Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
De ene vezel is de andere niet

Vlees is niet per se gezond en voor rood vlees zette het aan de Verenigde Naties gelieerde Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) het sein lang geleden al op rood. Ook voor het milieu zou vleesminderen een gezonde zaak zijn. Ook hier is de winst vooral bij rood vlees te behalen. Amerikaanse onderzoekers zetten op een rijtje welke voedingswijzen bovenaan de ranglijst staan voor wat betreft hun effecten op onze gezondheid en de uitstoot van broeikasgassen. Om bezorgde en/of verontwaardigde reacties te voorkomen: de gehanteerde kwalificaties voor gezonde voeding komen niet een-op-een overeen met die van MMV.

Belanghebbenden en liefhebbers mogen graag de superieure voedingswaarde van vlees aanvoeren. Onze behoefte aan essentiële aminozuren zou zonder vlees nauwelijks te dekken zijn. Peulvruchten, granen en noten worden als alternatieve eiwitbron afgeserveerd. Voor veel mensen zou dat praktisch niet haalbaar zijn. Al was het maar omdat zoveel mensen daar buikpijn van krijgen. Nieuw onderzoek suggereert dat deze mensen alvorens te gaan ‘FODMAPpen’ eerst eens ervaren wat een schep vlozaad in de dagelijkse havermoutpap vermag.
Tradeline januari
Nieuwe Uitzicht met Jacqueline, zij had in 1999 een melanoom met uitzaaiingen
Een melanoom met uitzaaiingen zet Jacqueline Wensveen (77) in 1999 op scherp. Weloverwogen kiest ze voor een combinatie van reguliere en complementaire zorg. De arts noemt haar het paradepaardje van het ziekenhuis. Zelf dankt Jacqueline haar gezondheid vooral aan de enorme levenskracht die ze voelde toen ze ziek werd, haar honden, en de maretak.
Ontvang dit blad voor 2,92 door lid te worden van de MMV. Of koop 'm los in de webshop.
Vitortho januari 2023
Nieuwe werking ontdekt van psylliumvezels bij darmontsteking
Psyllium, het omhulsel van vlozaad, wordt regulier voorgeschreven bij diarree, verstopping en prikkelbare darmsyndroom. Voor een geneeskrachtige werking bij darmontsteking is nog weinig bewijs, dus die toepassing is voorbehouden aan complementair werkende artsen en behandelaren. Misschien komt daar verandering in. Proefdieronderzoek toonde namelijk niet alleen een duidelijk ontstekingsremmend effect, maar ook hoe dat tot stand kwam.
Lees verder
Health Benefits juni 2022
Column - Luisteren en loslaten
Jaarlijks krijgen ongeveer 115.000 inwoners van Nederland de diagnose kanker. Een onheilspellend bericht die de paniek doet toeslaan en waardoor somberheid en uitzichtloosheid elkaar verdringen om de aandacht in je gevoelsleven. Twee schrijvers laten een ander geluid horen.
Lees verder
Altrient februari 2023
Keto of vegan? Een gezond dieet voor de planeet
Keto, paleo of juist een veganistische voedingswijze: in hun ideale uitvoering kun je er honderd mee worden. Amerikaanse onderzoekers gingen na hoe deze diëten er in de praktijk uitzien. Hoe scoren ze wat betreft voedingswaarde en wat is hun aandeel in de uitstoot van CO2? ‘Gemiddeld genomen waren voedingswijzen met de hoogste score op voedingskwaliteit, niet die met laagste CO2-voetafdruk.’
Lees verder
En verder:
Waardeer je de informatie uit deze nieuwsbrief? Word lid en help MMV groeien! Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier.
roderoos728