Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Na ons de landbouw

‘Hoe gek is het dat de ene persoon land erft en daar rijk van kan worden door het te verkopen, terwijl een ander niets heeft?’, vraagt Kathinka Kamphuis van biodynamische boerderij ’t Leeuweriksveld zich tijdens de MMV-wandeling retorisch af. Grond is geen koopwaar, meent de voormalige ‘zwerfboer’, maar een verantwoordelijkheid die met zorg beheerd behoord te worden. Hun boerderij is in eigendom van een stichting. ‘Na ons is de grond gereserveerd voor gezonde landbouw.’

Gezondheid is evenmin koopwaar. Zeker, geld speelt een rol, en overal op de wereld tonen de statistieken een gezondheidskloof tussen arme en rijke bevolkingsgroepen. Maar onderaan de streep kunnen we met gezond gedrag meer voorkomen – en soms genezen – dan de duurste medicijnen bewerken kunnen. In de nieuwe Uitzicht is daar weer een inspirerend verhaal van te lezen. En op de MMV-ledendag vertelt een minstens zo inspirerende ex-patiënt zijn verhaal.

Bij die gelegenheid geeft ook Moerman/NTTT-arts Roland Lugten een lezing. Lugten die is opgeleid door wijlen arts Albert Ronhaar, zal daarin vertellen over de ontwikkeling van de Moermantherapie door de jaren heen. Zoals de introductie van omega-3 visvetzuren.
Over toekomstige ontwikkelingen valt per definitie weinig te zeggen. Maar de kans is uitgesloten dat in het NTTT-dieet ooit plaats zal zijn voor vlees van zoogdieren. Met de groeiende wereldbevolking is daar ook letterlijk steeds minder plaats voor. De oplossing voor de nakende eiwitschaarste ligt klaar in de vorm van paddenstoelen. Hopelijk vindt deze aan alle kanten gezonde oplossing mensen en organisaties die er een verdienmodel uit vormen.
'Het is een wonder dat ik er nog ben' - Het verhaal van Lia in nieuwe Uitzicht
Uitgezaaid melanoom, een prognose van drie maanden. Lia was 33 jaar. 'Onze jongens waren drie en zeven jaar.’ Het was 1982 en wat er gebeurde, voelde onwerkelijk. ‘Ik was nog precies dezelfde, maar ineens zonder toekomst.’ Om zo fit mogelijk te blijven, stapte ze over op het Moermandieet. En dat was het beste dat ze kon doen, want veertig jaar later is ze er nog steeds. Eén ding staat voor haar als een paal boven water: ‘Als ik bij de pakken neer was gaan zitten, was ik er niet meer geweest.’
Lees haar verhaal in Uitzicht of koop dit magazine los in de webshop.
Ledendag met arts Roland Lugten over Moermantherapie en de NTTT
Op 3 juni vindt in Bunnik een MMV-ledendag plaats met lezingen van NTTT-arts Roland Lugten en ervaringskundige Wim van den IJssel die in de jaren negentig drie keer de diagnose kanker kreeg. Lugten spreekt over het Moermandieet en de NTTT, de overeenkomsten en de verschillen. Wim vertelt over zijn keuzes: een combinatie van regulier en zelf-doen. Kaarten nu te koop, inclusief uitgebreide lunch, 10 euro korting voor leden. Van harte welkom!
Lees verder
MMV-excursie naar 't Leeuweriksveld: 'Natuurlijk telen levert het beste voedsel op'
Ruim 25 wandelaars verzamelden zich zaterdag 6 mei voor een wandeling van Erm naar ’t Leeuweriksveld, een biologisch-dynamische boerderij in Emmen, begonnen in handen van twee idealistische ‘zwerfboeren’. ‘Gewassen wisselen in een cyclus van acht jaar helpt ziekten en ongedierte te voorkomen.’
Lees verder

Eetbare paddenstoelen als vleesvervanger
Kunnen paddenstoelen dienen als vleesvervanger? Ja, zeggen de auteurs van een recente literatuurstudie. ‘Proteïnen uit eetbare paddenstoelen zijn van hoge kwaliteit, hebben lage kosten, zijn ruim beschikbaar en ze voldoen aan sociale en milieu standaarden. Dat maakt ze geschikt als duurzame alternatieve eiwitbron.’ En dan zijn er nog de vele gezondheidsvoordelen.
Lees verder

En verder:
 • AmsterdamMC: leefstijlprogramma bij reuma en artrose werkt
 • Studie onder 2.000 mensen: meer groente en fruit ook voordelig voor nierpatiënten, kaliuminname juist gunstig
 • AGE's dragen bij aan ontstaan voedselallergieën
 • Sportclubs nog steeds niet rookvrij
 • Aanhoudende vermoeidheid na covid-19? Gedragstherapie helpt
 • Friluvtsliv: richt je op leven in harmonie met de natuur
 • Wat doet een leefstijlmakelaar (zodra daar geld voor is)?
 • Veertig jaar na de eerste campagne en ondanks torenhoge brandstofprijzen gaat nog altijd 44 procent van het korte woon-werkverkeer per auto. Dan weer een campagne
 • 22 mei: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 29 mei: kookworkshop voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
 • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen!
roderoos728