese’ van twee Australische professoren. Volgens hen verklaart dit de obesitasepidemie. Ze presenteerden nieuw onderzoek dat hun aanname ondersteunt.
Lees verder
AQV
Column Frits Muskiet - De aanbevelingen voor vis zijn onnavolgbaar
Vis beschermt tegen hartvaatziektes, neuro-psychiatrische ziektes en veel meer.
Waarom is de aanbeveling in Spanje 482 gram vis per week (2-4) maar in Nederland slechts 100 gram vis per week? Deze extreme verschillen zijn verwarrend en niet uit te leggen.
Lees verder
Vis vierkant
Wol Natuurlijk
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728