mailheader
Weglopen voor angst

Daar gaan we weer. De R is in de maand. Op1 was iedereen het gisteren over één ding eens. Er moest iets gebeuren. Daar hield de overeenstemming op. Hoewel, niemand sprak de burgemeester tegen toen die zei: ‘Vroeg of laat krijgen we allemaal corona.’ Ook Marianne Koopmans niet. Terwijl daar heus wat op af te dingen is. Blijmoedig wees cultuurhistoricus Herman Pleij op de lange termijn: ‘Het pestbacil is nog altijd onder ons. Wie is daar nog bang voor?’

De ene helft is zeer bezorgd tot bang en de andere helft is boos dat we bang gemaakt worden. En bezorgd over de gevolgen van al die maatregelen. Beide emoties belasten de gezondheid zwaar als ze chronisch worden. Voor de bange helft verscheen deze week een hoopgevend onderzoek. Drie keer week groepsgewijs een beetje sporten bleek voor mensen met een angststoornis veel beter te werken dan pillen.

Het aardig was dat het niet eens veel uitmaakte of de kracht en conditie van de deelnemers toenam. Alleen al het samenzijn werkt therapeutisch. Komt bij dat zelfs een schijnbaar eenvoudige beweging als lopen zoveel hersencapaciteit vergt, dat er minder over blijft voor het angstcentrum. Geen zorgen voor gewrichtsslijtage door al dat lopen. We zijn er voor geschapen.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
10per9MagA4FCc cover
'Ik zag mezelf blakend van gezondheid over een strand rennen'
Cathy (49) had in 2017 een snelgroeiende tumor zo groot als een sinaasappel in haar borst. De millimeter die er van overbleef na chemotherapie probeerde ze zelf weg te werken. Weerbaarheid en positiviteit zijn een kwestie van mindset, is haar overtuiging. Lees het interview met haar in de nieuwe Uitzicht die een dezer dagen bezorgd wordt.
Voor 35 euro per jaar ontvang je tien keer per jaar dit journalistieke magazine en steun je een goed doel.
Word lid of geef het lidmaatschap cadeau
AQV
NKF: kwaliteit kankerzorg ziekenhuizen ondoorzichtig
Er is weinig terecht gekomen van de transparante oncologische zorg die het nieuwe zorgstelsel beloofde, concludeert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vijftien jaar na de introductie ervan. Zelf informeren en communiceren blijft het devies.
Lees verderAAAAA
Wol Natuurlijk
Nordic-walkig
'Versleten' knieën? Niet door beweging
Er is geen verband tussen de mate van fysieke activiteit en het individuele risico op ontwikkeling van osteoartritis in de knieën. Dat concluderen Britse onderzoekers in vakblad Arthritis & Rheumatology. Goed om te weten, zeggen ze, voor wie overweegt meer te gaan bewegen voor een betere gezondheid.
Lees verder

Dailyvit.gif
Fysieke inspanning voor mentale rust
Vele studies concluderen dat lichaamsbeweging bijdraagt aan het geestelijk welbevinden. Zweedse onderzoekers voegen daar een nieuwe aan toe. Een oefenprogramma van twaalf weken resulteerde in een ‘klinische relevante verbetering’ bij gevoelens van angst. Het effect was sterker bij iets pittiger inspanning.
Lees verder


pexels-a-koolshooter-6974990
Vitals november 2021 banner kaneel
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 4e kwartaal 2021
roderoos728
Schulp