mailheader
WRR roepende in de voedselwoestijn

Preventie is gevaccineerd naar de Mac Donalds gaan. Raar maar boekhoudkundig waar. De Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid (WRR) wijst op de scheve verhoudingen tussen de zorgbestedingen. Twintig miljard euro jaarlijkse ziektekosten – maatschappelijke verliezen dus niet meegerekend – als gevolg van ongezonde leefstijl en maar twee miljard voor preventie. Waarvan het overgrote deel opgaat aan vaccinatie- en screeningprogramma's.

In haar rapport over de houdbaarheid van de zorg schrijft de WRR verstandige woorden over preventie. Van de twaalf aanbevelingen krijgt die over preventie vier van de twintig pagina’s. Daar staat veel meer in dan alleen de suikertaks die de media haalde. Maar te vrezen valt dat een suikertaks de komende jaren het hoogst haalbare is.

Preventie wil maar geen sexy thema worden. Letterlijk elke single issue partij haalde afgelopen verkiezingen een zetel, behalve de partij die gezondheidspreventie tot partijprogramma had verheven. Een treurige constatering. Want een hoofdzakelijk plantaardig voedingspatroon met veel groenten en fruit blijkt op zich al een formidabele bescherming tegen Sars-CoV-2 te bieden.
Vitals resveratrol september 2021
Hanno
Kom naar de MMV-ledendag op 30 oktober in Bunnik
Op zaterdag 30 oktober vindt in Bunnik de MMV-ledendag plaats. Met lezingen van Frits Muskiet en Hanno Pijl, een gezonde lunch en de keuze uit vier workshops zijn leden voor 20,- euro (en niet-leden voor 30,-) verzekerd van een geslaagde dag. De ledendag is live bij te wonen, maar in verband met corona ook online te volgen. Koop nu uw kaarten in de webshop.
Lees verder
AQV
Elke dag tot 10.000 stappen
Analyse van nieuwe data leidt tot een bevestiging van een oude aanname. Op middelbare leeftijd dagelijks tot tienduizend stappen zetten, verlaagt het risico op voortijdig overlijden tot zeventig procent. Deze bevinding bevestigt grotendeels de marketing waarmee een Japanse fabrikant decennia geleden pedometers aan de man bracht.
Lees verder
hardloop
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
WRR
WRR luidt noodklok over zorgsysteem
Geldtekort, personeelstekort en een tekort aan maatschappelijk draagvlak. De gezondheidszorg zoals die nu functioneert is op termijn onhoudbaar. De politiek moet prioriteiten stellen en ‘scherpe keuzes’ maken, schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in een rapport dat ze gisteren overhandigde aan de demissionair minister voor Volksgezondheid.
Lees verder

Dailyvit.gif
De strijd die leven heet
'Al lange tijd lig ik wakker en het afgelopen jaar gaat als een film voorbij met als begin de mooie wandeling op Tweede Kerstdag', schrijft Nelly Visser in haar nieuwste column. Na deze wandeling volgde een aantal medische ingrepen die zwaar zijn om te incasseren. 'Als mens voel je je soms niet meer dan een middel waarmee anderen geld verdienen.'
Lees verder
Nelly-Visser vierkant
Alfytal broccoli sprouts
Vet voer
Gezond dieet halveert de kans op Covid
Mensen die zich gezond, hoofdzakelijk plantaardig voedden, hadden een lager risico op Covid-19 en een nog veel lager risico op een ernstig beloop. Dat blijkt uit gegevens van meer dan een half miljoen smartphonegebruikers. ‘Onze bevindingen betekenen een oproep aan overheden en belanghebbenden om gezond voedsel en welzijn met doeltreffend beleid voorrang te geven.
Lees verder
Banner Natural Goods sept-okt-nov
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728