mailheader
Niet te geloven

Over de placebowerking van pillen is veel gezegd en geschreven. Grote doen het beter dan kleintjes en placebopillen met felle kleuren hebben meer effect dan pillen met een neutrale kleur. Maar al zijn ze klein en wit, pillen is wat we willen. ‘Het verschil tussen geloof en bijgeloof’, legde een religiewetenschapper op de radio uit, ‘is dat geloof van binnenuit komt, terwijl bijgeloof materiële zaken of rituelen van buitenaf nodig heeft.’ Medicijnen en supplementen vallen keurig binnen deze definitie.

Vanzelfsprekend zijn er levensreddende medicijnen en kan het gebeuren dat een schildklier of alvleesklier niet naar behoren functioneert. Dan kun je niet om pillen of prikken heen. Ook is het een feit dat het in praktijk bijzonder lastig wordt om zonder suppletie voldoende van sommige essentiële micronutriënten binnen te krijgen. Denk aan vitamine D, K, jodium en selenium. Ons dagelijkse pond groenten en fruit levert massa’s onmisbare moleculen op, maar in de ‘gangbare’ varianten is dat al een stuk minder dan in de biologisch-dynamische.

Dus ja, medicijnen en supplementen kunnen hun waarde hebben. Maar lees het nieuws over onderzoek waarbij de proefdieren baat hadden bij supplementen alstublieft niet als een koopaanbeveling. Niet omdat muizen ten prooi zouden vallen aan het placebo-effect. Maar omdat even verderop staat wat veel meer kans van slagen heeft; er moet iets vanaf in plaats van erbij. Je hoeft alleen te geloven dat het kan, te ontdekken hoe het zit en te ervaren hoe het voelt. In willekeurige volgorde.

Veel was niet te geloven totdat het waar bleek. Daarna werd het wetenschap. Wie kon bijvoorbeeld geloven dat een Nederlandse universiteit onderzoek aan zou durven naar leefstijl en overleving na kanker? Er zijn nog plaatsen dus meldt je aan en maak het waar!
Banner Natural Goods sept-okt-nov
aanmelding-leefstijlprogramma
Gratis leefstijlprogramma na kanker
Mensen die behandeld zijn voor darm- borst of blaaskanker kunnen zich aanmeldden voor het gratis online leefstijlprogramma van Radboud UMC en Voeding Leeft. ‘Studies hebben aangetoond dat gezond leven het herstel na kanker kan bevorderen. Ook zijn er aanwijzingen dat een gezonde leefstijl de kans verkleint dat de kanker terugkeert.’
Lees verder
AQV
Zou ik dement worden?
In de eerste Coronaperiode schoten de driemaandelijkse B12-injecties, gegeven door mijn orthomoleculair arts, er bij in. Ik bleef enkel de B12-tabletten slikken en liep zo ongemerkt een – volgens de internist ‘invaliderend B-12-tekort’ op.
Lees verder

Foto Nelly
Wol Natuurlijk
aanmelding-leefstijlprogramma
Gezegende groenten
Jan Schrijver is biologisch dynamische boer in Noord Holland. Zijn bijdrage aan de MMV ledendag was een pleidooi voor ‘preventieve landbouw’ en voor een geloof dat rijp maakt nieuwe dingen te ontdekken in het abnormale. Want waarom wint één biet drie keer de competitie?
Lees verder


Dailyvit.gif
Hoe overgewicht borstkanker bevordert
Obesitas verhoogt het risico op borstkanker, grotere tumoren, uitzaaiingen, recidief en overlijden. Onderzoekers toonden aan hoe een hormoon uit vetcellen de werking van medicatie blokkeert en hoe twee supplementen die blokkade opheffen. Andere onderzoekers lieten zien hoe nabootsend vasten datzelfde hormoon langdurig onderdrukt.
Lees verder


magnolia
Vitals november 2021 banner kaneel
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 4e kwartaal 2021
roderoos728
Schulp