Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Aandacht, liefst liefdevol

De vorige Divitaal linkte per abuis twee keer naar hetzelfde artikel. Daardoor kwam het jongste onderzoeksnieuws over de vermoedelijk kankerverwekkende eigenschappen van ultra-bewerkte voeding er bekaaid van af. Hecht niet al te veel waarde aan de plichtmatige tegenwerping dat observationeel onderzoek niks bewijst; van roken is de kankerverwekkendheid tenslotte ook nooit vastgesteld door middel van gerandomiseerde dubbelblind placebo-gecontroleerde klinische studies.

Voeding blijft voor de meeste medische wetenschappers bepaald geen thema om veel waarde aan te hechten. De vele oude en nieuwe medicijnen en state of the art behandelingen eisen hun aandacht op. En dat zou te rechtvaardigen zijn vanuit de gedachte dat je bij een kankerdiagnose per definitie te laat bent met preventie. Maar voeding en leefstijl spelen ook na de acute fase een belangrijke rol. Zoals na kanker of corona. Dat wordt nog wat als straks blijkt dat deze factoren ook in de acute fase de uitkomsten verbeteren!

Aandacht voor voeding en leefstijl betekent automatisch aandacht voor de patiënt. Niet dat die er binnen het huidige systeem niet is, maar informeren naar iemands (voedsel)voorkeuren en beweegredenen is van een wezenlijk andere orde dan je blindstaren op laboratoriumuitslagen. Bij de evenwichtskunst die gezondheid heet, draait alles om aandacht. Liefdevolle aandacht werkt het best, ervaart Marjan Smorenburg.
Vitortho januari 2023
Jinke had schildklierkanker: 'Ik ben meer dan een lab-waarde'
Verloskundige Jinke Dijksterhuis (45) vernam eind 2017 dat ze schildklierkanker had. Buiten het protocol om liet ze niet haar hele, maar haar halve schildklier verwijderen. Daarnaast ging ze gezonder leven. Ze experimenteert met voeding, medicatie en supplementen om in balans te blijven. ‘Ik moet mezelf leren gunnen om niets te doen.’
Lees verder

Vitals februari 2023
Volwaardige voeding tegen chronische vermoeidheid na kankerbehandeling
De vijf-jaarsoverleving van sommige kankersoorten is vergeleken met dertig jaar geleden sterk verbeterd. Maar overleving is nog iets anders dan gezondheid. ‘Het is belangrijk dat we de langetermijnbijwerkingen van kanker en kankerbehandelingen erkennen en aanpakken.’ Een dieetinterventie op afstand kan haalbaar en effectief bij de bestrijding van chronische vermoeidheid.
Lees verder
Altrient februari 2023
Helft minder long-COVID met gezonde leefstijl
Vrouwen met de gezondste leefstijl, hadden een gehalveerd risico op long-COVID ten opzichte van vrouwen met de ongezondste leefstijl. Dat rapporteren wetenschappers van Harvard School of Public Health op basis van tweeduizend vrouwen die zich met de eerste virusvariant besmetten. ‘Eenvoudige leefstijlveranderingen, zoals voldoende slapen, kunnen helpen long-COVID te voorkomen.’
Lees verder

Tradeline januari
Emotie-eten... ik dacht dat ik eroverheen was - nieuwe column van Marjan
In mijn jongere jaren was ik een ‘echte’ emotie-eter. Dat heb ik achter me gelaten. Althans dat dacht ik. Maar nu ik in een hele turbulente periode verkeer, steekt het toch weer een beetje de kop op. Gelukkig herken ik het nu en weet ik hoe ik het om kan buigen.
Lees verder
Health Benefits juni 2022
En verder:
Waardeer je de informatie uit deze nieuwsbrief? Word lid en help MMV groeien! Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. MMV telt ruim zesduizend leden die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728