Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader

Grote schoonmaakIs het de tijd van het jaar, of leeft het onderwerp sowieso? De reacties stroomden binnen na de oproep uw schoonmaaktips te delen. Diet Groothuis selecteerde de beste drie en de inzenders daarvan krijgen een exemplaar van Groothuis’ Groene Poetsboekje thuisgestuurd. De volgende tip valt buiten de competitie, maar mag op deze plek niet ontbreken: maak niet té schoon. Een beetje stof en viezigheid houdt ons immuunsysteem in conditie.
Er is redelijk wat bewijs voor de hygiënehypothese. Deze stelt dat kinderen die in ‘steriele’ huishoudens opgroeien meer risico lopen op astma en allergieën. En de auteurs van een literatuurstudie over het onderwerp, wijzen op onderzoek dat een verminderd risico op deze aandoeningen toont voor mensen die veel gefermenteerd voedsel eten. Levende schimmels en bacteriën eten dat vinden velen een vies idee. Toch is het een beproefde methode om rauwe melk veilig, houdbaar en gezonder te maken.
Enkele micro-organismen zijn levensgevaarlijk maar, om Rutger Bregman te parafraseren, de meeste microben deugen. Ze onderdrukken uit angst de controle te verliezen, is net zo contraproductief als het onderdrukken van spontane emoties. Ook al zijn het negatieve emoties, leerde Hans Klaasse. Houd dat in gedachten als u leest dat de gangbare ideeën over de BMI bij het grofvuil kunnen.
Rauwmelkse kefir tegen allergie
Kefir staat bekend om de gezonde eigenschappen. De gefermenteerde melk is gunstig voor de darm, onder meer doordat het probiotische bacteriën en schimmels bevat. Kefir die van rauwe melk gemaakt is, toont Nederlands onderzoek, bevat meer soorten microben, meer peptiden én zou wel eens effectiever kunnen zijn tegen allergieën.
Lees verder
Vitortho januari 2023
Winnende schoonmaaktip: 'Leer jongens zittend plassen en houd tijd over'
Soda is een veelgebruikt multifunctioneel middel in veel huishoudens, blijkt uit de tips die u de afgelopen weken instuurde met de kans het Groene Poetsboekje te winnen. De origineelste tips draaien om het winnen van tijd voor leukere dingen, zoals: ‘Leer jongens van kleins af aan zittend plassen.’ En: ‘Doe het huishouden met geduld. Dat levert je uiteindelijk tijd op.’
Lees verder
Health Benefits juni 2022
Jezelf zijn.... zo makkelijk nog niet
Contact maken met je gevoelens is nog niet zo makkelijk als het klinkt. Het is namelijk vrij normaal dat we onze gevoelens onderdrukken en onze spontane emoties reguleren. Dat is niet altijd raadzaam. Het is veel effectiever om onze gevoelens te accepteren -te aanvaarden- en op die wijze om te gaan met stress en angst.
Lees verder
Altrient februari 2023
Overgewicht veel dodelijker dan werd aangenomen
Gezondheidsonderzoek hanteert verkeerde normen voor de definitie van gezond gewicht. Overgewicht is acht keer dodelijker dan de schattingen op basis van de BMI momenteel aangeven. Dat stelt sociaal geograaf Ryan Masters na analyse van 18.000 levens en 4.500 sterfgevallen. Zijn onderzoek rekent af met de ‘obesitas paradox’.
Lees verder
En verder:
Waardeer je de informatie uit deze nieuwsbrief? Word lid en help MMV groeien! Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier.
roderoos728