Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Een natuurlijk 2023 gewenst

Dat is alvast aardig nieuws om 2023 mee te beginnen: de volledige borstreconstructie met gebruik van lichaamseigen vetcellen is per 1 januari opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Deze toelating is impliciet een erkenning van de inferioriteit van siliconenimplantaten. Die gaan nogal eens kapot – ‘device problemen’ - noemt Zorginstituut Nederland dat eufemistisch.

Ook zijn er veel extra operaties nodig vanwege kapselvorming rond de implantaten. Daarom verwacht het Zorginstituut dat het duurdere ‘lipofilling’ uiteindelijk toch kosteneffectiever zal blijken te zijn. Wat weer een impliciete erkenning is van de superioriteit van natuurlijke benaderingen. Sophie Hospers nam met het oude jaar afscheid van haar implantaten en van een periode die meer dan tien jaar heeft geduurd. Wat ze meeneemt zijn de vondsten uit ‘de zoektocht naar de balans tussen meebewegen en een eigen koers varen’.
Vitortho januari 2023
Paul Borst 1 vierkant
Video-interview Paul Borst - 'Kankervrij zonder chemo'
Met twee kwaadaardige tumoren in de darmen en uitzaaiingen in de lymfklieren (in 2016) wijst Paul Borst chemokuren af. Zijn kwetsbare gezondheid – de ziekte van Crohn - doet hem tot dit besluit komen. Hij kiest voor de Niet-Toxische Tumor Therapie en voor andere aanvullende behandelingen. Exact een jaar later is hij volledig ‘schoon’ tot op de dag van vandaag.
Kijk hier de video
roderoos728
Moeite met spreken? Zingen helpt
Zingen in een koor en zangoefeningen hielp mensen met chronische spraakproblemen, als gevolg van een beroerte, meer dan de gangbare spraakrevalidatie. Naast hun spraakvermogen verbeterde zingen ook het psychosociale welzijn van de patiënten én hun mantelzorgers.
Lees verder
samenzang-13530
Dailyvit.gif
20161230_Sophie_HR_002_ vierkant
Column Sophie Hospers - Balans opmaken
De conventie wil dat 1 januari – waarom eigenlijk niet 21 maart, begin van de lente, of 21 juni als langste dag – dat deze overgang van het ene naar het andere jaar, het moment is om de balans op te maken. Om terug te blikken en vooruit te kijken. Alsof de circulariteit van de seizoenen toch een rechtlijnigheid in zich draagt. Iets is voorbij en iets komt eraan.
Lees verderTradeline januari
Volledige borstreconstructie met lipofilling, gewaardeerd en vergoed
Volledige borstreconstructie met gebruik van lichaamseigen vetweefsel is veilig en onder voorwaarden mogelijk. Dat is het standpunt van Zorginstituut Nederland na langlopend onderzoek. De vrouwen die volgens deze methode werden behandeld ervaren een betere kwaliteit van leven dan zij die siliconenimplantaten kregen. De nieuwe methode zit sinds deze week in het basispakket.
Lees verder

1b1020
Health Benefits juni 2022
En verder:
 • ‘Je leert van elke poging.’ Sociaal psycholoog over het fenomeen van goede voornemens en 10 tips om ze waar te maken
 • Ontstoken mondslijmvlies als gevolg van bestraling? Combinatie van pre- en probiotica vermindert de pijn en de klachten, aldus onderzoek
 • Stijgende prijzen voor gezonde voeding en sportschool dragen niet bij aan de verwezenlijking van goede voornemens, maar btw-verlaging blijft uit. Gezondheidseconoom Jochen Mierau: ‘Het is om cynisch van te worden.’
 • Verlegen? Geef jezelf een houding. Over power posing en superhelden
 • Wat is de beste tijd van de dag voor sport en beweging? Voor hersenen en hart ’s morgens, voor overgewichtige mannen ’s middags
 • Flarometer niets voor u? Gefeliciteerd!
 • Onderzoek: saffraan net zo effectief bij ADHD als Ritalin
 • Corona, RS of griep? Duidelijk na 1 test, maar volgens RIVM nog geen vraag naar deze combinatietest in Nederland
 • Al gespot? Winterpostelein, lekker en voedzaam
 • 14 januari: MMV natuurvoedingskundige en kookdocent Marjan Smorenburg geeft een webinar over 'emotie-eten en borstkanker'. Het webinar is gratis. Meld je hier aan.
 • 16 januari: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 21 januari: Heeft je bloedgroep invloed op je voeding? Ja! Corry van der Voort geeft hier een lezing over - vanuit de context van MMV - in Donkerbroek/Appelscha. Meld je hier aan
 • 25 januari: Marcel Rietjens verzorgt een online meeting over de (meer)waarde van waterstofgastherapie. Deelname gratis. Aanmelden via cb@mmv.nl
 • Op 4 februari Wereldkankerdag wil MMV zich presenteren op strategische plekken in Nederland, zoals winkelcentra en natuurvoedingswinkels. Wil je een bijdrage leveren? Meld je dan bij Nanda Oevermans, e-mail: nandaoevermans@mmv.nl
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.