Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
No fear
Zonder angst en pijn zouden we het niet lang maken. Dat vooropgesteld. We zouden ons in de meest gevaarlijke situaties begeven. Raakten we daarbij gewond, dan zouden we dat niet eens merken. Angst en pijn geven net als het immuunsysteem dus geen fijne, maar wel nuttige reacties op bedreigingen van buitenaf. En net als het immuunsysteem kan het zich ook tegen ons keren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij fobieën. Fins onderzoek bevestigt het vermoeden dat biofobieën in opmars zijn.
De vermoedelijke oorzaak is een toenemende afstand tot - en daardoor - vervreemding van de natuur. De voorgestelde remedie: meer natuur in de stad. Zoals een allergie te temmen is door een gedoseerde confrontatie van het immuunsysteem met het allergeen, zo zijn biofobieën te voorkomen en te genezen door dagelijks contact met de natuur. Met stip bovenaan de lijst staat de sociale fobie. Grote kans dat deze tot ontwikkeling komt door een combinatie van aanleg en het soort van onfortuinlijke omstandigheden zoals Hans Klaasse uit zijn eigen ervaringen beschrijft.

Confrontatie is ook hier de voorgestelde strategie. Praktisch verwoord door Eleanor Roosevelt die adviseerde: ‘Doe elke dag iets wat je eng vindt.’ Dus ziet u op tegen de online bijeenkomst over het platform ‘Gezond leven met kanker’? Meldt u dan meteen aan!
Boezemfibrileren en vitamine D in hoge
doses
Boezemfibrilleren behoort niet tot de gevaarlijkste, maar wel tot de meest voorkomende hartritmestoornissen. Observationeel onderzoek toont een hoger risico op deze conditie voor mensen met een vitamine D-tekort. Een Finse interventiestudie geeft antwoord op de vraag of suppletie een gunstig effect heeft bij mensen die geen tekort hebben en of de dosis nog wat uitmaakt.
Lees verder
19 juli: welkom bij online sessie over zelfonderzoek van MMV
Sinds 2018 investeert MMV in zelfonderzoek. De website ‘Gezond leven met kanker’ is daar een uitkomst van. Via dit platform kun je op een laagdrempelige manier bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Op 19 juli vindt een online bijeenkomst plaats waarin wordt uitgelegd hoe je hier gebruik van maakt.
Lees verder
Stille kracht
Vroeger had ik enorm last van stotteren. Voordat ik iets kon zeggen hadden de vlotte babbelaars het al overgenomen. Mijn stuntelige bijdrage was koren op de molen van de lachers en mijn opponenten. Gevolg was dat ik een introvert persoon werd, stil en gesloten.
Lees verder


Aantal biofobieën neemt toe, suggereert zoekmachinestudie
Bestudering van het zoekgedrag op internet wijst op een gestage toename van het aantal mensen met een hevige afkeer en angst voor levende dingen. Een gebrek aan natuurbeleving zou dergelijke biofobieën kunnen veroorzaken. De analyses ‘onderstrepen het belang stedelijke groene ruimte te ontwikkelen en te onderhouden voor mens en biodiversiteit’.
Lees verder

En verder:


 • Uit eten in West-Drenthe? Peter en Willy koken op afspraak een menu in Moermanstijl voor mensen met kanker of een verleden met kanker
 • Goed nieuws van het RIVM: voor het eerst geen stijging in het aantal lyme-diagnose
 • IKNL: onderzoek naar overlevingsscenario's van mensen met maag- en slokdarmkanker
 • Therapieën gericht op ketonenproductie gunstig bij hart- en vaatziekten
 • 'Fatburnen' via een pil lijkt toch het gemakkelijkst. NVWA neemt duizenden illegale afslankpillen in beslag
 • Aspartaam is geen onderdeel van een gezond voedingspatroon. Maar hoe 'bang' moet je er voor zijn? Toegankelijke podcast waarin Jaap Seidell tekst en uitleg geeft
 • Podcast over de coalitie 'leefstijl in de zorg'. Met Ernst Kuipers (inmiddels demissionair minister VWS), Iris de Vries (voorzitter vereniging Arts en Leefstijl), onderzoeksinstituut TNO en Bas van de Goor. 45 minuten
 • Wim Hof's koudetherapie kritisch beschouwd. New Scientist
 • EU staat genetische manipulatie planten voortaan toe. Dat 'zet biodiversiteit en bio-landbouw onder druk'. Opinie
 • 17 juli: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 31 juli: kookworkshop Moerman- en NTTT-dieet voor beginnende en meer ervaren koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
 • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728