Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Laat dat gras maar lekker waaien

‘In je hoofd leven’, stelt Frank Lageweg, staat bewust genieten in de weg. Uiteraard zijn er legio situaties die er om vragen het hoofd er bij te houden. Permanent bezig zijn het hoofd niet te verliezen en daarmee de controle – kost echter veel energie. ‘Onze antennes peilen voortdurend of we het wel goed genoeg doen, of we wel aan de verwachtingen voldoen waarvan we denken dat anderen die van ons hebben.’ Wat weer leidt tot perfectionisme, bewijsdrang en please-gedrag.

Dit is een op een op de tuin over te dragen. ‘Met een aangeharkte tuin geef je het signaal af: hier wonen fatsoenlijke mensen, die bereid zijn zich aan te passen,’ verklaart Ben Vollaard het dwangmatige grasmaaien en onkruid verdelgen.
De ‘schone’ tuin is een sociale norm waar we zo snel mogelijk vanaf moeten. Voordat nog meer mensen zich gedwongen voelen kunstgras te leggen om niet meer te 'moeten' maaien – en met z’n allen de norm nóg verder verschuiven richting natuurloos tuinieren. Nieuwsflits: maaien moet helemaal niet! Een, hooguit twee keer per jaar maaien is aan alle kanten beter: voor het gras, voor de waterhuishouding, de insecten en daarmee de vogels, voor het klimaat dicht bij huis en verder weg.

Eng? Net als bij de gemeentelijke grasmatten wijzen de deskundigen op het compromis. Je kunt een deel laten verwilderen en uitleggen waarom je dat doet. Naast de hierboven genoemde voordelen bespaart het natuurlijk ook tijd en geld. Dat u vervolgens kunt gebruiken voor een diner op een biodynamische boerderij of een wandeling door de natuur. Veel lekkerder toch?
Biodynamisch dineren bij de boer
Tijdens een rondleiding meer te weten komen over de praktijk van en de filosofie achter biodynamische landbouw. En daarna aan tafel om de combinatie van agrarisch vakmanschap en kookkunst te proeven. De zeven uitverkochte diners op vier biologisch dynamische boerderijen vorig jaar, smaakten naar meer. Daarom pakt de Biodynamische Vereniging het dit jaar groter aan.
Lees verder

Een wilde tuin, wat zullen de buren zeggen?
Wat gebeurt er als je een tuin niet maait, mest, giet en wiedt? Dat was de vraag achter een ‘crowdsourcing’ project van Tilburg University en NRC Handelsblad. Duizenden Nederlanders gingen de uitdaging aan en lieten een vierkante meter van hun tuin een jaar lang verwilderen. ‘Er is een verschil tussen wat mensen van hun eigen tuin vinden en wat ze denken dat de buren er van vinden.’
Lees verder


Uit het hoofd, in je lichaam
Mensen die naar een workshop Chi Neng Qigong komen, willen meestal ‘uit het hoofd en in het lichaam te komen’, merkt docent Frank Lageweg. Andere wensen die hij vaak hoort zijn: meer energie, beter slapen, een betere focus en vermindering van chronische klachten. Gelukkig biedt Chi Neng soelaas bij al deze wensen.
Lees verder

Altrient februari 2023
Wandeling en rondleiding bij biodynamisch bedrijf 't Leeuweriksveld in Emmen
Wouter en Kathinka Kamphuis van biologisch-dynamisch groenteteeltbedrijf 't Leeuweriksveld verzorgen een rondleiding bij hun bedrijf. Voorafgegaan door een begeleide MMV-wandeling van en naar het bedrijf. Startpunt in Erm. Klik hier om je aan te melden.
En verder:
  • Nieuwe ronde NK Tegelwippen. Vorige jaar voor 40 voetbalvelden aan stoeptegels in tuin veranderd. Hoeveel euro projectsubsidie zou dat per tegel zijn?
  • Van tegelwoestijn naar stadsjungle. Hoe je tegels wipt en wat je er mee kunt doen. Filmpje van Vroege Vogels
  • Boerenkool ontgift je lichaam, kurkuma remt ontstekingen, suiker veroorzaakt kanker. Waarom de meeste voedingsclaims niet kloppen
  • Doe mee aan de Food-100: welke voedselveranderaar krijgt jouw stem?
  • Mediagebruik bij jonge kinderen veel hoger dan het WHO-advies
  • Nieuwe test om Parkinson vroegtijdig op te sporen. En dan wat?
  • 6 mei: MMV-wandeling + rondleiding biodynamisch groenteteeltbedrijf in Emmen. Kosten: 3 euro. Hier aanmelden
  • 8 mei: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • 29 mei: kookworkshop voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
  • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen!
roderoos728