Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Lumineuze donkere dagen

Joop Zoetemelk zei ooit: ‘De tour win je in bed.’
Deze bewering wordt in sportkringen een stuk serieuzer genomen dan zijn ontkenning van dopinggebruik. Voor herstel is het belang van een goede nachtrust nauwelijks te overschatten. Een wetenschap die bij slapeloosheid extra knaagt en die wellicht de onfortuinlijke confrontatie verklaart van wielrenner Mathieu van der Poel met de hotelgasten die hem uit zijn slaap hielden. Dankzij honderden studenten uit Seattle – waar de donkere dagen voor kerst nog net iets donkerder zijn dan hier – weten we nu dat we ’s avonds eerder slapen als we overdag buiten zijn.

Dat komt volgens de onderzoekers door inwerking van licht op onze biologische klok. Want zelfs de donkerste dagen schijnen rond het middaguur lichter te zijn dan verlichte woonkamers en kantoren. Idealiter verdubbelen we het nut van deze buitentijd door middel van fysieke activiteit. Naast alle andere dingen waar dat goed voor is, blijken onze spieren al doende stoffen te produceren die tumorgroei remmen.
Waar cellen allemaal toe in staat zijn, dat grenst aan het ongelofelijke. Wie een poosje met een zaklamp in de cellulaire ruimte schijnt, krijgt een flauwe indruk van de oneindige mogelijkheden. (Ze hebben zelfs hun eigen biologisch klok!) En je moet er niet aan denken dat die trukendoos ook ter beschikking staat van cellen die buiten de gevestigde orde treden. Te denken dat kankercellen met hun afhankelijkheid van suiker een soort invaliden zijn, is een gevaarlijke onderschatting. Ze bedienen zich met het Warburgeffect van een principe waar gezonde cellen ook niet zonder kunnen.
Health Benefits juni 2022
11per10MagA4FCc
Extra dikke Uitzicht rondom het thema eten
Hoe kan je een gezond dieet volgen als je leven beheerst wordt door eetaanvallen? In dit nummer vertellen drie MMV-leden over hun persoonlijke worsteling, een deskundige legt uit hoe je een negatief patroon kunt ombuigen. Ook in dit nummer een beschouwing over de vleesloze samenleving: is dat een haalbaar ideaal? Prof. dr. Gertjan Schaafsma legt uit wat we moeten eten om het immuunsysteem als een geoliede machine te laten draaien? We zijn zo sterk als ons laatste maaltijd. Laat die dus van topkwaliteit zijn! Dit nummer wordt volgende week bezorgd bij leden. Voor minder dan 3 euro per maand krijgt u tien keer een Uitzicht per jaar.
Gewoon lid worden dus

Schulp
Ook meer moeite met opstaan in de winter?
Dat zou simpelweg het gevolg kunnen zijn van later naar bed gaan. Amerikaans onderzoek vond dat de nachtrust van proefpersonen het jaar rond even lang duurde, maar dat ze in de winter later de slaap vatten. Er was een duidelijk verband met de blootstelling aan daglicht. ‘Deze studie toont dat we de deur uit moeten – al is het maar voor even en speciaal in de ochtend.’
Lees verder
Foto wandelen vierkatn
Dailyvit.gif
sports-medicine-Nick-Youngson
Getrainde spieren onderdrukken tumorgroei
Australische onderzoekers lieten mannen met uitgezaaide onbehandelbare prostaatkanker zich in het zweet fietsen en toonden aan dat daardoor stoffen in hun bloed verschenen die tumorgroei onderdrukken. ‘Dit helpt ons te begrijpen waarom kankerpatiënten die oefenen een langzamere ziekteprogressie laten zien en langer leven.’
Lees verder
AQV
Column - Het Warburgeffect is overal
Wat heeft kanker overeen met hart- en nierfalen, epilepsie, neurodegeneratieve ziekten en een virusinfectie? Antwoord: het Warburgeffect. Dit effect dat Otto Warburg ontdekte bij kanker is een eigenschap van alle delende cellen en blijkt de gemene deler van uiteenlopende ziekten, aldus Frits Muskiet in een nieuwe column.
Lees verder
mspr-20210901-Frits Muskiet 025
Wol Natuurlijk
En verder:
  • Taal en woordkeuze van de arts bepaalt (mede) de impact van de boodschap
  • Hoogleraar over emotieregulatie: strooi niet klakkeloos verdriet en compassie rond, leer er gestructureerd mee omgaan
  • Advies Gezondheidsraad: start bevolkingsonderzoek darmkanker met 50 in plaats van 55 jaar
  • Onderzoek bij ADHD: saffraan net zo effectief als methylfenidaat
  • Kijktip: Radar over de veiligheid van siliconen implantaten. In Uitzicht nr. 9 uitgebreide informatie over dit onderwerp
  • Luistertip: hoe produceren bacteriën de basis voor medicijnen
  • 2 januari: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • 14 januari: MMV natuurvoedingskundige en kookdocent Marjan Smorenburg geeft een webinar over 'emotie-eten en borstkanker'. Het webinar is gratis. Meld je hier aan.
  • 25 januari: Marcel Rietjens verzorgt een online meeting over de (meer)waarde van waterstofgastherapie. Deelname gratis. Aanmelden via cb@mmv.nl
  • Op 4 februari Wereldkankerdag wil MMV zich presenteren op strategische plekken in Nederland, zoals winkelcentra en natuurvoedingswinkels. Wil je een bijdrage leveren? Meld je dan bij Nanda Oevermans, e-mail: nandaoevermans@mmv.nl
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728