Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader

Politiek

‘Alles is politiek’, schreef wijlen Harry Kuitert ooit. Als hoogleraar ‘Ethiek en Inleiding in de dogmatiek’ aan de Vrije Universiteit en lid van Gezondheidsraad moet hij een fijn gevoel voor politiek bezeten hebben. Fijner dan tot uitdrukking komt in de uitspraak van Voltaire dat politiek de kunst van het liegen is. Dus als critici het IARC verwijten politiek te bedrijven met de classificatie van de zoetstof aspartaam als ‘mogelijk kankerverwekkend’, doet dat denken aan de pot die de ketel verwijt dat ‘ie zwart ziet.

Zo kun je ook het onderzoek beschouwen naar de vorming van het kankerverwekkende benzeen bij het koken op gas. Nagenoeg iedereen weet dat je dat niet op een gele vlam wilt doen. Behalve dat potten en ketels daar zwart van worden, brengt dat allerlei ziekmakende stoffen in huis. Maar de blauwe vlam is dus ook geen zuivere koffie, weten we dankzij onderzoek van wetenschappers aan een gerenommeerde universiteit. De studie is gefinancierd door een klimaatclub met de doelstelling het gebruik van fossiele brandstoffen te beëindigen. Politiek.

De doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie, waar het IARC onder valt, is ‘gezondheid te bevorderen, de wereld veilig te houden en de kwetsbaren te dienen’. Het enige dat aspartaam dient is de financiële gezondheid van de voedingsmiddelenindustrie. Zoals glyfosaat (‘vermoedelijk kankerverwekkend’ aldus het IARC) alleen het agrarisch industrieel complex dient. Dat is een tegenovergestelde invalshoek dan op de hoge drempelwaarden voor giftigheid te hameren.

‘Alles is politiek maar politiek is niet alles’ luidt de volledige titel van Kuiterts boek. Je moet ook ergens in kunnen geloven. Of is dat alleen voor de hoog sensitieven weggelegd?
Benzeen. Op gas koken net zo slecht als meeroken
Bij het koken op gas komen verschillende schadelijke stoffen vrij. Nieuw onderzoek vraag aandacht voor een stof die nog niet eerder in de het vizier kwam: benzeen. De kankerverwekkende verbinding verspreidt zich door het huis waar het tot concentraties kan oplopen ver boven de officiële veiligheidsnormen.
Lees verder
IARC gaat aspartaam als mogelijk kankerverwekkend classificeren
Het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceert 14 juli een rapport dat de zoetstof aspartaam als ‘mogelijk kankerverwekkend’ bestempelt. Dat meldde persbureau Reuters op basis van ‘twee bronnen met kennis van het proces’.
Lees verder
Gewoon gevoelig of hoog sensitief?
Reageert u - volgens uw omgeving - weleens overdreven? Wellicht bent u dan sensitief. Uitbundige emoties? Huilen van vreugde, barstenvol van warmte of u snel slecht voelen door kritiek? Dan zou u best weleens hoog-sensitief kunnen zijn. Een nieuwe column van Hans Klaasse.
Lees verder

Ondergewicht, ondervoeding en cachexie bij kanker - hoe blijf je op gewicht?
Ondervoeding, ondergewicht, plots gewichtsverlies en cachexie zijn problemen waar mensen met kanker toe kunnen worden uitgedaagd. In combinatie met verlies van spiermassa lijkt ondergewicht een direct negatief effect te hebben op het verloop, de behandeling en het herstel na de behandeling. Een multidisciplinaire aanpak waarbij voeding en beweging onderdeel zijn naast de farmacologische benadering is daarom essentieel. Maar welke voeding en beweging passen bij u? Houd het bij via ons platform en doe (eventueel) mee aan zelfonderzoek naar Gezond leven met kanker. Klik hier voor een verkenning naar de laatste wetenschappelijke inzichten.
En verder:
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728