mailheader
Verguisde groenten

Gooi een willekeurige groente in de groep en tien tegen één dat iemand ‘m vol afgrijzen terug gooit. Dan blijkt zoiets onschuldigs als, laten we zeggen, bleekselderij onoverkomelijk vies. Montere pogingen de culinaire diversiteit van bleekselderij onder de aandacht te brengen stranden en wie verstandig is, begint nu niet over de astronomische hoeveelheden luteïne die slechts een onsje van deze verguisde groente al met zich meebrengt.
Zo raken groenten in de vergetelheid.
Gelukkig is daar Saskia Braber en het Algemeen Dagblad die haar onderzoek naar de medicinale werking van voeding onder de aandacht brengt. Ze is farmacoloog en pleit voor meer aandacht van wetenschap en farmaceutische industrie voor voeding als medicijn en herinnert daarbij aan het in natuurgeneeskundige kringen algemeen bekende standpunt van Hippocrates daarover.

Een welkom geheugensteuntje, al valt ondertussen wel op dat Braber over eieren loopt om de voedzame kool en farmaceutische geit te sparen. In het onderzoeksartikel heet het dat leefstijlinterventies vooral in het beginstadium van niet overdraagbare ziekten ‘op geen enkele manier onderdoen voor medische behandeling’. De publieke uitingen benadrukken echter dat voedsel medicijnen niet kan vervangen.
Nog iets dat wel in het onderzoek staat en niet in het persbericht of het kranteninterview, is de notie dat verzadigd vet ontstekingen bevordert. Dat is algemeen betwijfeld. De consensus beweegt al jaren in de richting dat verzadigd melkvet het probleem niet is, maar met name dat in junkfood. Iets waar Brabers partners in de zuivelindustrie weinig aan hebben. Die willen graag hun afgeroomde zuivel verkopen, liefst voorzien van speciale toevoegingen met een goedgekeurde gezondheidsclaim.

Wie weet krijgen geconstrueerde glycanen en ander functional foods ooit hun plaats in een gezond voedingspatroon. Maar ook dan blijft de conclusie van Frits Muskiets lezing op de ledendag onverminderd van kracht: bij gezondheid hangt alles samen en alles moet tegelijk aangepakt worden. Dus pak de telefoon en bel een MMV-voedingskundige als u zich geen raad weet met die bleekselderij. Of heeft u juist ideeën te over? Deel uw voedsel- en ander vaardigheden dan als vrijwilliger van MMV.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
a
Farmacoloog promoot voeding als medicijn
‘Voedingsstoffen kunnen een verrassend vergelijkbare werking hebben als geneesmiddelen’, stellen farmacologen van de Universiteit Utrecht. Zij publiceerden een literatuurstudie met die strekking in een hoog aangeschreven farmacologisch vakblad. ‘Dat had vijf of tien jaar geleden niet gekund.’
Lees verder
AQV
'Ons genoom is perfect'
Waarom hebben we, met de helft van onze genen gelijk aan die van een banaan, toch heel wat meer in onze mars dan deze tropische vrucht? Hoe erft gedrag van ouders over op kinderen en kleinkinderen? In zijn lezing voor de MMV-ledendag 2021 relativeert Frits Muskiet op zijn kenmerkende ironische wijze de rol van de genen. ‘Die zijn het instrument.’ De muziek wordt door de omgeving gemaakt.
Lees verder voor een verslag en de video-opname van de lezing
Uitzicht_Frits Muskiet_Z7A6276 vierkant
Wol Natuurlijk
Sappig
Een 'sappige' ledendag
Of ik een workshop wilde geven op de ledendag van de MMV op 30 oktober, vroeg Elke van het centraal bureau van MMV mij een paar maanden geleden. Ik sprong een gat in de lucht. Dat wilde ik dolgraag! Inmiddels kijk ik terug op een zeer geslaagde middag.
Lees verder


Dailyvit.gif
Wil jij ook zo'n leuke MMV-tas?
Die krijg je als vrijwiliger bij MMV> Een wandeling of lezing organiseren, Uitzichten rondbrengen in je regio, voorlichting geven over gezonde voeding of aan de slag als kookdocent? MMV is op zoek naar jou. Wie tijd en energie over heeft, kan zich melden bij Nanda Oevermans van het centraal bureau van MMV.
Lees verder


Nanda (1)
Vitals november 2021 banner kaneel
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 4e kwartaal 2021
roderoos728
Schulp