mailheader
Elke dag een booster

‘Is iedereen gezond?’ Aarzelend nadert de vijftiger de voordeur.
‘Ja iedereen is gezond, dank je.’
Het is de schoorsteenveger. Niet dat hij schoorstenen veegt, dat ongezonde werk doet zijn medewerker. De baas stuurt rekeningen en om de zoveel tijd brengt hij vanuit onduidelijke wettelijke verplichtingen een betaald huisbezoek.
De schoorsteenveger is niet zijn joviale zelf. Waar zijn beroete knecht vrolijk het huis binnenstormt, daar begint de baas over corona.
‘Ik heb drie prikken gehad’, zegt hij.
'Meer kun je niet doen. Toch?'
Dat is een plaagstootje, want de baas heeft duidelijk weer een paar punten aan zijn BMI toegevoegd. Maar hij pakt de hint niet op.
‘Je moet ook geluk hebben’, hijgt hij bovenaan de trap.

Garanties op voorkomen of genezen zijn er niet. Daar is Marjan Smorenburg in haar sapworkshop duidelijk over. Wat ze wel kan beloven is dat een zelfgemaakte groentesap de moeite meer dan waard is. Een dagelijkse booster vol fytonutriënten met als bijwerking extra energie. Garanties op het gebruik van paardenbloem als bloeddrukverlager zijn ook niet te geven. Al houdt Gerrie van der Haar daar al zeventien jaar de medicijnen mee buiten de deur. Lichamelijke oefening tegen knie-artrose? Wetenschappelijk bewijs is nog geen garantie. Tien gram zout per dag ongezond? Niet per se.
Wat gegarandeerd werkt tegen de stress van onzekerheid is de wetenschap dat je er zelf wat aan gedaan hebt. Een beetje eigen inbreng helpt al; er is een dosis-effectrelatie. Je zou het de schoorsteenveger toe willen roepen. Beweeg! Doe een sapkuur! Vertrouw een beetje op de natuur! In plaats daarvan wensen we elkaar vrolijke kerstdagen.
Buiten lacht hij weer. Zet en stap achteruit, richt zijn wijsvinger en zegt:
‘Blijf gezond!’
AQV
Cannabis
Pijn te lijf met cannabinoïden uit lichaamsbeweging
‘Lichamelijke oefening verhoogt lichaamseigen cannabis-achtige stoffen, die op hun beurt helpen ontsteking te verminderen. En in potentie behulpzaam zijn bij de behandeling van aandoeningen als artritis, kanker en hartziekten.’
Lees verder
Wol Natuurlijk
Paardenbloem tegen hoge bloeddruk
Gerrie van der Haar (87) vertelde in het interview in Uitzicht nummer 9 hoe ze met paardenbloemen haar bloeddruk reguleert. Veel lezers reageerden daarop en wilden het recept. ‘Vers blad werkt het krachtigst’, aldus Marry Foelkel van de kruidentuin in Beekbergen.
Lees verder
Paardebloem
Dailyvit.gif
detox-1995433__480 vierkant
Slowjuicer of sapcentrifuge? Als je maar sapt
Groentensappen vormen een essentieel onderdeel van het oorspronkelijke Moermandieet. Ook de NTTT-voedingsrichtlijn heeft de verse sappen hoog in het vaandel. In de dagelijkse praktijk echter schiet het sappen er gemakkelijk bij in. Voedingskundige Marjan Smorenburg gaf op de MMV-ledendag tips over hoe dat te voorkomen. Haar workshop staat nu online.
Lees verder
Schulp
Is zout gevaarlijk voor metabool gezonde mensen?
Pas op met zout, is de aanbeveling van alle officiële instanties. Een nuttig advies voor mensen met ziektes, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en nierschade. Maar zijn metabool gezonde mensen eveneens gebaat bij zuinigheid met natriumchloride? Dat is niet aannemelijk en bovendien nooit bewezen.
Lees verderSalt
Lamberts 4e kwartaal 2021
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728