mailheader
Tussen kunst en kitsch

‘Gezond eten is kunst en het is een kunst om gezond te eten.’ Maak kennis met Lillian Schönhage. Sinds een jaar bestuurslid bij MMV, waar ze verantwoordelijk is voor de portefeuille voeding. Daar voegt ze flink wat inhoud aan toe. Een recent afgeronde studie voeding en diëtiek, die ze momenteel verrijkt met een 1-jarige studie orthomoleculaire voeding en suppletie. Ook daarna blijft er nog een wereld te ontdekken. ‘Ik wil mijn kennis nog uitbreiden met een studie natuurvoedingskunde en misschien Chinese voedingsleer.’
Zo dringt Schönhage steeds dieper door in de theorie achter de wonderbaarlijke krachten die ze zelf als patiënt heeft ervaren en nog steeds ervaart. Die kennis en ervaring wil ze op verschillende manieren laten werken. Als bestuurslid en, zo is het plan, straks ook via een eigen praktijk. ‘Ik wil mensen graag helpen door hen te leren wat voedzaam en gezond is en hoe je het voor jezelf zo eenvoudig mogelijk houdt. Je moet het wel kunnen volhouden.’ Want iets lekkers maken is geen kunst, maar iets gezonds lekker maken, is dat wel.
Tegenover deze kunst staat de kitsch die in de voedselfabrieken van de band rolt. Het lijkt heel wat, maar dat is schijn. Goedkope grondstoffen omgetoverd tot schitterende surrogaten van het echte werk. De trukendoos van de industrie – en ook van veel restaurants – bevat voldoende additieven om water in wijn te veranderen. Allemaal even onschadelijk, verzekeren voedseltechnologen in alle oprechtheid. Totdat je het onderzoek verruimt naar mensen en de bewoners van hun darm. Dan blijkt een veelgebruikte ‘veilige’ emulgator binnen korte tijd toch schadelijk.
AQV
Lilliann vierkant
'Ik ben enorm opgeknapt door het Moermandieet'
Lillian Schönhage (55) kreeg in 2012 de diagnose longkanker. Ze weigert chemo, kiest voor de niet toxische tumortherapie en gaat voeding en diëtetiek studeren. Bijna tien jaar later is zij MMV-bestuurslid en bezig een praktijk voor voedingsadvies op te richten. ‘Ik heb Moermans therapie leren begrijpen.’
Lees verder
Wol Natuurlijk
Kankerbevorderend effect van dieet op stamcellen
Te veel, te vet en te zoet eten veranderde de dunne darm van proefdieren in korte tijd drastisch van karakter. Onderzoekers lieten zien hoe stamcellen extra actief werden en versneld andere soorten darmcellen produceerden. Dat leidt ‘uiteindelijk tot een verhoogd risico op darmkanker.
Lees verder
Mouse colon
Dailyvit.gif
E-nummers
Emulgator 466 schaadt de darm
Onderzoek in gezonde vrijwilligers toont aan dat een veelgebruikt voedingsadditief binnen korte tijd een schadelijke invloed heeft op het darmleven. De huidige toelatingseisen voor voedingsadditieven moeten op de schop, stellen de onderzoekers.
Lees verder
Schulp
MMV is op zoek naar jou!
Wil jij ook zo'n leuke tas? Die krijg je als vrijwilliger bij MMV. Een wandeling of lezing organiseren, Uitzichten rondbrengen in je regio, voorlichting geven over gezonde voeding of aan de slag als kookdocent? Wie tijd en energie over heeft, kan zich melden bij Nanda Oevermans van het centraal bureau van MMV.
Lees verderNanda (1)
Lamberts 4e kwartaal 2021
En verder:
  • Verlaagd risico op sterfte, ziekenhuisopname en andere aandoeningen. Bij chronische pijn op de borst ‘wellicht meer baat bij het volgen van een trainingsprogramma dan een stent’. Radboud UMC
  • GGZ: Verstedelijking niet gezond voor onze geest
  • IKL: toename aantal melanomen. Is de zon de boosdoener?
  • RUG: verband tussen vitamine D en depressie bij ouderen
  • Noordzeewier. ‘Raadzaam maar één zeewierburger per week te eten omdat er veel jodium in zit’, aldus WUR
  • Groeien na een traumatische ervaring? Doe inspiratie op tijdens gratis sessies
  • Magnesiumsuppletie lijkt zinvol bij diabetes type 2
  • Perenchutney maak je zelf met dit recept van MMV
  • Voedingsspreekuur- Vragen over voeding? Op maandag 6 december is het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461 (houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand).
  • Voedingsspreekuur- Vragen over voeding? Op maandag 20 december is het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461 (houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand).
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728