Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Zilvervliesrijst
Nagenoeg alle rijst die wereldwijd gegeten wordt is wit. Bruine of zilvervliesrijst, zoals het vroeger heette, is gezonder maar minder houdbaar. De miljarden Aziaten voor wie rijst dagelijkse kost is, vinden de witte ook veel lekkerder dus je kunt nagaan hoeveel kiemen en zemelen er overschieten om interessante dingen mee te doen. Japanse en Chinese wetenschappers hopen een winstgevende ‘nutriceutical’ op het spoor te zijn, maar voor een snelle gezondheidswinst heeft voorgekiemde zilvervliesrijst betere papieren.
Voorkiemen valt in de categorie Voorbereiden, één van vier V’s van MMV-lid Ann Sleurink. Een andere V staat voor Vermijden en dat is wat we bij voorkeur met ultra-bewerkte voeding doen. Weer een onderzoek dat de consumptie ervan linkt aan een hoger kankerrisico. De eerste auteur van de studie pleit voor maatregelen tegen de alomtegenwoordigheid ervan op straat, in de media en de supermarkt. En voor prijsmaatregelen die het de bevolking gemakkelijker maakt gezonde alternatieven te kiezen. Dat zouden dan de V’s zijn van Verwijderen en Vervangen.
Vitortho januari 2023
Het zijn niet alleen de vitamines in zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst is een vaste waarde in de voedingsrichtlijnen van MMV. En dat om goede redenen. Net als bij alle andere granen bevatten vliezen en kiemen stoffen die ook de mens goed kan gebruiken. Met name de vitaminen in zilvervliesrijst krijgen daarvoor de credits. Japans/Chinees onderzoek vraagt echter aandacht voor een molecuul met een nog bredere werking.
Lees verder
Vitals februari 2023
'MMV: een stimulans voor de hele familie'
Voor een boerderijkind als Ann Sleurink (59) is buitenleven en bewegen de normaalste zaak van de wereld. Dat je met voeding zoveel winst kan behalen, ontdekte ze via een vriendin die actief is bij de MMV. ‘Voor mij draait gezondheid om de vier V’s.’
Lees verder
Altrient februari 2023
Meer kanker met ultrabewerkte voeding
Een nieuwe observationele studie in een Brits bevolkingscohort toont een verband tussen de consumptie van ultra-bewerkte voeding en kanker. Zowel het aantal gevallen van kanker als het risico er aan te overlijden nam met de consumptie toe. De eerste auteur van de studie pleit voor waarschuwingen op de verpakkingen.
Lees verder

Tradeline januari
Anders eten, maar hoe begin je?
Wie kookt volgens de richtlijnen van MMV gebruikt onbewerkte voedingsmiddelen, bij voorkeur vers en biologisch. Ook de manier waarop (en waarin) voedsel bereid wordt, beïnvloedt de voedingswaarde: stomen, blancheren en smoren verdienen de voorkeur.
In het nieuwe kookboek van MMV vind je 60 recepten, tientallen eenvoudige dagmenu's en lees je precies hoe je te werk moet gaan.
Koop het hier
Health Benefits juni 2022
En verder:
Waardeer je de informatie uit deze nieuwsbrief? Word lid en help ons groeien! Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728