Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Zonder eten naar bed

Het klinkt als een straf voor stoute kinderen, maar met een lege maag slapen gaan is eerder een cadeautje voor je gezondheid. Vanzelfsprekend doet het er nogal toe of de gezellige avondsnack ontaardt in de volledige lediging van een bus Pringles à 1000+ calorieën, of dat deze beperkt blijft tot een paar blokjes kaas. Maar zelfs een gezond stuk fruit in de avond doet wat ongezond voedsel ook doet: het verstoort onze biologische klok. De verschillende opbouw- en herstelmechanismen doen hun werk het beste als we er met eten een negen-tot-vijfmentaliteit op nahouden.

Alleen overdag eten, het lijkt een futiliteit waar weinig van te verwachten valt. Als je daarentegen nagaat op hoeveel genen en lichaamsprocessen dat een ordenende werking heeft, dan is een paar weken tijdbeperkt eten alleszins het proberen waard. Dat geldt ook voor andere niet-medicinale en niet-invasieve behandelopties voor chronische problemen. Zoals beweegtherapie en meditatie een invaliderende en bijzonder pijnlijke zenuwbeknelling nagenoeg oploste.
Vitortho januari 2023
kankeratlas-melanoom-1536x770
Kankeratlas wil aanzetten tot onderzoek en preventie
Met een interactieve kaart brengt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) de beeld hoe 24 kankersoorten regionaal verspreid zijn. De kaart toont in hoeverre het aantal diagnoses in een bepaald gebied afwijkt van het landelijk gemiddelde. ‘We denken dat de Kankeratlas een belangrijke hulpbron is, waar alle Nederlanders van kunnen profiteren.’
Lees verder
roderoos728
Tijdbeperkt eten. Wat levert het op?
Tijdbeperkt eten is in de mode. En dat is prima, want kwaad kan het in elk geval niet. Maar kan het de wonderen bewerken die sommigen ervaren, of zijn die vooral aan het placebo-effect te danken? Een nieuwe studie bracht in kaart waar en welke genen zich door een lange nachtelijke vast positief laten beïnvloeden. De wetenschappers zien het als een belofte bij de preventie en het management van chronische ziekten, waaronder kanker.
Lees verder
Vasten vierkant
Dailyvit.gif
Frank-lageweg-foto
Bevrijd van zenuwpijn
Wanneer we pijn hebben, denken we dat een nieuw medicijn, een operatie of lasertechniek ons daar het beste van af kan helpen. Dat je met gerichte aandacht en beweging meer effect bereikt is tamelijk onbekend. Daarom deelt Frank Lageweg graag zijn ervaringen met Chi Neng Chiqong.
Lees verder

Tradeline januari
Sterkt je geest jouw gezondheid of juist niet?
Lichaam en geest horen bij elkaar. Daarom hebben sociale en psychologische factoren invloed op het ontstaan en verloop van ziekten. Ons gevoel vertaalt zich in het lichaam in biochemie. De hardnekkigste kwetsuren zitten verpakt in schuldgevoel, gevoelens van moeten, falen en pleasen.
Lees verder

AA
Health Benefits juni 2022
En verder:
  • Nederlanders geven 300 miljoen euro uit aan 'afslanken'. Was u er een van? Overweeg dan eens een lidmaatschap op MMV - veel leuker en ook voordeliger!
  • RIVM: in 2023 twee leefstijlprogramma's in de basisverzekering
  • Onderzoek: negatieve gedachten en emoties beïnvloeden brein
  • Voeding en probiotica tegen depressieve gevoelens
  • FitKliniek: voeding, beweging en psychische ondersteuning. Ziekenhuis en verzekeraar starten leefstijlpilot
  • Leidse medicijnfabriek failliet. Volgens Plusminus, de vereniging van mensen met een bi-polaire stoornis, kan een mogelijk tekort aan kalmeringsmiddelen voor veel stress zorgen
  • Bewust voeden, begint met bewust voelen. Weten wat je denkt en voelt, is de eerste stap naar een beter voedingspatroon
  • 25 januari: Marcel Rietjens verzorgt een online meeting over de (meer)waarde van waterstofgastherapie. Deelname gratis. Aanmelden via cb@mmv.nl
  • 30 januari: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • Op 4 februari Wereldkankerdag wil MMV zich presenteren op strategische plekken in Nederland, zoals winkelcentra en natuurvoedingswinkels. Wil je een bijdrage leveren? Meld je dan bij Nanda Oevermans, e-mail: nandaoevermans@mmv.nl
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.