Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Holistische benaderingen

Een team van de universiteit van Pittsburgh toonde in proefdieren aan dat via de voeding toegediende melkzuurbacteriën zich niet alleen in de darm vestigden, maar van daaruit ook naar tumoren verhuisden waar ze immuuncellen stimuleerden tumoren aan te vallen.

Dat het darmmicrobioom een belangrijke rol speelt bij het al dan niet effectief zijn van immuuntherapie, was al bekend. Nederlands onderzoek toonde zelfs een verband met gezonde voeding – zie de laatste Uitzicht voor een interview met de Groningse onderzoekers. De studie van de Amerikaanse onderzoekers laat voor het eerst zien dat de bacteriën buiten de darm, in het micromilieu van de tumor, hun werk doen.

Minstens zo belangwekkend als de publicatie van deze resultaten in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift, is het commentaar van een van de auteurs. Die wil begrijpen hoe ‘holistische benaderingen’, zoals voeding en beweging, de effectiviteit van immuun- en andere therapieën kan verbeteren. Het zou patiënten ‘in hun kracht zetten’ als ze met leefstijl ‘enige controle over hun behandelingsweg hebben. Liever dan volledig te zijn overgeleverd aan de genade van het gezondheidszorgsysteem.’

Enige controle. Dat komt in de buurt van de mix tussen keuze en lot die Hans Klaasse destilleerde uit het nieuwste boek van ethiekprofessor Frits de Lange. Die op zijn beurt de filosoof Cornelis Verhoeven citeert: ‘De mens is dat wat er met hem gebeurt en wat hij te incasseren heeft. Hij is ook dat wat er gebeurt met wat hij doet.’
Darmbacterie reist naar tumor en activeert kankerbestrijdende immuuncellen
Amerikaanse wetenschappers verbeterden de werking van immuuntherapie in proefdieren met probiotica en tryptofaan. Met hun werk hopen ze meer onderzoek uit te lokken naar de mogelijkheden van voeding op het immuunsysteem en de uitkomsten bij kanker. ‘Ik denk dat het patiënten in hun kracht zet dat ze enige controle over hun behandelingsweg hebben.’
Lees verder

'Vrouwenhartcafé' - gratis online spreekuur van Janneke Wittekoek
Het nieuwste boek van cardioloog en leefstijlactivist Janneke Wittekoek gaat in op de effecten van chronische stress en emoties op de hartgezondheid. De komende twee maandagen vertelt ze daarover in een virtueel vrouwenhartcafé, waar de gasten ook hun eigen vragen over het vrouwenhart kwijt kunnen. Er is geen bovengrens voor het aantal bezoekers aan deze online ontmoeting en de toegang is gratis.
Lees verder
Keuze of lot?
Het leven is een mix van keuze en lot, plan en toeval, actief vormgeven en passief dulden. De ene keer hebben we zelf de regie in het gebeuren, de andere keer hebben we het te ondergaan. Een nieuwe column van Hans Klaasse.
Lees verder
Altrient februari 2023
Aardappelen groenten? Aardappellobby bakt ze bruin
Mensen met pre-diabetes en diabetes type 2 kunnen met een gerust hart aardappelen bij ontbijt, lunch en avondeten nuttigen. Dat verkondigt de Idaho Potato Commission naar aanleiding van onderzoek dat ze in opdracht gaf. En de Nederlandse Aardappel Organisatie solliciteert met de uitslag van een enquête naar een mogelijke btw-vrijstelling, door piepers als groenten voor te stellen.
Lees verder
En verder:
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen!
roderoos728