mailheader
Geheugensteunen

‘Steeds meer tijd brengen we zittend achter het beeldscherm door’, noteert Frank Lageweg. En: ‘Ons hoofd is de enige plek die ons een vorm van houvast lijkt te geven.’ Zijn bespiegelingen gaan over leven vanuit het hart, maar gezien de goed gedocumenteerde nadelen van zitten, mag u het ook opvatten als een aansporing lichamelijk actief te worden.
Dat geldt des te meer wanneer het hoofd minder houvast lijkt te geven. Als er steeds meer geheugensteuntjes nodig zijn. Als de vraag zich opdringt waar ‘normale’ achteruitgang eindigt en Alzheimer begint: kom in beweging. Het lijkt er namelijk sterk op dat fysieke activiteit beginnende Alzheimer kan afremmen.
Lopend naar de winkel voor een goede fles olijfolie slaat u twee vliegen in één klap. Dit onderzoek liet een duidelijk betere overleving zien voor olijfoliegebruikers. Vooral de lagere sterfte aan neurodegeneratieve ziekten valt op. En mocht uw activiteit dusdanig vormen aannemen dat er sportkleding bij komt kijken, koop die dan liefst tweedehands. Dat bespaart geld en ongezonde chemicaliën.
roderoos728
A vierkant
Leven vanuit je hart
Vandaag lag ik op de bank en zat mijn zesjarige zoontje Jack op mijn buik. Met zijn wijsvingertje wijst hij naar mijn hartgebied en zegt: 'Hier leef je'. Die komt binnen. Bedoelt hij écht: in je hart? Frank Lageweg schreef een nieuwe column.
Lees verder

Dailyvit.gif
Olijfolie drukt overlijdensrisico
Margarine, boter, mayonaise en melkvet vervangen door olijfolie ging in Amerikaanse cohortonderzoek samen met een lager overlijdensrisico. Het positieve effect was het grootst bij neurodegeneratieve ziekten.
Lees verder
Olijfolie-1024x682
Raw Milk banner
A
Triclosan veroorzaakt colitus
Dieronderzoek toont hoe een veelgebruikt conserveermiddel een ravage aanricht in de darmflora. Met darmontsteking tot gevolg. ‘Gegeven het potentieel voor darmschade, zou de veiligheid van triclosan en gelijksoortige stoffen opnieuw overwogen moeten worden’, stellen de onderzoekers.
Lees verder
AQV
'Alzheimerhersenen' hebben zonder Alzheimer
Sommige hersenen vertonen duidelijke kenmerken van Alzheimer, zonder dat de eigenaren ervan dement zijn. Hoe kan dat? Recent pathologisch onderzoek geeft een verklaring waar iedereen mee uit de voeten kan.
Lees verder
Brains2
Lamberts 4e kwartaal 2021
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Vitals november 2021 banner kaneel