mailheader
Folium- en ander zuur

Wellicht speelt de Brexit ook een rol bij de beslissing van Groot-Brittannië om foliumzuur aan tarwebloem toe te voegen. De aldus bereikte extra inname van foliumzuur voorkomt jaarlijks bij honderden foetussen de ontwikkeling van zogeheten neuraalbuisdefecten. Het open ruggetje is daar de bekendste van.
Wie weet volgt Europa. Handelstechnisch wel zo praktisch. En in de oostelijke lidstaten hard nodig ook. Onder andere Duitsland is tegen. Wegens ‘mogelijke nadelen’ voor de gezondheid. Op zich een punt. Maar verrassend kieskeurig voor een land dat de wereld overspoeld met glyfosaat en sjoemeldiesels.

Met dagelijks een portie groene bladgroenten, ontbijtje havermoutpap, wat volkorenbrood en zilvervliesrijst, werk je moeiteloos de dagelijks aanbevolen hoeveelheid folaat voor een zwangere vrouw naar binnen. Bovendien zou dat heel wat meer problemen voorkomen dan alleen neuraalbuisdefecten. Maar ja, ‘we’ doen het niet. Wat dat aangaat, is het treffend dat de voor het besluit verantwoordelijke Britse staatsecretaris ook over vaccinatie gaat.

Tarwebloem met foliumzuur zou wel passen in het rijtje van verrijkte ongezonde producten. Naast vitamine D in margarine en jodium in fabrieksbrood. Als onze staatssecretaris voor preventie alsnog een demissionaire daad wil stellen, verordonneert hij nog snel even de toevoeging van spinaziepoeder aan roze koeken. Want zijn afspraken met de vormgevers van onze voedselomgeving brengen niets.

Vooral niet druk over maken. Pijnlijke ingrepen vermijden is natuurlijk gedrag. Sophie Hospers kan er over meepraten. Helaas. En die voedselomgeving? Die maken we thuis zelf. Of op een ledendag.


Banner Natural Goods sept-okt-nov
A
Foliumzuur in tarwebloem tegen geboorteafwijkingen
Groot Brittannië gaat toevoeging van foliumzuur aan tarwebloem verplicht stellen. Daarmee oordeelt het land, anders dan Europa, dat de preventieve voordelen de mogelijke nadelen overtreffen. Foliumtekort in de zwangerschap is een onderschat probleem, omdat de meeste foetussen met neuraalbuisdefecten geaborteerd worden, zeggen voorstanders van suppletie.
Lees verder
AQV
Ledendag in beelden
Ruim 200 mensen woonden op zaterdag 30 oktober de MMV-ledendag in Bunnik bij. Een dag die draaide om voeding en gezondheid. De lezingen van Frits Muskiet, Hanno Pijl, Jan Schrijver en Marjan Smoorenburg komen binnenkort online beschikbaar. bekijk hierbij alvast het fotoverslag.
Lees verderMMV Ledendag
Wol Natuurlijk
20161230_Sophie_HR_002_ vierkant
De kunst van het vermijden
Het is weer zover. Ik ben aan het vermijden. Iets opschrijven vraagt reflectie. En reflectie betekent je verhouden tot wat er aan de hand is. En als er veel aan de hand is, doe ik dat het liefst in flarden, en niet aan één stuk. Dus zo’n column schijven is dan echt een opgave.
Sophie Hospers belandde de afgelopen maanden weer meerdere malen in het ziekenhuis, schrijft ze in haar nieuwe column. Lees verder

Dailyvit.gif
Voedselomgeving nog steeds niet in kaart
Drie jaar na de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord is de overheid nog niet in staat gemaakte afspraken over gezonde marketing te monitoren. Wel liet ze onderzoeken hoe zo’n monitor er uit moet zien.
Lees verder


Veggies
Vitals november 2021 banner kaneel
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 4e kwartaal 2021
roderoos728
Schulp