Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Surrogaatvlees

Door de bank genomen eten vegetariërs gezonder dan gemiddeld en hun voedingswijze veroorzaakt relatief weinig CO2-uitstoot, berichtte Divitaal vorige week. Vlees vervangen door plantaardige eiwitten legt voor beide grootheden – gezondheid en milieu dus – het meeste gewicht in de schaal. Vooral als het rundvlees is dat vervangen wordt, en als de vervanging bestaat uit peulvruchten, granen, zaden, noten, groenten en fruit. Industriële bewerking van deze voeding tot iets dat op vlees lijkt, doet beide voordelen teniet.

Het is een marketingsucces dat we bij het woord vleesvervangers in de eerste plaats denken aan de ‘Geroockte Speckjes’ van de Vegetarische Slager of een ‘BeyondBurger’ van Beyond Meat. Eerlijker was het dat begrip te reserveren voor peulvruchten, zaden, noten en granen. De rest kun je dan surrogaatvlees noemen, wat gevoelsmatig ook beter aansluit bij de inferieure eigenschappen ervan.

Over goed gemarkete inferioriteit gesproken. De vermeende gezondheidsvoordelen van een ketogeen dieet zijn nergens op gebaseerd. Behalve enig gewichtsverlies op de korte termijn, rechercheerde Frits Muskiet, mag je er op de lange termijn eerder bot- en gezondsheidverlies van verwachten.
Vitamine D mogelijk preventief tegen dementie
In Canadees/Brits observationeel onderzoek werd gekeken naar de samenhang tussen vitamine D-suppletie en het voorkomen van dementie. De onderzoekers vonden een duidelijk verband: suppletie was gelinkt aan een veertig procent lager risico dement te worden. Onder vrouwen en andere risicogroepen was het effect het grootst.
Lees verder
Vitortho januari 2023
Lever een originele schoonmaaktip en win het Groene Poetsboekje
In Uitzicht nr. 2 die deze week verscheen, vertelt poetsgoeroe Diet Groothuis hoe je huis en tuin duurzaam, gifvrij en betaalbaar spic en span houdt. En dat met slechts drie schoonmaakmiddelen uit grootmoederstijd: groene zeep, schoonmaakazijn en soda. Speciaal voor MMV stelt zij drie exemplaren beschikbaar van haar Groene Poetsboekje.
Lees verder
Health Benefits juni 2022
Ketogeen dieet: niet de nieuwe Haarlemmerolie
Bij een ketogeen dieet zijn veel voedingsmiddelen taboe en eet je extreem veel vet. Dit heeft een negatief effect op de zuur-base balans in het lichaam en daarmee op diverse organen. Klinisch chemicus Frits Muskiet legt uit waarom een ketogeen dieet zelden een goed idee is.
Lees verder

Altrient februari 2023
Industriële vleesvervangers ongezond
‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’, liet de Consumentenbond onlangs weten. De vleesvervangers zijn te zout en/of bevatten teveel verzadigd vet, naar de smaak van de consumentenorganisatie. En te zelden is ijzer en vitamine B12 aan de burgers toegevoegd. Zweeds onderzoek toont echter dat de problemen met surrogaatvlees een niveau dieper steken.
Lees verder

En verder:
Vrijwilligers gezocht. Op 18 mei staat MMV op uitnodiging van de stichting Tr(O)ost-Nederland (voor rouw en verlies) op een beurs in Winschoten. Wil je de stand bemensen? Meld je dan aan bij Nanda Oevermans, cb@mmv.nl
16 maart en 24 april: kookworkshops voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
13 maart: voedingsspreekuur - Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
Waardeer je de informatie uit deze nieuwsbrief? Word lid en help MMV groeien! Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier.
roderoos728