mailheader
PCP’s en zwangerschap

PCP’s. De afkorting klinkt als een groep verdachte chemische verbindingen. Personal care products, ofwel producten voor persoonlijke verzorging, zijn tijdens zwangerschap ook als zodanig te beschouwen. Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat het gebruik van PCP’s gerelateerd was aan lagere serumwaarden voor geslachtshormonen. Ze vinden dat verloskundigen en artsen vrouwen moeten waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van hormoonverstorende chemicaliën in deze producten.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Deense gezondheidsinstanties, vindt het RIVM een algemene waarschuwing niet nodig. Ook niet voor haarproducten, die in dit onderzoek met name gerelateerd waren aan lagere hormoonspiegels. Van elk stofje moet kennelijk apart bewezen worden dat het schadelijk is. Ook al geven ze zelf aan dat het testen op hormoonverstorende eigenschappen moeilijk is en tijdrovend.
Moeilijk en tijdrovend zal het ook zijn om ‘bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen’ te maken. Zo niet onmogelijk. En ultra-bewerkt voedsel blijft hoe dan ook ongezond. Algemene maatregelen en waarschuwingen zijn, net als bij PCP’s beter op hun plaats. Wat dat betreft zijn de door de coalitie voorgenomen suikertaks en belastingvrijstelling op groenten en fruit toe te juichen.
Zuurpruimen zullen beweren dat je hier de oorlog niet mee gaat winnen. Gelukkig is er helemaal geen oorlog. Maar er zit wel iets scheef als industriële schadelijke rommel, dat zich met gemaakte kleurtjes en geurtjes vermomt als natuur, hetzelfde belast wordt als de natuur zelf. Behalve een koopimpuls is belastingvrijheid ook een signaal dat die natuur onmisbaar is.
‘De natuur is oneindig interessant. Er valt zoveel te weten’, zegt illustrator Arne van Ree. Hij deed in de tuin Marrie Foelkel inspiratie op voor de nieuwste Pinkeltje. Hij brengt zoveel mogelijk natuur in zijn werk en als het even kan ‘probeer ik op die manier mijn steentje bij te dragen.’AQV
11per10Mag_48p_A4FCc cover
Extra dik nummer (48 pagina's) van Uitzicht over steun en liefde
Over één leefregel zijn godsdiensten wereldwijd het eens: Heb uw naaste lief. In de decembertijd staat deze regel in de spotlights en is dit extra dikke nummer van Uitzicht eraan gewijd. Hoe steun je je partner die ziek is? De openhartigheid van de paren die hun verhaal delen, is hartverwarmend. En je hebt er ook nog wat aan. Leer de kneepjes van het hartluchten. De regels? Heel simpel: als de een praat, luistert de ander; er wordt geen discussie aangegaan. ‘Op die manier vat je de koe meteen bij de horens en krop je je gevoel niet op’, aldus Antje.
Word lid van MMV om dit magazine te ontvangen of bestel deze Uitzicht los in de webshop.
Wol Natuurlijk
Afwijkende hormoonspiegels in zwangere cosmeticagebruikers
Zwangere vrouwen die de meeste cosmetica gebruikten, hadden minder geslachtshormonen in hun bloed dan vrouwen die geen cosmetica gebruikten. Geslachtshormonen hebben een belangrijke functie bij het in stand houden van de zwangerschap en de ontwikkeling van de foetus.
Lees verder
a
Dailyvit.gif
Gezicht van groente
Belastingvrijstelling voor groenten en fruit
In het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord belooft het nieuwe kabinet de belasting op suikerhoudende dranken en tabak te verhogen. Daarnaast wil het ‘op termijn’ een suikertaks invoeren en de BTW op groenten en fruit afschaffen.
Lees verder
Schulp
Marry's Kruidentuin decor voor nieuwe Pinkeltje
Marry’s kruidentuin is het decor voor het nieuwste Pinkeltje boek. De tuin van Marry trok illustrator Arne van der Ree een paar jaar geleden aan als een magneet. Een paar keer per jaar ontvlucht hij de Randstad om te tekenen bij Marry. ‘De eigenwijze manier waarop ze de natuurlijke omgeving benoemt, inspireert mij om er visueel wat mee te doen.’
Lees verder

Judasoor uit Pinkeltje boek
Lamberts 4e kwartaal 2021
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728