Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Gekocht onderzoek

Wat is het verschil tussen gekocht onderzoek en gesponsord onderzoek? In beide gevallen betaalt de opdrachtgever een partij om onderzoek te doen. In allebei de gevallen hebben de opdrachtnemers te maken met de al dan niet uitgesproken wensen en verwachtingen van de opdrachtgever. Het gaat om de mate waarin wie betaalt de uitkomsten bepaalt. Dat is lastig te definiëren.

Voor lastige definities moet je bij SEO Economisch Onderzoek zijn. Alleen al het feit dat hun rapport over de juridische afbakening van groenten en fruit bijna tweehonderd pagina’s telt, zou je zomaar de trek in een btw-nultarief voor groenten en fruit doen verliezen. Misschien heeft de onafhankelijke fiscalist die de bezwaren van tafel veegt gemakkelijk praten, maar diplomatiek is hij wel: ‘Ik hoop niet dat ze door het SEO-rapport op een verkeerd been worden gezet.’

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) liet ook onderzoek uitvoeren. Blijkt dat 55 procent van de Nederlanders vindt dat aardappelen groenten zijn. Dus wat de NAO betreft moeten aardappelen ook onder het btw-nultarief vallen. Nu is de aardappel een belastingverlaging van harte gegund – en meer nog de hele tarwekorrel en zilvervliesrijst – maar niet omdat het een groente zou zijn. Dan is de volgende stap straks nog dat je zetmeelknollen moet eten om van je diabetes af te komen. Serieus gesponsord onderzoek bewijst dat namelijk.
Magazine Uitzicht onderweg naar leden
In dit nummer een interview met Agniet (80). Zij krijgt in 1993 de diagnose borstkanker, ziet na de operatie af van bestralingen en chemokuren en kiest voor het Moermandieet. ‘Je lichaam helpen zelf de kankercellen af te breken: dát sprak mij aan.’ De Foodwatch-directeur doet in dit nummer een boekje open over de misstanden in de industrie. En natuurlijk verhalen over voeding - antinutriënten: wat zijn dat? - en is honing nou gezond of niet? Ook een interview met twee Nederlandse onderzoekers die lieten zien dat immuuntherapie beter aanslaat bij mensen die eten conform de MMV-richtlijnen. En nog veel meer. Koop deze Uitzicht in de shop of ontvang 'm 10 x gratis door MMV als goed doel te steunen à 35,- per jaar.
'Prijsmaatregelen zijn weldegelijk mogelijk en effectief' - felle reactie op BTW-rapport
Een aantal grote en kleine gemeenten, artsen, wetenschappers en organisaties roept het kabinet op haast te maken met de beloofde afschaffing van de btw op groenten en fruit. Dat doen ze naar aanleiding van een vorige week verschenen rapport dat het kabinet alle argumenten geeft de btw-verlaging af te blazen. ‘Maar uitstel of afstel is zeer onverstandig. Schuif deze hete aardappel niet langer van het bord.’
Lees verder
Welkom tijdens online bijeenkomst ondergewicht en kanker 'stress en herstel'
Een gezond gewicht is een uitdaging voor de meesten, bij kanker dreigt het risico van ondergewicht. De behandelingen en de ziekte zorgen regelmatig voor gewichtsverlies. MMV bespreekt dit thema dit jaar met deskundigen in (gratis) bijeenkomsten. Lees hier meer over de sessie en waar u zich aan kunt melden.
Lees verder
Altrient februari 2023
Sulforafaan onderdrukt groei borstkankercellen en benzylbutylftalaat doet het tegenovergestelde
Groenten uit het geslacht van kruisbloemigen produceren sulforafaan. Een verbinding die de planten beschermt tegen schade en vraat door insecten. Chinese wetenschappers toonden hoe deze plantstof de vitaliteit en de groei van borstkankercellen onderdrukte en de apoptose – celdood – bevorderde. Benzylbutylftalaat, een veel gebruikt weekmaker in plastics, deed het tegenoverstelde. Sulforafaan verminderde het effect van de weekmaker.
Lees verder
En verder:
    Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

    Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen!
    roderoos728