Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Turen door een rietje

De tendens van steeds verder medisch specialiseren, meer diagnostiek, verder ingrijpen, verder behandelen: Sophie Hospers neemt er met gemengde gevoelens kennis van. Ze ervaart het als turen door een rietje. ‘Een tekort aan bewegen, aan gezond eten en aan ontspannen leven, zijn de belangrijkste voorspellende factoren van heel veel ziektes. Zouden we niet veel meer gezondheidswinst boeken als we dààr de aandacht op richten? Waarom blijven specialisten zeggen dat we daar ‘nog niet zoveel van afweten’?’

Je mag het niet hardop zeggen, maar waarschijnlijk is dat toch vooral, omdat daar geen geld voor is. We hebben een systeem dat extreem belonend is voor degenen die een stofje weten te patenteren dat ‘iets doet’ bij – een subgroep – patiënten. Dat dit in de meeste gevallen bijzonder pover is, concludeerde het IKNL deze week in gezaghebbende blad van Amerikaanse Nationale Kankerinstituut. Niet voor niets stelt mede-auteur Sabine Siesling dat deze uitkomst het belang onderstreept van ‘goede zorg in palliatieve fase’.

Wat deze week ook niet hardop gezegd werd (maar waarschijnlijk weldegelijk meewoog in de beslissing van minister Kuipers om een duur kankermedicijn niet het in basispakket op te nemen) is dat de resultaten van klinische studies in de dagelijkse behandelpraktijk bij lange na niet gehaald worden. De Borstkankervereniging Nederland noemt het ‘ongelooflijk’ dat het 69.000 euro kostende medicijn niet vergoed wordt. Je mag het ook ongelooflijk vinden dat de farmaceutisch industrie het magazine van de Borstkankervereniging betaalt.

Op die manier wordt het rietje natuurlijk nooit gericht op de anti-kankerwerking van voeding. Doe je dat wel dan kun je je leden bijvoorbeeld wijzen op de kanker remmende werking van sulforafaan.

De 80 nieuwste kankermedicijnen kochten bij kanker nauwelijks tijd
Nederlandse patiënten met uitgezaaide kanker boekten de afgelopen dertig jaar gemiddeld genomen slechts een zeer beperkte overlevingswinst. Ondanks het feit dat er in deze periode meer dan tachtig nieuwe kankermedicijnen voor vergoeding in aanmerking kwamen. ‘Uitgezaaide kanker blijft nog altijd een zeer dodelijke ziekte’, concluderen onderzoekers.
Lees verder

Minister weert duur kankermedicijn
Een duur medicijn tegen uitgezaaide borstkanker komt niet in het basispakket. Dat besloot minister Kuipers op advies van het Zorginstituut. Het middel belooft het leven met een aantal maanden te verlengen. Volgens Borstkankervereniging Nederland zouden ‘relatief jonge’ patiënten van het medicijn profiteren. ‘Het is ongelooflijk dat nu precies deze groep geen toegang krijgt tot een nieuwe behandeling.’
Lees verder
Zorgen of behandelen?
Af en toe lees ik in de krant over een nieuw ontwikkelde therapie voor een bijzonder vorm van kanker. Of over een vorm van behandeling die voor een bepaald type patiënt, bijvoorbeeld afhankelijk van de genetische aanleg, geschikt is. Het levert mij tegenstrijdige gevoelens op.
Lees verder
Altrient februari 2023
8 april - meewandelen in Hardenberg
Regelmatig organiseren vrijwilligers in hun eigen regio een wandeling. Baukje en Dolf Modderman organiseren aanstaande zaterdag 8 april start om 13.00 uur een wandeling in Hardenberg (Overijssel). Verzamelen bij Natuurcentrum De Koppel in Hardenberg. Vertrek om 13.15 uur. Lengte ca. 10 kilometer. Deelname gratis. Aanmelden via deze link. Wil je een wandeling organiseren in jouw buurt? Meld je dan via cb@mmv.nlEn verder:
      Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

      Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen!
      roderoos728