Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Steun
Het lastige van leefstijlgeneeskunde is dat er ontelbaar veel factoren in het spel zijn die slechts een kleine rol spelen. Ook het belangrijkste thema – het hoofdzakelijk plantaardige, uitsluitend verse en onbewerkte voedingspatroon – valt in allerlei deelvragen uiteen. Hoeveel zout? Welke oliën en vetten? Wel, geen of weinig suikerrijk fruit? Stomen of smoren? Sap centrifugeren of slow juicen? Spelt of tarwe, of misschien zelfs eenkoren of emmertarwe? Hoe belangrijk is fermenteren? Maken we een cruciale fout door de peterselie te vergeten? Daarnaast blijkt steeds weer dat het eetmoment er ook nog(al) toe doet.

Zelfde geldt voor de leefstijlpijlers beweging, ontspanning en zingeving. Heb je zin in hardlopen dan zal het wellicht ontspannen. Een ander combineert alles met een wandeling naar de kerk. Voor al deze zaken is er wetenschappelijk bewijs dat het de gezondheid ondersteunt. Ook voor yoga. Dat blijkt biomarkers voor inflammatie te verbeteren. Of het voldoende was voor genezing kun je achteraf niet zeggen en is al helemaal niet te voorspellen. Maar het geeft steun en dat kun je in moeilijke tijden goed gebruiken.

Onder het hoofdstuk ontspanning valt ook dat Divitaal de komende drie weken vakantie houdt. Maar niet nadat we de vakantietip van vorig jaar – groene thee – met een nieuwe hebben aangevuld. Die gaat over de belangrijkste maaltijd van de dag. Op campings, in hotels en uit logeren, zet je met 'Vakantiepap' tijdig een supergezond ontbijt op tafel.
De werkwijze: neem een pondje melkkefirkorrels mee in zo’n onverwoestbare Griekse yoghurtemmer. Vul die ’s morgens aan met melk. Zeef de korrels ’s avonds uit boven een kom (of pan) en voeg er haver, lijnzaad, noten, een geprakte banaan etc. aan toe. Laat het geheel een nacht weken. Spoel de kefirkorrels schoon en berg ze tot de volgende morgen op in hun yoghurtemmer. Heerlijk fris en geen ijskast nodig!
Extra dik zomernummer van Uitzicht, thema 'kanker en beweging'
'Ook als ik beroerd ben van de chemo ga ik naar buiten. Daarna voel ik me altijd beter', vertelt Gemmie in de nieuwe uitgave van Uitzicht, een extra dik zomernummer boordevol interviews, toegankelijke wetenschap, recepten en de doktersrubriek over roomboter en cholesterol. Martijn Stuiver van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis legt uit waarom beweging áltijd werkt. Hij pleit ervoor dat dit standaard in iedere behandeling wordt opgenomen.
Ja, ik steun de MMV en word lid en voor 2,92 per maand en ontvang deze Uitzicht direct als welkomstcadeau!
Kanker heb je samen - nieuwe column van Marjan Smorenburg
‘Kanker heb je niet alleen’, zegt men wel. Toen ik de diagnose borstkanker kreeg, stond voor mijn lief Albert net zo goed als voor mij de wereld op zijn kop. Maar wat er ook gebeurt: hij is er voor me. En ik ben blij dat ik er nu voor hem kan zijn.
Lees verder
Yoga verbetert ontstekingsstatus in kankeroverlevers
Yoga kan inflammatie verminderen in kankeroverlevers. Dat tonen resultaten uit klinisch onderzoek, gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van American Society of Clinical Oncology (ASCO). ‘Artsen zouden moeten overwegen patiënten die inflammatie ervaren, yoga voor te schrijven.’ Want verhoogde ontstekingswaarden ‘vergroten het risico op ziekteprogressie, recidief en secundaire kankers’.
Lees verder


Laat ontbijt gelinkt aan diabetes type2
De ochtendstond heeft goud in de mond. Dat geldt ook voor het ontbijt. Een laat ontbijt verhoogt het risico op diabetes type 2 namelijk met 59 procent, vonden Spaanse en Franse onderzoekers. Zij vermoeden dat dit komt doordat ‘voedselinname een doorslaggevende rol speelt in de regulering van het circadiaanritme die het glucose- en vetmetabolisme moduleert’.
Lees verder

En verder:

  • Kennisdossier over bewegen en mentale gezondheid van Trimbos Instituut
  • 25 apps voor zelfzorg vindbaar via kanker.nl
  • Regeneratie landbouw lijkt betere voedingswaarde op te leveren. Biojournaal
  • Luistertip: interview van Richard 'Oersterk' de Leth met Inès von Rosenstiel, pionier op het gebied van integratieve geneeskunde
  • Uit eten in West-Drenthe? Peter en Willy koken op afspraak een menu in Moermanstijl voor mensen met kanker of een verleden met kanker
  • 31 juli: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • 31 juli: kookworkshop Moerman- en NTTT-dieet voor beginnende en meer ervaren koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
  • Interesse in kruiden? Houd de activiteiten in de gaten van kruidendeskundige Marry Foelkel
Waardeer je deze nieuwsbrief? Steun ons dan en word nu lid van MMV (sinds 1974). Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht en hoge kortingen op workshops, lezingen en producten.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728