Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Wie neemt het op tegen de bende van drie?

Is het gebruik van suiker gerelateerd aan het ontstaan van en het overlijden aan kanker? Is het waarschijnlijk dat zoetstoffen ziektes veroorzaken, waaronder kanker? Zijn ultra-bewerkte voedingsmiddelen onafhankelijk van hun vele calorieën gelinkt aan leververvetting en talloze ziekten waaronder kanker? Ja, ja en ja!

Suiker, zoetstoffen en ultra-bewerkte voedingsmiddelen behoren tot dezelfde bende. Een bende die het volk berooft van het meest waardevolle bezit: de gezondheid. Deze bende van drie heeft vele medeplichtigen (geur- en kleurstoffen, microplastics, hormoonverstorende stoffen en andere toxines) en dat maakt de opsporing en arrestatie van de boosdoeners er niet eenvoudiger op.

Fijn dat steeds meer onafhankelijke wetenschappers en gezondheidsautoriteiten het tegen deze bende opnemen. MMV doet dat al bijna vijftig jaar. Niet gehinderd door belangen en juridische bezwaren en geholpen door duizenden leden wijst onze vereniging op de heilzame kracht van vers bereide, hoofdzakelijk plantaardige voeding. Een voedingspatroon dat u uit de gevarenzone houdt. Of zoals Willy en Peter met hun Moermanproof huiskamer-'restaurant' het in de laatste Uitzicht zeggen: ‘De supermarkt bezoeken we alleen nog om toiletpapier te kopen.’
Waar moet u dan wel zijn? Bij de MMV-ledendag komende zaterdag in Bunnik natuurlijk! (Ook te bezoeken door mensen die - nog - geen lid zijn.)
'Geloof in de kracht van je zelfgenezend vermogen' - lezing van Roland Lugten
Kanker is een ziekte van het hele lichaam, veroorzaakt door een ontspoorde stofwisseling. Met volwaardige voeding en een gezonde leefstijl draag je bij aan genezing. Daarvan zag arts Roland Lugten vele voorbeelden in zijn praktijk. Op 3 juni geeft hij op een landelijke bijeenkomst in Bunnik een uitgebreide lezing over de Moermantherapie anno 2023. Inclusief lunch voor 20 euro.
Lees verder of koop hier meteen je kaartje of hier als je geen lid bent
WHO adviseert tegen het gebruik van zoetstoffen
Als hulp bij afvallen leggen kunstmatige zoetstoffen geen gewicht in de schaal en ze voorkomen ook geen ziekten. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat suikersurrogaten ziekmakend zijn. In een nieuwe richtlijn adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het gebruik van ‘niet-suikerhoudende zoetstoffen’.
Lees verder

Nieuwste suikeraanbeveling benadert die van Moerman
Breng de suikerconsumptie terug tot minder dan 25 gram per dag en beperk de consumptie van gesuikerde dranken tot maximaal een glas per week.' Dat is het advies van een nieuwe analyse in de British Medical Journal. Deze norm betekent een halvering van de huidige aanbevelingen en komt in buurt van de richtlijn die MMV propageert.
Lees verder


Ultrabewerkte voeding gelinkt aan leververvetting en MS
Ook een matige consumptie van ultra-bewerkte voeding vergroot het risico op non-alcoholische leververvetting. Dat rapporteren Britse onderzoekers in een eerste meta-analyse van het beschikbare onderzoek. Australische onderzoekers vonden samenhang tussen industriële voeding en een voorstadium van multiple sclerose.
Lees verder

En verder:
 • Hoe suiker de politiek, samenleving en gezondheid veranderde. Radiointerview Jort Kelder met professor Ulbe Bosma
 • Apparaten om gezondheidsdata te meten populair: ruim 40 procent van de Nederlanders monitort dit dagelijks (61%), wekelijks (26%) of maandelijks (7%)
 • België start campagne om eens per jaar hoge bloeddruk te meten. 'Met leefstijlaanpassing is het immers vrij makkelijk te verhelpen.'
 • Kaneel: goed voor de lever, en tegen insulineresistentie. Check ook onze voedingsmiddelenlijst voor informatie over kaneel
 • Bescherm je gebit met groene thee en druivenpit
 • Als je rent om te vergeten, ligt een sportverslaving op de loer
 • Groentechips klinkt gezond maar is het niet. Bevat teveel acrylamide
 • Het UMCG serveert - deels - biologische voeding. Deze hippe boer levert het
 • Opioïden vergroten de kans op chronische migraine. Toch krijgen migrainepatiënten deze nog 'ruimschoots' voorgeschreven. LUMC
 • 3 juni: ledendag. Lezing met spreekuur van dokter Roland Lugten over Moerman 2.0 ofwel, de Niet Toxische Tumor Therapie. Welkom op 3 juni. Inclusief lunch. Leden krijgen 10 euro korting op de toegangsprijs.
 • Psychische klachten leiden tot de meeste beroepsziekten
 • 5 juni: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 22 juni: kookworkshop voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
 • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728