Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Sabotage en samenzwering

Ooit wel eens door het gevoel bekropen dat uw goede voornemens op het gebied van voeding en beweging gesaboteerd worden? Het zou zomaar kunnen. We zijn zo gehecht aan het sociaal wenselijke concept van de steunende naasten, dat de gedachte aan actieve tegenwerking zich graag laat verdringen. Toch komt het voor en je kunt er maar beter op anticiperen, stellen Britse gezondheidspsychologen die het fenomeen bestudeerden.
Vaak is sabotage door anderen helemaal niet nodig. Wij zijn namelijk prima in staat onszelf te saboteren. Naasten die alles graag bij het oude willen houden, hoeven in dat geval het spelletje alleen maar mee te spelen. De gezondheidspsychologen noemen dat samenzwering.

Emotioneel sterke mensen zullen het allemaal niet zo relevant vinden. Je moet het uiteindelijk zelf doen. Dus cholesterol te hoog? Gezonder eten en meer bewegen! Doen! Ze leggen een benijdenswaardige doelgerichtheid aan de dag, waar de meeste mensen een steuntje in rug bij nodig hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van supplementen. Je kunt je afvragen in hoeverre een studie als deze dat bedoelt te saboteren.

Zo moeilijk als oude gewoonten zich laten veranderen, zo hardnekkig is de inflatie. De directeur van De Nederlandsche Bank noemt het een economische sluipmoordenaar en doet een beroep op de overheid en bedrijven om ‘met z’n allen de goede dingen te doen’. Zoals loonsverhogingen uit de winst te betalen en niet uit prijsverhogingen. Als dat het beste is wat DNB kan bieden dan hebben we meer aan deze bespaartips. Pas ze gerust toe. De redactie heeft ze allemaal uitgeprobeerd en het is prima te doen.
Negatieve sociale steun. Zo ondermijnt jouw sociale omgeving jouw afvalpoging
De hulp van vrienden en familie bij het overwinnen van moeilijkheden wordt bezongen in het hoogste lied. Britse gezondheidspsychologen vragen echter aandacht voor de schaduwzijden van de sociale omgeving. Die is lang niet altijd steunend bij het aanwennen van een gezonde leefstijl. Partners, familie en vrienden kunnen bewust of onbewust het succes van een afvalpoging ondergraven.
Lees verder
Statines versus supplementen: laat u niet bedotten
Statines doen het LDL-cholesterol (LDLC) dalen. Maar visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen en rode gistrijst doen dat niet. Sterker nog: knoflook doet het LDLC licht stijgen! Een nieuwe ‘wetenschappelijk-verantwoorde’ poging om supplementen af te serveren?
Lees verder
Haal meer uit groenten en fruit. Het wit van de watermeloen en andere eetbare delen
Nauwelijks iemand schilt nog appels, maar wist u dat watermeloenschillen ook bijna geheel eetbaar zijn? En dat niet alleen, het wit van de watermeloen is voedzaam en gezond. Zo zijn er nog veel meer plantdelen die onterecht bij het groenafval belanden. Al met al tientallen kilo’s per jaar. Handig om in het achterhoofd te houden want van de prijsinflatie zijn we voorlopig nog niet af.
Lees verder
Emotioneel sterk... of (nog) niet?
Emotioneel sterke mensen geven geen betekenis aan alles wat ze voelen. Ze voelen zich niet bedreigd als ze het eens mis hebben en begrijpen dat ze nog steeds van waarde zijn, ondanks een overtuiging of idee op basis van onjuiste informatie. Iets om na te streven, vindt columnist Hans Klaasse.
Lees verder

En verder:
 • EMA bezorgd dat gehypet diabetesmedicijn behalve gewichtsverlies ook schildklierkanker veroorzaakt
 • Actie voor nulprocenttarief op groente en fruit
 • Extra zuur voor die geen loon krijgen: de loon-prijsspiraal is terug
 • Orthofyto: medicinale cannabis bij kankerpijn lijkt weinig effectief
 • Minder metaboolsyndroom bij goed gevoede mensen
 • Sociale media maakt jongeren 'socialer', maar komt hun zelfbeeld niet ten goede
 • Luistertip: dr. Jaap Seidell over probiotica, prebiotica en microbioom
 • 21 juni was wereldyogadag: download de gratis mYoga-app , ontwikkeld met steun van het Indiase ministerie van AYUSH (Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha en Homeopathy)
 • Venlo gooit tegeltaxi en kortingsbonnen in de strijd tegen stedelijke verstening
 • 3 juli: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 31 juli: kookworkshop voor beginnende en doorgewinterde koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
 • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728