mailheader
Fout positief

Waarom verschijnt slechts één op tien leden van de gemiddelde hardloopvereniging op de training? Regen, wind, kou, hitte, vederlichte dreigingen op Buienradar, de minste sociale verplichting, uitgestelde klusjes, iets saais op televisie, laat staan een pijntje of het vermoeden van een virusje: een tegenwerping hoeft niet sterk te zijn om het van hardlopen te winnen. Want zo leuk is fysieke inspanning niet. Was hardlopen werkelijk verslavend, dan zag je dat wel in het straatbeeld terug.

Met 1,3 miljoen downloads geldt wandelapp Ommetje als daverend succes. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel de eigenaren van deze telefoons (extra) zijn gaan lopen. Goede voornemens tellen niet mee voor het behalen van gezondheidswinst. Daarvoor moet je meters maken. Wat ook niet helpt, is doen alsof fysieke inspanning een feest is. Dat zaait slechts verwarring. Mensen proberen het, vinden er niks aan en denken: ‘Zie je wel dat er aan mij iets mankeert. Ik vind er niks aan.’ Ondertussen hebben ze groot gelijk, er is ook niks aan. Helaas moet het toch. Grote kans dat een verwijzing naar ziekte en dood meer effect sorteert.

Voeding zelfde verhaal. Je moet mensen verleiden, zeggen ze. Het zal vast. Probeer ze maar eens met een wortel van hun puddingbroodje te scheiden. Gaat je niet lukken. Daarvoor is een stok nodig. Een stok, wellicht, in de vorm van een ongemakkelijk waarheid: ‘Van dit voer wordt je hartstikke dement. Eet en vergeet!’
We moeten positief blijven. En er is genoeg om positief over te zijn. De aandacht voor de column van Frits Muskiet in Uitzicht bijvoorbeeld. Of een goede kapper. Maar fout positief staat gelijk aan negatief. Waarom kunnen we niet gewoon zeggen dat je met gezonde beweging en voeding even door de zure appel moet bijten? Het went best snel en je krijgt er veel voor terug. En als je geluk hebt, ga je het nog leuk vinden ook!
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
AA
Positieve aandacht voor voeding bij chemo
De Nederlandse ban op het gebruik van visolie tijdens chemokuren is bijna gebroken. Dat suggereert berichtgeving van een groep invloedrijke diëtisten naar aanleiding van dieetrichtlijnen van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) en een column in Uitzicht.
Lees verder
AQV
Oude hersenen verdragen junkfood nog slechter
Jonge hersenen hadden in een voedselexperiment met proefdieren weinig te lijden van geraffineerde koolhydraten. Oude hersenen daarentegen liet het geheugen in de steek. ‘Het feit dat deze effecten zich zo snel voordoen, is enigszins verontrustend.’
Lees verder

A
Wol Natuurlijk
Ommetje-app-1024x461
Dood en ziekte motiveren het best
Fitnessapps geven boodschappen met de bedoeling gebruikers te motiveren meer te bewegen. Canadees onderzoek vond dat informatie die de nadruk legt op ziekte en overlijden het effectiefst motiveerde.
Lees verder
Dailyvit.gif
Column - Mijn kapper
Kort geleden was ik bij mijn kapper die ik al vele jaren trouw ben. Ik vond haar ooit in een zoektocht naar een kapper die met henna kleurt. Eerst ging ik daarvoor naar Den Haag maar Gerarda – die haar zaak heel toepasselijk De Kapper noemde – bleek gewoon in mijn eigen woonplaats Rotterdam te zitten.
Lees verder
foto column Marjan nr1 vierkant
Gerard & Suus banner advertentie
HF
Gun jezelf een topdag! Laatste kans om kaarten te kopen
Interesse in voeding en gezondheid? Kom op 30 oktober naar Bunnik om lezingen bij te wonen van twee topsprekers. Frits Muskiet geeft college over de invloed van onze omgeving op de genen, Hanno Pijl gaat in op de relatie voeding, vasten en kanker. In de middag de keuze uit vier workshops en een gezonde lunch. Dit alles voor slechts 20 euro (30 euro voor niet-leden).
Klik hier voor meer informatie over het programma. Of bestel meteen de kaarten.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Schulp
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 4e kwartaal 2021
roderoos728