mailheader
Voor wie is GLi?

Is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (Gli) preventie, behandeling of secundaire preventie? Het is maar aan wie je het vraagt. Leefstijlartsen, waar je NTTT-artsen ook toe kunt rekenen, erkennen de mogelijkheden van leefstijl als medicijn tegen tal van ziekten. De politieke partijen die de GLi na zeven jaar soebatten in de Basisverzekering kregen, schaften daarmee ‘een betaaltitel voor preventie’. Tabakslobby-bestrijder Wanda de Kanter daarentegen, vindt de Gli secundaire preventie: ingrijpen om erger te voorkomen. Zoiets als de medicatie na de eerste hartaanval om een tweede te voorkomen.

Tegenstanders – ja die zijn er ook – vinden de GLi een verdienmodel dat niets oplevert dan een wildgroei aan leefstijlcoaches. Wat ironisch is als je bedenkt dat één deelnemer de aanbieder over een periode van twee jaar nog geen duizend euro oplevert. Inclusief 21 procent btw. Puur theoretisch zou het alsnog in de miljarden kunnen lopen, want de doelgroep is groot. Naar schatting 3,5 miljoen Nederlanders hebben recht op de GLi. Vooralsnog zijn de zorgverzekeraars echter zeer succesvol in het beperken van zowel vraag als aanbod.

Dat blijkt uit de brieven van de Nederlands Zorgautoriteit die de ontwikkelingen rond de GLi in de gaten houdt. Over de effectiviteit van de leefstijlprogramma’s kan nog weinig gezegd worden. De jongste rapportage laat wel een voorzichtige trend zien in de achtergrond van de deelnemers. Die beweegt weg van de ‘kerndoelgroep’, mensen met een laag inkomen en een lage opleiding. Het aantal chronisch zieke deelnemers neemt ook af. De groei zit bij jongere hoog opgeleide vrouwen met een hoog inkomen.

Zo dreigt de GLi zich te ontwikkelen tot een preventief cadeautje aan hoog opgeleide rijke vrouwen die hun coaching prima zelf kunnen betalen. Terwijl de grootste gezondheidswinst per geïnvesteerde gemeenschapseuro aan de andere van het spectrum te behalen is.
Wol Natuurlijk
Fat man running
Obesitas: weegschaal of bloeddrukmeter
Fysieke activiteit en fitheid wegen zwaarder op het sterfterisico dan gewichtsverlies, concluderen onderzoekers na analyse van bestaand onderzoek. Behandeling van obesitas zou zich daarom niet primair op afvallen moeten richten. ‘Vet kan fit zijn en gezonde lijven heb je in alle soorten en maten.’
Lees verder
AQV
Website MMV geüpdatet
Een homepage met een directe navigatie naar informatie over voeding en leefstijl, recepten, de voedingsmiddelenlijst en achtergronden over de vereniging. Daarbij extra ruimte voor het nieuws. Kortom, MMV’s website is vernieuwd. Neem een kijkje en laat ons vooral weten wat u ervan vindt!
Lees verder
Screenshottt
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Gli
Zorgplicht bij GLI niet nagekomen
Voeding, beweging en coaching. Gecombineerd hebben deze factoren een positiever effect op de gezondheid dan geïsoleerd. Dat is het uitgangspunt van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) die sinds 2019 vanuit de Basisverzekering vergoed wordt. Maar de meeste verzekeraars komen hun zorgplicht niet na, blijkt uit de jongste voortgangsrapportage.
Lees verder
Dailyvit.gif
Microgroenten, oases in de voedselwoestijn
Of het nu gaat om voedselzekerheid tijdens pandemieën, overleven in voedselwoestijnen of tijdens lange ruimtereizen: microgroenten – of kiemgroenten – maken het mogelijk. Dat is de overtuiging van Francesco di Gioia. ‘Nutriënt-dichte microgroenten hebben enorm potentieel als efficiënte, zekere voedselbron.’
Lees verder
Kiemen
Gerard & Suus banner advertentie
mspr-20210901-Frits Muskiet 025
Lezing Muskiet over genetica/epigenetica op MMV-ledendag
'Een werkbij en een koningin hebben exact hetzelfde DNA. Toch leeft de werkbij maar vier tot zes weken, de koningin twee tot drie jaar. Het enige verschil tussen die twee is de voeding van de koningin: koninginnengelei. Hoe kun je dan denken dat het DNA alles verklaart?’ Op de ledendag op 30 oktober houdt Frits Muskiet, gepensioneerd klinisch chemicus, een lezing over de interactie van onze genen met onze omgeving.
Bestel hier uw kaarten
Foto: Martine Sprangers
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Schulp
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728