Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Met de kennis van toen
‘Je lichaam helpen zelf de kankercellen af te breken: dat sprak mij meteen aan’, vertelt Agniet van Goelst-Meijer in Uitzicht. Dertig jaar na haar diagnose borstkanker was het tijd om op te ruimen. Wie kon ze blij maken met haar dertig jaargangen van het MMV-ledenmagazine? Want de kennis en inspiratie daarin blijft het waard om door te geven. In een zonovergoten bloeiende lentetuin verdeelden de drie geselecteerde gegadigden onlangs Agniet’s driehonderd Uitzichten.

Moeten zij vrezen dat de inzichten uit deze Uitzichten achterhaald zijn? Op details zal dat ongetwijfeld het geval zijn. Maar in grote lijnen staan de alternatieve en complementaire behandelingen van toen steviger dan ooit. Ga maar na, in een tijd dat ‘de wetenschap’ de rol van voeding zelfs bij de kans op kanker nog niet zag (‘Er is geen onderzoek dat dat aantoont.'), wees de Moermanvereniging al op heilzame werking van vasten bij de bestrijding van kanker. Deze maand ging de DIRECT-2 studie van start; naar de effectiviteit van vasten als complementaire behandeling bij borstkanker.

Tot ver na 2030 gaat het duren voor we de laatste resultaten daarvan mogen verwachten. De eerste DIRECT studie (aangemeld 2014 – publicatie 2020) gaf voldoende aanleiding voor een vervolg, maar om vasten in voorkomende gevallen ‘evidence based’ aan te kunnen raden, is nu eenmaal fase III onderzoek nodig. En dat is ook goed zo,
Want het mooie van niet-toxische behandelingen is dat je er, ook als je niet geneest, bijna altijd beter van wordt. Uiteraard onder begeleiding van een MMV-arts en voedingskundige! Zelfde geldt voor wandelen: is anti-kanker én anti-vergeten. Of dat ook betekent dat je door wandelen Alzheimer kunt uit- of afstellen? Dat is voorlopig nog niet bewezen.
Nabootsend vasten voor chemokuur een goed idee? Vervolgstudie van start
Een tijdelijk voedseltekort zet het lichaam in de spaarstand. Gezonde cellen zouden in deze toestand beter beschermd zijn tegen de toxische belasting van de chemokuur, terwijl het tumorcellen juist extra kwetsbaar maakt. Hoe pakt deze theorie in de praktijk uit? Een grote Nederlandse klinische studie met borstkankerpatiënten gaat daar antwoord op geven.
Lees verder

Inzichten uit Uitzicht krijgen nieuwe bestemming
Op een zonnige zaterdagmiddag klopten drie MMV-leden aan bij Agniet van Goelst-Meijer uit Amsterdam. In de tuin hadden zij een gezellige middag en verdeelden zij de Uitzichten die Agniet graag wilde doorgeven. ‘Toen ik het blad las, meldde ik me meteen aan voor een lidmaatschap.’
Lees verder

Kilometers vreten tegen het grote vergeten
Naast volwaardige voeding komt gezonde lichaamsbeweging keer op keer in beeld als succesvolle strategie om veroudering te vertragen. Niet alleen ter preventie, maar ook als interventie. Een groep senioren ging aan de wandel en verbeterde daarmee hun hersenwerking aantoonbaar. Heel erg veel inspanning was daar niet voor nodig.
Lees verder

Tweedehands sapcentrifuges in de aanbieding, tegen verzendkosten
Ed Cottaar, al veertig jaar lid van de MMV, biedt drie tweedehands sapcentrifuges aan. Eén exemplaar van het merk Rotel (het eerste via de vereniging geleverde model), en twee van het merk Braun (MP50). Ed gebruikt de sapcentrifuges niet meer, maar ze doen het nog prima. Interesse? Mail dit dan met vermelding van je lidmaatschapsnummer aan redactie@mmv.nl.
Klik hier voor een aantal recepten of hier voor de bereiding van een klassiek groentesap

En verder:
  • Bionext: 'helft van de Nederlanders weet niet wat een duurzame keuze is'
  • UNICEF: jongeren missen aandacht voor mentale gezondheid op school
  • 'Als psychiater moet je ook naar de leefstijl van een patiënt kijken' - Mischa Selis
  • Old habits die hard. Een nieuwe gewoonte aanleren kost geen drie weken, maar eerder drie maanden
  • Overgewicht onder jeugd tot 25 jaar nam vanaf 2014 toe van vijftien naar zeventien procent. Obesitas bleef gelijk op zeven procent
  • Deze week was het 'World No Tobacco Day', stoppen met roken blijft een goed idee: quitting toolkit
  • 5 juni: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • 22 juni: kookworkshop voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
  • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728