Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Dient het gemak de mens?
Wat kunnen we met proefdieronderzoek uit een ver land dat betere prestaties suggereert van een plantaardig pigment boven een beproefd medicijn? Voor zover bekend is de onderzochte stof niet eens als supplement te koop. Nou, hopelijk motiveert het de vruchten waar het in zit rijkelijk te genieten. Weinig verbazingwekkend dat ze allemaal zijn toegestaan dan wel aanbevolen in het Moerman/NTTT-dieet.

Het zal best wat moeite kosten dit kostje bij elkaar te scharrelen. Gedroogde kidneybonen liggen in de supermarkt niet voor het oprapen. En voor een bezoek aan een koosjere bessentuin kun je gerust een dagje uittrekken. Of je dat moeite of ontspanning noemt, zit tussen de oren. Gemaksvoeding is het in elk geval niet.
Junkfood en fastfood heten in nette woorden convenience foods. Letterlijk vertaald: gemaksvoeding. Dient het de mens? Nope. Consumptie ervan verhoogt het risico op kanker en tal van andere ziekten. Dat wist u natuurlijk al lang. Zweeds onderzoek toont echter voor het eerst dat het op korte termijn ook de kwaliteit van de slaap aantast.

Beter slapen door gezonde voeding dus. Handig ter preventie van de aanstaande plaknachten. Want terwijl de op een na vroegste hittegolf sinds 112 jaar op stoom komt, kunnen we wachten op krantenkoppen over de explosieve toename van de vraag naar airco’s. Alweer een product dat gemak belooft maar op z’n best onnodig is. Aanpassing, in dit geval aan warmte, geeft aanvankelijk wat ongemak. Maar dient de mens.
Plantaardig pigment beschermt proefdieren evengoed als tamoxifen
Veruit de meeste borstkankers zijn hormoongevoelig. Hormoontherapie, vaak in de vorm van tamoxifen, behoort in die gevallen standaard tot de (na)behandeling. Indiase onderzoekers toonden in proefdieren dat het plantaardige pigment pelargonidine dezelfde bescherming bood. Daarbij had het een aantal gunstige bijwerkingen.
Lees verder


Bijeenkomst over zingeving en verbinding bij 'ondergewicht en kanker'
Ondergewicht bij kanker is een veelvoorkomend probleem. Wat is er bekend over de rol van verbindingen, relaties, en zingeving? Ervaar hier meer over tijdens de gratis MMV-webinar op 14 juni.
Lees verder
Slecht slapen door junkfood
Consumptie van junkfood is op de lange termijn funest voor de gezondheid. Dat zou mede het gevolg kunnen zijn van het feit dat het op korte termijn de kwaliteit van de slaap aantast. Een Zweedse interventiestudie toont namelijk een negatief effect op het slaapgedrag door voeding met veel vet en suiker.
Lees verder
Voetjes van de vloer op MMV-ledendag - een verslag in beelden
De ledendag op 3 juni was een bijeenkomst waarin volop informatie werd gedeeld, ruimte was voor ontmoeting, smakelijk werd geluncht op basis van recepten uit het kookboek ‘Eten volgens Moerman en NTTT’ en twee bijzondere lezingen.
Bekijk de beelden

En verder:
 • AmsterdamUMC: Veganistische vrouwen hoeven geen dierlijke producten te eten voor dezelfde kwaliteit moedermelk
 • Onderzoek: helpt mindfulness ook bij chronische darmontstekingen?
 • Helft Nederlanders eet jaarlijks 13 kilo meer suiker dan gedacht
 • Nederlands Jeugd Instituut: 'Laat mentale gezondheid net zo zwaar wegen als fysieke gezondheid'
 • CLEVERFOOD: naar een gezond en duurzaam Europees voedselsysteem
 • Komt onze zilvervliesrijst straks uit de Hollandse polder?
 • Alle hype rond AI ten spijt, wil het met de beoordeling van medische beelden in de praktijk maar niet lukken
 • Stereotypering, vooroordelen en discriminatie. De nieuwe bedreiging voor gezond oud worden heet seniorisme. Maar geriaters hebben de toekomst
 • CDK4/6 remmers. Later starten, eerder stoppen = zelfde resultaat en minder bijwerkingen bij uitgezaaide borstkanker
 • Nog een voorbeeld van dat het minder kan: minder ingrijpende operatie baarmoederhalskanker geen probleem
 • 19 juni: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 22 juni: kookworkshop voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
 • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728