Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
En ontspan

‘Vasthouden… vasthouden… hou vast… en ontspan!’
Ging loslaten op commando maar overal zo gemakkelijk als in de herstelpauze tussen twee series krachtoefeningen. En was het resultaat altijd maar zo instant als het blussen van een paar brandende spieren.
Helaas is de meeste spanning het gevolg van dingen die jou niet loslaten. Bijvoorbeeld omdat het de blijvende gevolgen zijn van een ziekte of de behandeling ervan. Klagen mag en als het met enige humor gebeurt, hou je er in elk geval een knappe column aan over.

Ontspanning is koren op de molen van herstel. Stress hindert herstel. Stress kost energie en werkt ook de spijsvertering tegen. Een van de factoren die bijdragen aan ondergewicht bij kanker. Tientallen jaren onderzoek heeft geleerd dat ook voor dit probleem geen standaard oplossing bestaat. Juist daarom is alle inbreng welkom. Onderzoek wat bij u/jou werkt en deel het. Die top-5 is ongetwijfeld nog maar het topje van de ijsberg.

Actief bijdragen aan je eigen herstel is waar het met de Moermantherapie om draait. Vooruitwerken aan het herstel van een ingepland trauma – lees operatie – heet prehabilitatie. Het werkt. Ook omdat patiënten ‘door de toegenomen kracht en conditie het vertrouwen hebben de dag na hun operatie weer actief aan hun herstel te werken’.
Ondanks bewijs van de werkzaamheid en kosteneffectiviteit is er geen geld voor. En gezonde buikbacteriën blijken ook hier beïnvloedende en beïnvloedbare factoren. Nog meer overeenkomsten met Moeman/NTTT. Als dat al geen rustgevende gedachte is, dan toch de wetenschap dat diezelfde bacteriën warme banden met het brein onderhouden.
Prehabilitatie werkt en met gefermenteerde voeding nog beter
Prehabilitatie – conditieverbetering voorafgaand aan een operatie – zorgt voor duidelijk minder ernstige complicaties na operaties. Een internationale studie onder Nederlandse leiding met 251 darmkankerpatiënten toont dat opnieuw. Prehabilitatie van de darmflora kan deze uitkomsten nog verbeteren. Nu de vergoeding nog.
Lees verder
Top-5: 'Stimuleer rust en herstel bij ondergewicht en kanker'
Welke invloed heeft stress op het veroorzaken van ondergewicht? Welke impact heeft stress op de opname van voedingsstoffen? Welke impact heeft ontspanning op het weer op gewicht komen? Daarover ging het tijdens de online zoom-meeting van het MMV-platform Gezondlevenmetkanker op 12 april jongstleden.
Lees verder

Er zijn van die dagen...
Je wordt wakker gegakt door twee ganzen die op het dak van het huis tegenover je, hun pas gevonden liefde voor elkaar uitschreeuwen tegen de wereld, in een eindeloos monotoon luidkeels gakgakgak! Gèk word je ervan. En slapen doe je niet meer.
Nieuwe column van Sophie
Altrient februari 2023
Leuk idee voor Moederdag: geef een lidmaatschap op Uitzicht cadeau
'Eigenlijk zou iedereen Uitzicht moeten lezen.' Of: 'Jammer dat ik dit blad niet eerder ontdekte.' Denkt u dat ook wel eens? Geef dan een lidmaatschap cadeau. Voor 35,- euro geef je tien magazines per jaar en help je het gedachtengoed van MMV verspreiden. Niet twijfelen, gewoon direct doen.
Klik hier of hierEn verder:
 • ‘Leefstijlinterventies verdienen gelijkwaardige plaats in de curatieve zorg.’ Minister Kuipers geeft startsein, maar gaat de coalitie ook rennen?
 • Kun je ook ontspannen van natuur die er niet meer is? Natuurmonumenten zet wandelroute uit van verloren soorten
 • Onbewerkte plantaardige voeding, beweging en stressreductie helpen ook bij reuma en artrose
 • RadboudUMC: vaker kanker bij jonge mensen met een beroerte
 • Voedselbossen kunnen de aarde redden van de verstikkingsdood
 • Honing is een uniek synbioticum, betoogt Frits Muskiet in de nieuwste Uitzicht. Maar alleen echte honing. Let op bij aankoop. Helft geïmporteerde honing is nep.
 • Alcohol en kanker; hoe interpreteer je de statistiek?
 • Waarom krijgt de een hooikoorts en de ander niet?
 • WUR: 1,7 miljoen voor onderzoek gezonde leefstijl laaggeletterde jongeren
 • België: kankerdiagnoses in kaart
 • Off topic. ChatGPT, de hype nader beschouwd
 • Vacature: MMV zoekt versterking op het centraal bureau
 • 6 mei: MMV-wandeling + rondleiding biodynamisch groenteteeltbedrijf in Emmen. Kosten: 3 euro. Hier aanmelden
 • 8 mei: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 29 mei: kookworkshop voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen!
roderoos728