Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
De buitenspelval

De kunst van de kansberekening heeft veel gebracht. Casino’s bouwen er een risicoloos winstmodel op en overal elders in de maatschappij probeert men een zo’n groot mogelijk voordeel te peuren uit de wet van de grote getallen. Zo zette richting het eind van de vorige eeuw elk zichzelf respecterend land een kankerregistratie op. Daardoor kunnen we nu met zekerheid stellen dat kinderkanker zich vaker voordoet. Met iets minder zekerheid kan nu ook gezegd worden dat diabetes tijdens de zwangerschap daar een minimale bijdrage aan levert.

Het praktische nut van dergelijke wetenschap is voor een zwangere vrouw met diabetes type 1 nihil. Ongeveer net zo groot als het voor ex-rokers is om te weten dat ze een verhoogd risico op hebben op longkanker. Tenzij je er wat aan kunt doen. Heel veel patiënten willen graag zelf wat doen om hun kansen te verbeteren. Maar in de zorgpraktijk staan ze te vaak buitenspel, schrijft Hans Klaasse. Na jarenlange ervaring in verschillende cliëntenraden concludeert hij dat iedereen van goede wil is, maar: ‘Teveel mensen hebben de beleving dat het over hen gaat zonder gehoord te worden.’

Als slechts vijf tot tien procent van de kankers puur erfelijk is dan moet er op het vlak van preventie dus veel meer mogelijk zijn dan wat er nu gebeurt. En wie toch met kanker bij de specialist zit, wil meer weten dan het percentage 5-jaarsoverleving. Voeding en leefstijl sluipen langzaam de spreekkamer in, maar er ligt nog steeds een schone taak voor MMV en haar leden. Daar geven we onder meer invulling aan met een nieuwe informatiebijeenkomst over ondergewicht en kanker.

PS: Een alerte lezer wees naar aanleiding van het bericht over vitamine K1 en groene bladgroenten op de rol van K2. Lees hier het aangevulde verhaal.
Health Benefits juni 2022
A
Diabetes tijdens zwangerschap verhoogt kans op kinderkanker soms
Kinderkanker is gelukkig een zeldzaamheid. Maar wel een die de laatste decennia steeds iets vaker voorkomt. Op zoek naar verklaringen voor deze stijgende trend vergeleken wetenschappers patiënten en controlegroepen uit Denenmarken en Taiwan. Diabetes van de moeder gaf een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker bij hun kinderen.
Lees verder


Schulp
Is kanker erfelijk?
‘Kanker zit bij ons in de familie’, zegt men vaak. De statistiek leert dat kanker ‘maar’ in zo’n vijf procent van de gevallen veroorzaakt wordt door erfelijke overdraagbaarheid. Met een gezonde leefstijl houd je het risico voor het nageslacht klein.
Lees verder
Genetica-plaatje
Dailyvit.gif
AA
Ondergewicht en kanker: nieuwe informatiebijeenkomst
Hoe blijf je op gewicht bij kanker? Hoe voorkom je ondergewicht of kom je hier weer ‘bovenop’? Op woensdag 14 december vindt opnieuw een online bijeenkomst plaats over dit thema. Dit keer delen een NTTT-arts, een in Integrative medicine gespecialiseerd diëtiste en een oncologiefysiotherapeut hun kennis en ervaring.
Lees verder en meld je aan
AQV
Column - Respect voor de alternatieve keuze
In ziekenhuizen doet het personeel ontzettend zijn best om het patiënten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Patiëntvriendelijk zijn is het doel. Wanneer mensen kiezen voor een ‘alternatieve’ therapie is er echter nog te vaak sprake van handelingsverlegenheid, constateert Hans Klaasse.
Lees verder

handshake-2009183_1280 vierkant
Wol Natuurlijk
En verder:
  • Op zoek naar een kerstcadeau met blijvende waarde? Koop dit prachtige kookboek!
  • Trimbos Instituut: een kwart van de Nederlanders heeft 'psychische aandoening'
  • Onderzoek: tot 25 procent verminderde vruchtbaarheid door ongezonde voeding
  • AmsterdamMC: meer depressie met minder divers microbioom
  • Jama Psychiatry: mindfulness bij angststoornis net zo effectief als antidepressiva
  • Foodwatch onderzoek: de afgelopen tien jaar raakte het kinderfruit erger vervuild. Vooral appels, peren en sinaasappels
  • Op 4 februari Wereldkankerdag wil MMV zich presenteren op strategische plekken in Nederland, zoals winkelcentra en natuurvoedingswinkels. Wil je een bijdrage leveren? Meld je dan bij Nanda Oevermans, e-mail: nandaoevermans@mmv.nl
  • 19 december: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • Leren koken volgens Moerman? MMV-kookdocent en voedingsadviseur Angelique den Engelsen geeft op 13 december een kookworkshop. U krijgt informatie, en bereidt samen met Angelique een lunch die je gezamenlijk opeet. Locatie: Via Alosta 39, Elst (Gld). Van 10.00 tot 13.30 uur. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu. Kosten: € 59,50. Of bel: 0481-750353
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV groeit, de vereniging telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728